Egy rosszindulatú támadással szembesültem múlt héten, amikor egy kereskedelmi televízió stúdiójában jártam. A történtek egy nyílt levél megírására ösztönöztek, amelyben kifejtem vékony kontra elhízott nő témában az álláspontomat.

Nagy port kavart Bochkor Gábor kijelentése, miszerint: "Aki elhanyagolja magát egy párkapcsolatban, az méltatlanná válik arra, hogy szeressék." A rádiós véleménye vitát indított el, a a csatorna pedig engem is meghívott egy beszélgetésre, ahol Nótár Ilona kulturális antropológus és Katus Attila mellett a harmadik megszólaló voltam. Sosem titkoltam, hogy számomra az egészséges életmód és a sportos alak elengedhetetlen, hiszen a húszas éveim elejétől fogva modellként dolgoztam és értem el sikereket. Ezért is esett rosszul, amikor Ilona megjegyezte: „Katának van ideje arra, hogy hat órát kondizzon”. Nem értettem ezt a támadó megnyilvánulást, hiszen elmondtam a műsorban, hogy az akaraterőnkön múlik minden, otthon is lehet edzeni saját testsúllyal, amikor időnk engedi. A beszélgetés végén, békében elváltunk, ám Ilona a saját blogjában megjegyzéseket tett rám, éppen az alatt a fotó alatt, amin közösen mosolygunk, mert azt nem hagyta volna ki, hogy Katus Attilával és Sarka Katával pózoljon. Majd egy levelet is kaptam tőle. Mikor megláttam a feladót, naivan azt gondoltam, biztos bocsánatot kér a támadásért, hiszen ok nélkül bántott, ám a levélben ismét kioktatni próbált arról, hogyan kellene példát mutatni. Nos, úgy gondoltam, nyílt levélben válaszolok.

Nótár Ilona, Sarka Kata és Katus Attila a MokkábanForrás: Facebook/Mokka

Kedves Ilona!

Nem tagadom, nekem is nehéz télen, hajnalban, hidegben felkelni, futni, mielőtt a gyermekeimet óvodába, iskolába viszem, de megteszem, mert akkor van időm. A Mokka adásában elmondtam, hogy számomra életforma az edzés, ám egyáltalán nem tartom elfogadhatatlannak, ha valaki teltkarcsú, nőies idomokkal rendelkezik. A kioktató leveledet olvasva sem fogok az általam megfelelőnek tartott életmódon változtatni. Továbbra is kerülöm a cukrot, a gyermekeimnek lehetőségként felajánlom a paleosütiket, és amennyit időm engedi, edzésre járok.

Ilona, azt gondolom, te egy olyan típusú nő vagy, aki bár nyíltan hangoztatja, hogy meg van elégedve magával, mégsem érzed jól magad a bőrödben. Ismerem ezt az állapotot, mert volt, amikor rajtam is volt felesleg, és ettől frusztrálva éreztem magam. Azok a nők, akik nem fogadják el magukat, és nem szeretik azt, amit a tükörben látnak, azoknak van módjuk ezen az állapoton változtatni. A média pedig tökéletes irányba megy, hiszen mindenhol a tudatos táplálkozásról és a sportról hallani. Ha felkészült lettél volna, tudnád, hogy a LifeNetwork csatornán van egy műsorom EzZsír! címmel, ahol folyamatosan felhívjuk a figyelmet arra, hogyan kell sportolni, étkezni, hogy elkerüljük a magas vérnyomást, az érszűkületet, a rákbetegséget. Sosem mondtam, hogy ne élvezzük az ízeket, vagy mondjunk le az édességről, de van alternatíva. Aki anorexiás lesz, az nem azért lesz betegesen vékony, mert azt sulykoljuk belé, hogy ne egyen, mert a fogyókúra nem arról szól, hogy ne egyél.

Fotó: Zsigmond László/Life.hu

Mivel te üzentél nekem, felhívva rá a figyelmemet, hogy mekkora felelősségem van ebben a kérdésben, most visszapasszolnám hozzád a labdát. Ugyanis a te felelősséged, ha azt hangoztatod, rendben van, amikor egy ember 10-20 pluszkilót hurcol magán. A cukor sokkal több áldozatot szedett eddig, mint az anorexia.

Nem tartom azt sem jó példának, hogy amikor az ideális női testről beszélgetünk, te odaülsz tíz kiló súlyfelesleggel.

A blogodból az is kiderült, te már a felvétel előtt tréningezted magad, tele voltál indulattal. Kijelentetted, hogy nekem nincs más dolgom, csak napi hat óra edzés. Hidd el, én is háztartást vezetek, két gyermeket nevelek, több cégben érdekelt vagyok, rengeteg a dolgom. Nem azért nézek így ki, mert napi hat órát sportolok, hanem mert egészségesen étkezem, jó alapanyagokból készített ételeket eszem, és heti kétszer, maximum háromszor sportolok. Aki nem tud drága edzőterembe járni, az találhat az interneten olyan gyakorlatokat, amelyek fél óra alatt átmozgatják a testet. Nem kifogás a pénz, nem kifogás az idő, nem kifogás az életkor! Ha te ilyen indulattal beszélsz erről a témáról, akkor azt hiszem, te vagy az első, akinek változtatnia kell, mert minden probléma, amit a külvilágra vetítesz ki, magadból indul.

Egy szebb és egészségesebb élet reményében, üdvözlettel:
Kata