Tavaly az a megtiszteltetés ért, hogy a LifeTv-n én lehettem az Édes élet Toszkánában című műsor háziasszonya. Ez egy tíz epizódból álló, utazással és gasztronómiával kapcsolatos műsor, ahol a két igazi, nagy szerelmem, az olasz kultúra felfedezése és a főzés állt a főszerepben. Álmodni sem mertem volna, de olyannyira sikeres volt az első évad, hogy idén újra felkértek és szeptemberben ismét bejárhattam a csodás Toszkána mesés tájait.

Már az első évadban is olyan helyekre látogattam el, ahová magánemberként biztosan nem juthattam volna el. A mostani forgatás során is számos különleges helyszínen voltunk, amelyeket egészen biztos, hogy sosem felejtek el. Például a Cinque Terrénél is jártunk, aminek jelentése „öt föld" és itt található Olaszország 5 legszebb falva is, melyeket az UNESCO a világörökségek közé sorolt. Ezek javarészt halászfalvak, és elképesztő szépségükről már rengeteg fotót készítettek az oda utazó turisták.
Gasztroműsor lévén felfedeztük Larit, ahol a Martelli család tésztakészítő gyárában leshettük el a tésztakészítés fortélyait. Több generáció óta űzik ezt az ősi és megbecsült szakmát a családtagok, és mennyei „pasták" kerülnek ki a kezeik alól.

Édes élet Toszkánában: Hamarosan jön a 2. évad Marton Adrienn-nelForrás: Marton Adrienn

Voltunk például Sienában is, ahol a panfortekészítésbe nyertünk egy kis betekintést. Ez egy nagyon híres olasz desszert, amelynek múltja az 1000-es évekig nyúlik vissza. Mézes, ragacsos, mandulás finomság, amelyet magokkal sütnek meg, és leginkább a karácsonyi asztal legédesebb ételeként fogyasztanak. 

Természetesen az olasz piacokat is meglátogattuk, hogy a helyi alapanyagokat is tüzetesen szemügyre vegyük. Tengeri herkentyűket kóstoltunk, sőt a trippa néven ismert ételüket is teszteltük, amelyet mi pacalként ismerünk. Az olaszok gombával, spenóttal és chilivel keverik össze, és akár reggelire is szívesen fogyasztják, szendvicsként. Számomra kicsit bizarr volt, de azért jól álltam a sarat.

Számos különleges helyszínen járt, természetesen az olasz piacokat is meglátogattaForrás: Marton Adrienn

Ezenkívül egy sörgyárat is megnéztünk, illetve megismerhettük Mirkót, a híres fagyikészítő mestert, aki elárulta, hogy szinte bármiből képes jeges finomságot varázsolni. Csinált már szardellásat, kurkumásat, sőt tonhalasat is. A legnagyobb siker mostanában a lime-os, kurkumás, mézes fagyija, amelyet mi is megkóstoltunk, és tényleg elképesztően finom volt.

Az ott töltött napok alatt igyekeztünk felvenni a helyiek ritmusát, és kicsit átérezni az igazi, itáliai életérzést. Például megfigyeltem, hogy az olasz nők karcsúságának titka abban rejlik, hogy bár kalóriadús ételeket esznek ők is, mindig odafigyelnek a mértéktartásra.

Marton Adrienn az utazások során egy sörgyárba is ellátogatottForrás: Marton Adrienn

A kellemes időnek hála a tengerben is megmártóztunk, ami teljessé tette az egész utazást. A stáb, az egész csapat nagyon kedves, így szuperül éreztük magunkat végig. Úgy gondolom, nagyon izgalmasra és érdekesre sikerült a második évad is, alig várom, hogy nektek is megmutassuk majd!

Édes élet Toszkánában
Premier: május 11., 16:30 LifeTv

Ez után 7 héten át minden szombaton 16:30-kor a LifeTv-n.

A sorozat egyes részei:

A nagy toszkán ebéd – premier május 11-én

Cinquterre, ahol fenékig pesztó az élet – premier május 18-án 

Firenze ízei – premier május 25-én

Toszkána nagy romantikusa: Lucca – premier június 1-jén

Chianti – Itália ízes büszkesége – premier június 8-án 

Siena csodái, a panforte receptje – premier június 15-én

Az olasz tészta titka – premier június 22-én

Az olaszok királya, a porcini és a sörgyártás titkai – premier június 29-én