A férjem ukrán származásának köszönhetően az ukrán–orosz gasztronómia remekeit már mind végigkóstolhattam. Sokszor jártunk már Oroszországban is, így autentikus környezetben is kipróbálhattam őket. 

Amikor Moszkvában voltunk szerencsére volt lehetőségem párszor megkóstolni az elegáns és jómódú oroszok egyik szignifikáns ételét, a belugakaviáros blinit, amit ők legtöbbször reggelire, ebédre, uzsonnára vagy vacsorára fogyasztanak. 

BelugakaviárForrás: Marton Adrienn

A belugakaviár íze kicsit vajas, tálalásnál csakis márványkanalat használnak, hiszen semmilyen mellékíz nem zavarhatja meg ennek a luxusételnek az aromáját. Különlegessége abban rejlik, hogy átlagosan akár 25 évet is kell várni, mire a beluga nevű tokhal ikráit le lehet fejni. 

Igazi kuriózumnak számít, a természet egy csodálatos ajándékának. A blini egy lisztből és élesztőből készült orosz palacsinta, amit édesen is fogyasztanak, de akkor az igazi, ha vörös vagy fekete kaviárral van töltve. A magas minőségű kaviár és a blini együtt elképesztően intenzív ízélményt nyújt. 

Belugakaviáros bliniForrás: Marton Adrienn

Oroszországi látogatásaink alatt már a legtöbb orosz ételt kipróbáltam, hiszen akármerre is járok a világban, az építészeti és helyi nevezetességek mellett mindig a gasztronómia nyűgöz le a legjobban. Az oroszok imádják a laktató, meleg leveseket, ez nyilván az éghajlatnak is köszönhető. 

Az egyik legismertebb levesük a borscs, ami céklából készül, és máig az egyik kedvencünk, így sokszor készítem el a családnak is.

A másik híres ételük, amit már sok helyen kóstoltam, de a legfinomabbat tényleg Moszkvában ettem, az a pelmenyi. Fűszeres hússal töltött tészta, amit sok tejföllel vagy éppen ecettel szokás fogyasztani. A tejföl Oroszországban mindenhez dukál, így az édességekhez is sokszor párosítják. Például a szirnyikihez, ami egy túróból készített lepény, és elképesztően finom, főleg tejföllel gazdagon meglocsolva. 

PelmenyiForrás: Marton Adrienn

Az oroszok egyik nemzeti itala – a vodka mellett – a kvasz, ami egy erjesztett gabonaital. Az ízét leginkább kóla, a sör és a karamell érdekes keverékéhez hasonlítanám. 

Ha valaki kóstolta, utána ezer közül is felismeri. Itthon kevés helyen kapható, bevallom nekem nem lett a kedvencem, mindenesetre egyedi és különleges ital. Alkoholtartalma ugyan csekély, de azért érdemes mellé egy kis „sörkorcsolyának” különféle szárított, sózott, füstölt halakat eszegetni, amelyek tényleg egytől egyig nagyon finomak. 

KvaszForrás: Thinkstock

Oroszországban sokszor jártam már, és szerencsére volt lehetőségem párszor megkóstolni, az elegáns és jómódú oroszok egyik szignifikáns ételét, a belugakaviáros blinit (orosz palacsinta, élesztővel készül), amit ők legtöbbször reggelire, ebédre, uzsonnára vagy vacsorára fogyasztanak. Szóval nem várják meg az ünnepeket vele. 

Én viszont a mostani szilveszteri összejövetelkor arra gondoltam, ha nem is belugakaviárral, de készítek egy hasonló hangulatú előételt, mégpedig lazackaviárral és egészséges amerikai palacsintával. 

Lazackaviár palacsintávalForrás: Marton Adrienn

A crème fraîche (ízben tejszín és a tejföl keveréke) szerintem krémességet ad a palacsintatésztának, míg a kaviár markáns, sósabb ízét lágyítja. Együtt mindez pedig isteni. Én ezzel az egy falat mennyei ízkavalkáddal kívánok nagyon boldog új évet mindenkinek!