Galambos Dorina énekesnő és Péterfi-Nagy Évi újságíró a Life.hu-n videóban mutatják meg egy-egy izgalmas étel elkészítését. Most extra recepttel jelentkeznek: próbáld ki a kürtőskalácsot te is!

Egyenesen a profiktól tanultuk ezt az Erdélyből származó finomságot, aztán még a kürtőskalács-fesztiválon is kamatoztattuk tudásunkat. Most itt az ideje, hogy ezt átadjuk nektek. Otthon is elkészíthető, és nagyon finom. Sok sikert hozzá és jó étvágyat!

Forrás: UFF

 

Hozzávalók:

1 kg liszt
150 g margarin
150 g cukor
500 ml tej
2 db tojás
1 csomag vaníliás cukor
25 g élesztő
1 kk só

Egy tálba rakjuk a lisztet, csinálunk bele egy kis mélyedést. Öntünk egy kis langyos tejet bele, egy kis cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Kis lisztet is beleveszünk a tejhez, és jól kidolgozzuk a kovászt. Konyharuhával letakarjuk kb. 5 percre. Utána beledolgozzuk a többi alapanyagot, jól összegyúrjuk, ne legyen túl kemény, de lágy sem. Fél órán át kelesztjük, lehetőleg meleg helyen. Majd adagokra osztjuk, és egy kürtőskalácshoz kisujjnyi vastagságú, két arasz hosszú csíkokat nyújtunk. Egy-egy tésztacsíkot feltekerünk egy-egy kürtőskalács-sütőrúdra. A tésztát nyújtó mozdulatokkal elsimítjuk, így veszi fel a kürtőskalács formát. Kis olajjal megkenjük, és cukorban megforgatjuk. Majd parázs felett megsütjük. (Akár olajban is ki lehet sütni.) Melegen beleforgatjuk abba, amibe szeretnénk. Pl. fahéj, kókuszreszelék, mandula, kakaó stb.