Nem csak sonkából és kolbászból állhat ám a húsvéti menü! Bár a magyar konyha és a hagyományok pontosan ellentétesek ezzel, a vegán konyha is tartogat meglepetéseket. Annyira kreatívan lehet helyettesíteni az egyes alapanyagokat, hogy egyszer csak azt veheted észre, a vendégsereg nagy része a te húsmentes finomságaidból falatozik a roskadozó ünnepi asztalnál. 

A legtöbb, jól felszerelt bioboltban kapható az úgynevezett gabona gömböc, mely búzahúsból készült, és a füstölt sonkára ízében és küllemében is a megszólalásig hasonlít. Ebből nyugodtan szeletelhetsz egy tányérra, a közepét pedig hamis tojássalátával is díszítheted. De húsvétkor mindig készítek vagdaltakat, gabona- vagy zöldségfasírtokat és az elmaradhatatlan veganézes (növényi majonéz) krumplisalátát, ami nélkül nem ünnep az ünnep. Édesség gyanánt epres cobbler és kölesből készült sárgatúró kerül az asztalra.

A vegán hús-vét a növényi étrenden élők esetében valóban húsmentes és egészséges, a legjobb pedig az, hogy a családunkban senkinek sem lesz emésztési problémája, sem bűntudata az ünnepek elmúltával. Megmutatom, én milyen finomságokkal készülök az ünnepre.

Húsvéti vagdalt

 

Forrás: Stőhr Gréta

Hozzávalók:

1 kisebb cukkini
2 db közepes reszelt répa
1 fej lilahagyma
4 gerezd fokhagyma
1 bögre zabpehelyliszt
1 mk füstölt paprika
3 ek paradicsomsűrítmény
4 szelet tönkölypirítós
himalaya só, bors
1 bögre csicseriborsóliszt
1 tk majoránna
1 tk római kömény
1 tk tárkony
2 tk kurkuma
1 bögre darált dió és mandula keveréke

Így készítsd el: 

1. A sütőt előmelegítjük 185 fokra.
2. A cukkinit, répát megtisztítjuk és lereszeljük. A cukkinit megsózzuk és várunk kb. negyed órát, míg levet ereszt. Közben apróra vágjuk a hagymákat.
3. A cukkinit jól kinyomkodjuk, és egy aprítóba helyezzük. Így járunk el az összes többi hozzávalóval.
4. Összedolgozzuk a géppel, majd egy teflon őzgerincformába rakjuk, végül lefedjük alufóliával. A sütőben 45-50 perc alatt készre sütjük. Az utolsó 15 percben lekerülhet róla a fólia.
Ha a teteje nagyon pirul, egy alufóliával letakarhatjuk. Kihűlve feldaraboljuk a gerincek mentén.

Hamis tojássaláta (avokádóba töltve, pirítósra kenve, vagy gabonasonka mellé)
Forrás: Stőhr Gréta

 Hozzávalók:

fél blokk tofu
1 halványító zeller szára
2 szál újhagyma
3 ek veganéz (tojásmentes majonéz), de helyettesíthető növényi tejföllel, amit nagyáruházakban lehet kapni
2 ek mustár
1 tk currypor
1 tk kurkuma
1 mk fekete só (bioboltokban beszerezhető, kénes íze tojásra emlékeztet)
2 ek inaktív étkezési élesztőpehely (bioboltokban kapható)
só, bors, vegamix
3 közepes savanyú uborka felkockázva
magvas pirítósok
aprított friss petrezselyem

Így készítsd el:

Egy üvegtálba morzsolom a tofut, majd hozzáadom a fűszereket, a veganézt, a mustárt és jó alaposan elkeverem. Hozzáadom a felkockázott hagymát, zellerszárat és uborkát, majd krémes állagúra keverem. A pirítósokat háromszög alakúra vágom, megkenem a tojássalátával, majd megszórom aprított friss petrezselyemmel, végül egy csepp paprikakrémmel díszítem.

Sárgatúró kölesből

Hozzávalók:

1 bögre köles
3-4 bögre rizstej
1 bögre nádcukor vagy xilit
3 ek kókuszolaj
1-2 tk kurkuma
1 bio citrom leve és héja
1 dl növényi joghurt
vaníliarúd
fél bögre mazsola
csipet himalaya só
1 tk fahéj

Így készítsd el:

1. Egy fazékba feltesszük főni az előző este beáztatott, megmosott kölest a rizstejjel, a nádcukorral, a vaníliarúddal, csipet sóval, kurkumával és a mazsolával. Fedő alatt, lassú tűzön főzzük, míg a köles ki nem fordul. Kb. 20 perc.
2. Levesszük a tűzről, összekeverjük, majd lefedjük újra, és még 10 percig hagyjuk párolódni, de már nem a tűzön.
3. Hozzáadjuk a joghurtot, a citrom levét és héját, összedolgozzuk, majd ha langyosra hűlt, egy sűrű lukú anyagba (géz) tekerjük, és hagyjuk teljesen kihűlni. Hűtőbe tesszük.
4.Tálalás előtt ujjnyi szeletekre vágva tálaljuk.