Ázsiai kalandozásomat Bangkokban kezdtem, ahol kirándultam, kóstoltam, felfedeztem... Új ízeket és új helyeket. Viszont mindenképp szerettem volna megtapasztalni az igazi tradicionális thai életérzést is, amivel aztán Koh Samui szigetén találkoztam.

Thaiföld harmadik legnagyobb szigetére érkezve a landolást követően láttam, itt bizony jó helyen járunk és amit keresek, azt meglelem. Nem túlzok, ha azt mondom, ez maga a földi paradicsom! Ha visszagondolok, még most is beleborzongok, hogy micsoda ízek, alapanyagok és környezet fogadott minket Edvinnel.

Edvin Marton a koh samuin-i piaconForrás: Marton Adrienn

Az emberek kedvesek és segítőkészek, de hát itt minden adott a boldogsághoz... Az én boldogságomat viszont a helyi piacok felfedezése adta, ami mára minden utazásom elengedhetetlen részévé vált. Sosem láttam még egy helyen ennyi ''izgalmas, fura, kiábrándító, de egyben szerethető'' dolgot, kezdve a békákon és kígyókon át, egészen a bikavérben áztatott, majd rostlapon megsütött csótányokig. Sokan idegenkednek ezektől az ételektől és bevallom, szokatlan látvány volt számomra is, de ez itt teljesen természetes.

A piacon kapható gyümölcsök íze össze sem hasonlítható az otthon kaphatókévalForrás: Marton Adrienn

Azért ismerős dolgokkal is találkoztam, például mézédes ananásszal, mangóval, banánnal, amiknek az íze össze sem hasonlítható az otthon kapható gyümölcsökkel. Az éghajlat miatt ugyanis itt minden él és virul. A frissen kifogott halak és kagylók ízletesek, de a fáról szedett gyümölcsök is csábítóak. Ennek tudatában egy csepp kétségem sem volt afelől, hogy nyugodt szívvel kóstolhatom végig a piac ,"teljes" kínálatát. Az elegáns éttermek, de még az utcai árusok is innen szerzik be az alapanyagokat.

Nyugodt szívvel kóstolhatom végig a piac ,"teljes" kínálatátForrás: Marton Adrienn

Nagyon jó volt megízlelni a különböző specialitásokat is, mint például a zöld curry-s-kókusztejes csirkét (Gaeng Khiew Waan Gai), vagy a galanga gyökérrel (kínai gyömbér) és citromfűvel fűszerezett csípős-savanyú ráklevest (Tom Yum Goong), de ami a legjobb volt, hogy egy főzőtanfolyamon én is elsajátítottam a thai konyha fortélyait. Vagy legalábbis ízelítőt kaptam belőle...

Egy főzőtanfolyamon én is elsajátítottam a thai konyha fortélyaitForrás: Marton Adrienn

Elképesztő az a szín-, és ízvilág, amit a fogások elkészítésénél használnak. Azt vettem észre, hogy a köretek választéka kicsit háttérbe szorul, mert gyakorlatilag mindenhez rizst esznek és nem gondolják tovább ezt a témát. Ez nem baj, mert az ételek intenzitását, fűszerességét remekül ellensúlyozza a rizs semleges íze. Megfigyeltem azt is, hogy a thai-ok imádják a levest (szerintem ebben mi, magyarok, rokonlelkek vagyunk velük). Mellette előszeretettel készítenek különféle ragukat is, leginkább halból, csirkéből és kacsából, megspékelve valamilyen gyümölcsös hozzávalóval. Ami meglepetés volt, hogy a zöldségeket még desszertek elkészítésénél is használják. Legyen szó édesburgonyáról, táró gyökérről (,"trópusok burgonyája") vagy sárgarépáról.

Ennyi csoda után nem gondoltam volna, hogy láthatok még újdonságokat Koh Phangan szigetén, ahova tovább utaztunk, de ott is sok-sok élménnyel gazdagodtam, amit a következő részben meg is osztok veletek...