Roberto konyhája recept vörösbor marhapörkölt étkezés pörkölt
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Fogadjátok szeretettel az e havi tradícionális magyaros receptjeim közül a következő remekművet! Pörkölt! Szinte biztos vagyok benne, hogy mindannyian készítettetek már pörköltet, de azért bízom benne, hogy ebben a receptben is tudok valami újat mutatni nektek. Nem tudom, kerültetek-e már olyan helyzetbe, amikor egy nagy családi összejövetelen túl sokszor fogadtátok el a nagypapa vagy a nagybácsi által kínált házi pálinkát, és úgy éreztétek gyorsan enni kéne valamit, ami felszívja a rengeteg alkoholt. Szerintem ilyenkor nincs is jobb választás, mint egy nagy tál pörkölt, egy szelet friss kenyérrel. Már az elkészítése is egy jó program, ami összehozza a barátokat és a családot, nem is beszélve az érzésről, mikor elkészül, és mindenki izgatottan belekezd a nagy fazék (vagy bogrács) elfogyasztásához!

Hozzávalók 6 főre:

  • 1kg marhalábszár
  • 4 nagy fej vöröshagyma
  • 4 db tavaszi paprika
  • 6 db paradicsom
  • 3 dl száraz vörösbor
  • 4 teáskanál fűszerpaprika
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 5 evőkanál étolaj vagy 2 evőkanál sertészsír
  • 1 teáskanál őrölt fűszerkömény
  • 6 db babérlevél
  • őrölt bors
A család és a barátok együtt készíthetik Forrás: Roberto konyhája

Elkészítés:


1. Pucoljuk meg a vöröshagymát és a fokhagymát, mossuk meg a paprikát és a paradicsomot, majd külön-külön mindent vágjuk apró kockákra. Forró zsiradékban pirítsuk üvegesre a hagymát, húzzuk félre a tűzről és adjuk hozzá a fűszerpaprikát. Öntsük fel 1,5-2 dl vízzel, majd a vizet elforralva pirítsuk zsírjára folyamatos kevergetés mellett.
Dobjuk rá a paradicsomot és a tavaszi paprikát, majd nagy lángon kevergetve pároljuk puhára.

2. Vágjuk le tetszőlegesen az inas részeket a marhalábszárról, de természetesen hagyjunk is rajta keveset, mert a hosszas főzés alatt megpuhul és az abból kioldódó kötőanyag fogja még szaftosabbá tenni a pörköltünket.

3. Vágjuk 2x2 cm-es kockákra a marhalábszárat és rakjuk az elkészült lecsós pörköltalapunkhoz. Folyamatosan kevergetve kezdjük el párolni a húst nagy lángon, majd hagyjuk, hogy magától eresszen levet. Ez körülbelül 10-15 percet vesz igénybe, majd csak ezek után reszeljük hozzá a fokhagyma gerezdeket és fedő alatt folytassuk tovább a főzést közepes lángon. Ne felejtsük el folyamatosan kevergetni, a főzési idő maximum 1,5 óra.

4. Amire nagyon kell figyelnünk, hogy a hús által eresztett lé el fog főni, ezért a főzési idő felénél már elég szaftos lesz, viszont a hús még kemény marad, ekkor adjuk hozzá a vörösbort. Ezzel a 3 dl borral pótoljuk majd az elforrt vizet és kapjuk meg azt a kellemes vörösboros ízt, amelyre vágyunk. Az így hozzáadott folyadékban fogjuk lassú tűzön készre főzni a pörköltünket. A végén ízesítsük sóval, a bors pedig a főzési folyamat bármelyik szakaszában hozzáadható. Én vajas galuskát készítettem mellé köretnek, ajánlom még rizzsel vagy friss kenyérrel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.