Barcelonában családostul jártunk, és mindannyiunkat azonnal megfogott az ott tapasztalt életvidámság, élet- és ételszeretet. Természetesen a városnézések mindig egy-egy ebédbe vagy vacsorába torkollottak, ahol megkóstoltuk az összes nemzeti ételt.

Gasztrotúránk első állomásaként egy tapasbárba vettük az irányt, ahol mindenféle földi jót sikerült kipróbálnunk. A spanyolok nagyon szeretik bepanírozni a különböző halakat, rákokat, majd olajban kisütni, és egy kis citrommal, olívaolajjal tálalni, akár egy sörkorcsolyát. Emellett kétféle krumplis ételük is van, ami köretként, de akár önmagában is megállja a helyét.

Patatas bravasForrás: Thinkstock

Az egyikük a patatas bravas, ami főtt-sült krumpli fűszeres paradicsomszósszal meglocsolva. A másik pedig a bombas de patata. Itt a krumplit megfőzik, majd kis golyókat formálnak belőle, és egy előzetesen megsütött, fűszeres darált hússal töltik meg, majd bepanírozzák a golyókat és kisütik.  

Igazi kalóriabomba, de nagyon finom. A gyerekek természetesen imádták.
Az édességeket is muszáj volt megkóstolnunk, és persze nem bántuk meg. A crema catalanával kezdtük a sort, ami a créme brulée-hez hasonló finomság, a katalán konyha egyik tipikus desszertje.

Édes, krémes, roppanós, karamellizált cukorral a tetején. Utána a créma caramellel, más néven flannal folytattuk a sort, ami egy nagyon édes pudingdesszert, lágy karamellel a tetején.

Créma caramelForrás: Thinkstock

Cukorsokk a javából. Utoljára pedig a churrót hagytuk, a fiaim nagy örömére. A churro egy sült tészta, cukorba mártogatva, csokoládépudinggal felszolgálva. A spanyolok reggelire is simán fogyasztják, emellett az utcán sok helyen lehet elviteles papírkosárban is kérni.

Úgy döntöttünk, hogy egyik nap a vacsoraidőt a partnál töltjük, így egy, a helyiek által kedvelt éttermet látogattunk meg, ahol mind a négyen egybehangzóan a paellára voksoltunk az ételválasztásnál. Ez egy rizsalapú, sáfránnyal ízesített egytálétel, amit fedő nélkül egy széles, lapos serpenyőben készítenek el. A hagyományos recept szerint csirke- vagy nyúlhús van benne, mi inkább a tengeri gyümölcsös verziót választottuk, sok-sok zöldséggel megpakolva.

Forrás: Marton Adrienn

Elképesztően finom volt, az egész család imádta, így megkaptam a házi feladatot, hogy ilyet bizony otthon is készítsek nekik. Azóta már sokat informálódtam a paellával kapcsolatban, és többször is főztem ezt a srácoknak, igazi nosztalgikus hangulatot teremtve.