Bortésztában sült dália? Rózsalekváros palacsinta virágszirmokkal tarkítva? Körömvirágos pogácsa? A konyhakert a legfinomabb hozzávalókat rejtheti! Enni való szirmokkal érkezik a gasztroforradalom a LifeNetworkön: Virágkonyha Halmos Monikával.

Ragyogó sárgán pompáznak a kertben a büdöskék – de a konyhában nevezzük inkább bársonyvirágnak őket. Az Afrika északkeleti részéről származó növény sárga virágszirmai fűszerezésre kitűnőek. Kóstoljuk meg, mielőtt felhasználjuk, mert egyes, nemesített, nagyvirágú fajták nagyon keserűek – ezeket hagyjuk meg a szem gyönyörűségének.

De a kis kedves, kesernyés virágok tökéletes fűszerei lehetnek például a darált húsból készült fogásoknak. Ha az idő engedi, a hétvégén még sütögethetünk egyet a szabadban is!

Forrás: Virágkonyha Halmos Monikával

Húsgombócok bársonyvirággal

Hozzávalók:

40 dkg burgonya,
30 dkg darált sertés-vagy marhahús (esetleg vegyesen),
1 közepes fej vöröshagyma,
só,
1 tojás,
szerecsendió,
fél marék bársonyvirágszirom,
esetleg zsemlemorzsa, olaj

Elkészítése: A megtisztított, kockákra vágott burgonyát sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, összetörjük. Összedolgozzuk a darált hússal, a tojással, a finomra aprított vöröshagymával. Sózzuk, reszelt szerecsendióval és bársonyvirágszirmokkal fűszerezve alaposan összegyúrjuk. Ha túl puha lenne, egy kis zsemlemorzsával dúsítjuk. A masszából olajos kézzel diónyi gombócokat formálunk, majd szorosan egymás mellé, olajjal bekent bambuszpálcákra húzzuk őket. Az így előkészített kis nyársakat néhány órán át hűtőszekrényben pihentetjük. Sütéskor a nyársakat a parázs fölé, grillrácsra fektetjük, és olykor megforgatva, 10-15 perc alatt szép pirosra megsütjük.

További ínycsiklandó receptekért látogass el IDE