Kávéklasszikusok a költészet világnapján

Forrás: Shutterstock -
klasszikus recept kávé költészet világnapja
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Illatok, melegség, színek, változatosság - ezek a fő jellemzői a klasszikus bécsi kávérecepteknek, amelyek szó szerint már több száz éve léteznek. Sok recept híres osztrák íróról, zeneszerzőről vagy épp egy arisztokratáról kapta a nevét. Napjainkban egyre több kávéház, étterem és specialty kávézó kínál egyre többféle kávékülönlegességet. Népszerű lett a baristák képzése, a különböző pörkölésű kávék fogyasztása, a minőségi alapanyagok megválogatása és a szervirozás. Így valami olyasmi történt a gasztronómiban a kávéval, mint anno a borral.

De vajon ismerjük-e, hogy melyik kávé elnevezés pontosan mit takar? Összegyűjtöttem számotokra egy kis útmutatót, kezdjük a legismertebbel...

Az Eszpresszó: 7–8 gramm frissen őrölt kávé, 15-20 kg tömörítő súly, 20–30 másodperc lefőzési idő, mely 30 ml kávét eredményez (cremával együtt). Kis, elkeskenyedő csészében szolgáljuk fel, hogy érvényesüljön az aranyló, enyhén márványos crema.

Eszpresszó Forrás: Shutterstock

A Ristretto: Leginkább az eszpresszóhoz hasonlítható. A szokásos 30-35 ml-es mennyiségnél is rövidebb (20-25 ml), nem a víz mennyiségének változtatásával, hanem a darálási finomság növelésével készítik. Erőteljesebb, aromásabb ízű, sűrűbb állagú koncentrált eszpresszó. Jól ismert még az

Americano, mely szintén egy eszpresszó, amit nagy kávéscsészében tálalnak, s amelyhez (akár külön tálalva) forró vizet adnak.

A legismertebb kávévariácó a cappuccino. Hazájában, Olaszországban 1/3 eszpresszóból, 1/3 forró tejből és 1/3 tejhabbal készítik, esetleg kakaópor kerül még a tetejére. Elsősorban reggeli ital, melyet speciális cappuccino csészében szerviroznak.

Cappuccino Forrás: Shutterstock

A Café Latte: 1/3 eszpresszó, 2/3 gőzölt tej, kb. 1 cm vastag tejhabbal a tetején.

A Latte Macchiato: egy lágy tejeskávé, amiben több a tej mint a kávé. Egy adag eszpresszóból készül, amelyhez 1/3 forró tejet és 1/3 tejhabot adunk.

Melange: egy tipikus bécsi kávéspecialitás. Egy kis eszpresszó, melyet nagy kávéscsészében, félig gőzölt tejjel, a tetején tejhabbal szolgálnak fel. Érdekesség, hogy míg a legtöbb helyen mézzel adják, mindez az eredeti bécsi verzióra nem érvényes.

Melange Forrás: Shutterstock

Március 21-én, a költészet világnapján idén is egy igazán különleges kampánnyal hívják fel a figyelmet a versek, gondolatok fontosságára. Ezen a napon egy ismert bécsi kávéházlánc olyan kampányba kezdett, ami nagyon közel áll a szívemhez. A „Pay with a Poem" azaz a „Fizess egy verssel" megmozdulás az elmúlt években is rengeteg emberhez elért. Számos budapesti és vidéki kávézó csatlakozott ehhez a kezdeményezéshez, rámutatva a költészet fontosságára és arra, hogy van, ami pénzben nem mérhető. Tudjátok, hogy imádom az inspiráló és kreatív dolgokat, ezért ahogy tavaly is éltem ezzel a lehetőséggel, idén sem fogom kihagyni.

A kávé választék igen tág, így mindenki megtalálja az ízlésének megfelelőt, ugyanakkor ha valaki eltérne a megszokottól és kísérletezni szeretne most egy versért vagy idézetért cserébe azt is megteheti. Az biztos, hogy mi a családommal elmegyünk valamelyik belvárosi kávézóba és én már tudom is, hogy milyen verssel fogok fizetni a Melange-omért.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.