Amikor belépett a kávéházba, mindenki felkapta a fejét. Mert nemcsak szép, de ragyogó is. A Miss World Hungary 2014 győztese, akit nézve, hallgatva magam is remélem, hogy esélye van egy magyar lánynak - végre - előkelő helyezésre a világversenyen. Szurkoljunk neki! Van mihez, hisz a külcsínen túl nagyon sokféle feladat várja.

Épp a lázas felkészülés időszakát éled, hisz három hét van az indulásig.

Igen, van egy óriási paksaméta papírom arról, milyen feltételeknek kell megfelelni. A december 14-i finálé előtt hét alverseny van, amik beleszámítanak majd az értékelésbe. Gondolj bele, itthon 20 lányból választottak, ott pedig 127-128-an leszünk! Sorolom, mi mindent várnak el. Kell egy jótékonyságról szóló videót készíteni - ezzel már készen vagyunk. Népviseletben is mindenki felvonul majd - ez hála istennek adott, hiszen a Magyarország Szépe versenyre Náray Tamás gyönyörű ruhát tervezett nekem is. Magyar motívumokkal, de mégis modern felfogásban. Ezt majd egy tradicionális tánc közepette kell bemutatnom, úgyhogy fel van adva a lecke! Népitáncot ugyanis még nem tanultam.

Forrás: Margitay Klára/Life.hu

De versenytáncoltál! Úgyhogy azt tudod, merre van a jobb meg a bal. Persze viccelek…

Így van. De azért némi hátrányom lesz például a brazil lánnyal szemben. Gondolj bele, ők hogy tudják rázni! Épp ezért szeretném, ha a táncomban is lennének modern elemek. Ez még most alakul.

Ahogy tudom, van a Miss Talent alverseny is.

Így van - ahogy itthon is, ott is énekelni fogok. Tolvai Reni segít a felkészülésben. 2-3 dal között vacillálunk, mindet meg kell tanulnom, aztán annak alapján fogunk választani, hogy melyik stílus áll hozzám közelebb. De ezzel még mindig nincs vége, mert lesz a Miss Sport kategória is, de azt még nem tudom pontosan, hogy mit jelent. Majd az egy hónapos kinti felkészülés során fog kiderülni. Az is feladat, hogy minden lány vigyen valamilyen nemzeti ajándékot. Szerintem nagyon jó dolgot találtunk ki, de ez még titok! Indulás előtt, november 18-án fogom elárulni a sajtótájékoztatón.

Végére jutottunk már a felsorolásnak?

Nem! Képzeld, azt is zsűrizni fogják, ki hogyan kezeli a Facebook profilját a verseny időszaka alatt. Na, azt hiszem, összeszedtem mind a hetet.

Eléggé összetett a megmérettetés! Melyiktől tartasz a legjobban?

Az énekléstől. Bár jó visszajelzéseket kaptam, hiszen a magyar döntőben is előadtam egy dalt, de ebben még nincs elég önbizalmam. Énekelgettem én magamnak, de azért elég bátortalan és szégyenlős vagyok. Amikor középiskolás voltam, a csepeli munkásotthonban volt egy est, amin bárki felléphetett. Anyukám mindig nagyon lelkes volt, azt mondta, szép hangom van, és biztatott, hogy induljak el. A fellépés előtt megbetegedtem, beszélni is alig tudtam, de már nem lehetett lemondani. Ráadásul egy nagyon nehéz dallal készültem - Withney Houstontól az I have Nothinggal. Kiálltam a színpadra, elvakítottak a fények, teljesen meg voltam szeppenve, és azt éreztem, egy hang sem fog kijönni a torkomon. Valahogy megoldottam, de mégis akkora kudarcnak éltem meg, hogy azt mondtam anyukámnak, soha többé nem fogok énekelni.

Forrás: Margitay Klára/Life.hu

Ezt le kell magadban legyőzni.

Igen. Ettől azért félek. Itthon a második legtöbb pontot kaptam a produkciómért, de tudom, hogy ezen még dolgozni kell.

Miközben végigbeszéljük a tennivalókat, máris elönt az izgalom?

Persze, hiszen óriási nyomás van rajtam. A Magyarország Szépe versenyre sem azért jelentkeztem, hogy majd itthon villogjak. Az igazi célom az volt, hogy a Miss Worldre kijussak.

Igazából miért?

Nem tudom, van valami elvárás önmagammal szemben. Az utóbbi pár évben annyian mondták, hogy induljak el, próbáljam meg. Úgy döntöttem, hogy jó, akkor megmutatom, képes vagyok rá. És sikerült.

Ha visszamegyünk a kezdeti lépésekhez - említetted is a csepeli estet - te ott cseperedtél. Ahogy olvastam, másfél szobás lakásban éltetek négyen. Anyu, a dédi, a fia meg te.

Nem titok, hogy szerény körülmények között nőttem fel. Sohasem voltam nagyravágyó, nem azt képzeltem, hogy majd villában fogok élni, és rengeteg pénzem lesz. Mindig arról álmodoztam, hogy lépésről lépésre jutok előbbre. Amikor a dédivel piacra mentünk, és cipeltük a szatyrokat hazafelé, mindig azt gondoltam, milyen jó lesz, ha majd egyszer autóval viszem őt haza bevásárlás után. Olyan jó volt, amikor 19 évesen meglett az első kisautóm, és tényleg segíthettem neki! A dédi nagyon fontos nekem. Mindig imádkozom, hogy még jó sokáig maradjon velünk! Már 83 éves, de hála istennek semmi baja! Szerintem azért ilyen fiatalos, mert minden nap átmegyek hozzá, együtt vagyunk, beszélgetünk - nekem nincs is sok barátom. Ő van, anyu és a párom, meg az anyukája. Bennük bízom meg igazán.

Forrás: Margitay Klára/Life.hu

Közvetlennek tűnsz. Eközben mégis zárkózott vagy?

Igen, azért a három lépés távolságot mindig megtartom. Mondják, hogy mennyire kedves vagyok, de mintha lenne bennem egy fal.

Milyen voltál gyerekként? Nyugodt, békés?

Jó gyerek voltam, de azért amikor piszkáltak, nem hagytam magam. Volt, hogy egy fiú osztálytársam rápaskolt a fenekemre, és úgy behúztam szegénynek, hogy eleredt az orra vére! Igazán nem is tudom, hogy sikerült. Mert alapjáraton jól viselkedtem. Anyuék nem panaszkodtak rám. Nem akartam soha a társaság középpontja lenni, de azért kivettem a részem a közösségi életből.

Mikor esett le a tantusz, hogy szép vagy?

A nózimmal sokáig bajom volt. Az interneten meg lehet találni, hogy milyen volt azelőtt. Sokszor csúfoltak miatta. Aztán megműttettem, és elindultam a Miss Plastic versenyen. Talán akkortájt jött meg az önbizalmam. De utána volt egy rossz korszakom. Műkörmösként dolgoztam, egész nap ültem és 70 kilósra híztam! Igazán azóta érzem jól magam, amióta a párommal együtt vagyunk. Mellette váltam nővé. Nagyon sokat köszönhetek neki. Azt mondják, egy idő után ellaposodnak a kapcsolatok. Januárban lesz öt éve, hogy együtt vagyunk, és ő még ma is minden nap elmondja, milyen szép vagyok, folyamatosan dicsér, ami jót tesz a lelkemnek. Nagyon visszahúzódó voltam, mielőtt találkoztunk. A találkozásunk szerelem volt első látásra - amikor belenézel valakinek a szemébe, és tudod, hogy igen, ő az!

Forrás: Margitay Klára/Life.hu

Megakadt a fülemben, hogy műkörmös voltál. Rakjuk össze, miként is alakult a pályaválasztás, mielőtt kikötöttél a modellszakmában!

Stewardess akartam lenni - akkor még létezett a Malév, és a középiskolánk szerződésben is állt a céggel. Aztán amikor életemben először repülőre ültem - magánemberként -, rájöttem, hogy ez nem nekem való. Egyrészt féltem, másrészt nem tudtam volna elképzelni, hogy folyamatosan távol legyek a családomtól. Vonzott a világ és az utazás, de azt gondoltam, ezt másként is megvalósíthatom. Ha a verseny jól sikerül, akkor végül is ez a vágyam is teljesülhet. De hogy hogyan lettem műkörmös? Autodidakta módon kezdtem. Megcsináltam a sajátomat, egyre többeknek tetszett, és a suli mellett kitanultam. Akkor voltam 18 éves. Aztán a Miss Plastic után elkezdődött a modellkedés, egyre több lehetőséget kaptam, úgyhogy irányt váltottam. Előtte rohamtempóban másfél hónap alatt ledobtam 15 kilót. Elég durván hangzik, ugye? Ha valamit a fejembe veszek, pikk-pakk, nem nyugszom addig, míg el nem érem. Hát így kezdődött az egész.

Máté nem félt attól, amennyire felpörgött az életed?

Nem. És nem féltékeny. Mindenkinek azt szokta mondani, hogy büszke rám, és most már papírja is van arról, hogy tényleg az övé a legszebb lány az országban, merthogy ő már eddig is tudta.

Azon gondolkoztam, ha az ember apa nélkül nő fel, akkor talán van benne némi bizalmatlanság a férfiakkal szemben.

Pár hónapos koromtól anyu és dédi neveltek. Apukámmal három éve egyáltalán nem beszélünk. Ma már hiába is jönne - azt mondanám neki, hogy elkésett. De én igyekeztem tanulni a rosszból. Nekem nagyon fontos, hogy otthon kettesben vagyunk Mátéval, sosem voltam nagy bulizós. Nem is tudnám mással elképzelni az életemet. Olyan jó, ahogy haladunk egymás mellett, és hogy támogatjuk egymást. Soha semmiben nem húzott vissza, mint ahogy én sem őt. Abszolút kiegészítjük egymást.

Forrás: Margitay Klára/Life.hu

Mekkora a tétje számodra ennek a versenynek?

Szeretném megmutatni az országnak, hogy magyar lány is tud nyerni! De, persze nem tudom, hogy mi mindenen múlik a győzelem. Jelenleg 5 szavazás fut az interneten, négyben az első helyen vagyok, és van egy harmadik helyem. Még lehet rám voksolni! Már az is óriási változást hozott az életemben, hogy itthon királynő lettem. Őszintén szólva nem gondoltam, hogy mit is jelent ennyire szem előtt lenni, mekkora felelősség hárul rám ebben a szerepben. Faggat a sajtó, egy csomóan követik, hogy mi történik velem. Úristen, mindez velem történik? És mi lesz a folytatás? Nem tudom, mi lesz, ha nyerek, és mi lesz, ha nem. Bármi történik, biztosan újabb lehetőségeket fog hozni. Én pedig mindent megteszek, hogy helyt tudjak állni.

Ha lenne varázspálcám, azt kérnéd, hogy nyerjél?

Csak egyet kérhetek? Akkor nem.

Hanem?

Akkor azt kérném, hogy a dédim halhatatlan legyen...

... elcsuklott a hangod ...

Igen... Az anyukámat annak idején árvaházba adták. Kétévesen vette magához a dédi, és ő nevelte föl. Olyanok vagyunk mi hárman, mintha a dédi lenne az édesanya, anyu meg én pedig a lányai, vagyis két testvér. Arra vágyom, hogy ez nagyon sokáig így maradjon. Tudom, hogy tökéletes élet nincs, de mindaz, ami most körülvesz és azok a lehetőségek, amik előttem állnak, boldoggá tesznek. És bár nem azt kérném, hogy varázsolj a fejemre egy koronát Londonban, de annak azért örülnék, ha csak karácsony tájékán tudnánk újra beszélni. Vagyis ha a verseny után azok közé a lányok közé tartoznék, akiknek még maradnia kell... Tudod, ha az élen végeznék!