Aprótól a méretesig - Mikor milyen melleket szerettek a férfiak?

mell melltartó szexualitás cici szépségideál test nőiesség mellideál
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nyolcvan, kilencven évvel ezelőtt labdába sem rúghattak volna a ma Pamela Andersonjai. Az 1920-as években a gravitációnak szinte ellenálló forma helyett a már-már fiúsan lapos mell volt a divat. Nem ez volt az egyetlen korszak, amelyben a mellideálnak nem volt sok köze a maihoz.
Aprótól a méretesig - mellideálok az ókorból




metmuseum.org
metmuseum.org


Más volt az ideál az ókori Krétán, ahol még a ruhák is a domináns nőiességet reprezentálták. Az ókori Kréta szigetén kialakult mínoszi civilizáció (aranykora i. e. 2000 és i. e. 1450 között) nőtagjai hosszú, színes, fodros szoknyát hordtak köténnyel, karcsú derekukat vastag övvel szorították össze még vékonyabbra. A legérdekesebb a ruha felső része volt: általában rövid ujjú, elöl teljesen nyitott mellényt viseltek, amely látni engedte a politikai dominancia és az anyagi jólét jelképét, a mai szemmel is hatalmas női mellet.

metmuseum.org
metmuseum.org

Tipp! Szexi képek Beyoncé-ról! Kattints a galériáért!





metmuseum.org
metmuseum.org


Szakrális utalástól a csábításig

A kereszténység legerősebb századaiban a mellről a kerek, állandóan gömbölyű, terhességről (termékenységről) árulkodó hasra terelődik a figyelem. A művészettörténetórákon megismert tipikus gótikus S-tartás is abból ered, hogy abban a korban a nők szinte mindig gyermeket vártak, a hasat előre tolt tartás állandósult. Az ekkor keletkező oltárképek szerint a tökéletes női mell a táplálást szolgálta. Az ideális mell formája ebben az időben - a gótika legfőbb motívumából kiindulva - csúcsos volt, ugyanakkor kicsi, de tejtől duzzadó.

metmuseum.org, wikipedia.org
metmuseum.org, wikipedia.org


Változást a reneszánsz hozott annyiban, hogy az addig csak az oltárképeken megjelenő mellből az élő nőkön is egyre többet lehetett látni. A szigorú vallási kötelékek enyhültek, az emberek a túlvilág helyett az evilági örömök felé fordultak, ennek megfelelően a női ruhák egyre nyitottabbak lettek. A szögletes alakú dekoltázs folyamatosan mélyült, a végén már olyan merész volt, hogy a mellbimbót is látni lehetett - főleg úgy, hogy a melleket addig lelapító fűzők szerepe is megváltozott. Kiemelték a csábító halmokat.

wikipedia.org, renaissanceitaly.net
wikipedia.org, renaissanceitaly.net

Tipp! Lady Gaga mellet villant legújabb fotósorozatán. Kattints a galériáért! (+18)





wikipedia.org
wikipedia.org


A természetestől a deformáltig

A francia forradalom után a mesterkéltség helyett a természetesség került előtérbe. A női mell az érzelmek és a naturalizmus szimbóluma lett. A divatkövetők eldobták a fűzőt egy időre. A mell a helyére került a sokszor áttetsző, leheletvékony anyagból készült ruhákban. Ám ez az időszak nem tartott sokáig, a fűző lassan visszaszivárgott a divatba.

wikipedia.org, arthistory.about.com
wikipedia.org, arthistory.about.com


1832-ben a svájci Jean Werly megalapította a fűzőgyárát, amely hamarosan olyan modelleket állított elő, amelyeket akár egyedül is fel tudtak venni a nők. Ráadásul innentől fogva a fűző nem tartozott a luxusáruk közé: széles tömegek kezdték használni. A divat, ahogy a nőideál is, egyre gyorsabban változik. Az 1800-as évek végére egymás mellett van jelen több nőtípus. Az egyik a duzzadó keblű, pufók arcú nő, akinek fűzője még teltebbé, még kerekebbé varázsolja a melleit. A másik egy magas, vékony nő, Rosetti festményének lapos mellű modellje, aki fűző nélkül is gyönyörű.

wikipedia.org, mountainsoftravel.com
wikipedia.org, mountainsoftravel.com


A fűzőt viszont még jó darabig nem dobják el, mert a dús keblű, pufók nőideál egészen az első világháborúig tartja magát.

pintuckstyle.blogspot.com
pintuckstyle.blogspot.com


A kisfiústól a nőiesig

Az első világháború az élet valamennyi területén változást hozott - a nők nagy többségének először kellett a férfiak helyébe lépnie. A századelő nőies idomai helyett az 1920-as évekre a filigrán, minél fiúsabb nőket tekintették az ideálnak. A mellek sem lehettek elég laposak - az ekkor készült melltartók leszorították a nőies domborulatokat. A mellek helyett mindenki az egyre inkább előbukkanó lábra figyelt. A harmincas évek és a negyvenes évek eleje annyi változást hozott, hogy a kisfiús alak helyett inkább a bakfis lányokra emlékeztető hosszú végtagok és finom domborulatok kerültek előtérbe. A mell helyett viszont a csupaszon maradt hát lett az legerotikusabb testrész.

wikipedia.org, gloss.com
wikipedia.org, gloss.com


A második világháború után került ismét középpontba a mell, mivel újra divatba jött a homokóra testalkat (és vele együtt a fűző is visszatért). A nőiesen gömbölyű csípő és a nagy, telt mellek az ínséges idők után a jólét szimbólumai lettek. A kor nagy filmsztárjai, Marilyn Monroe, Brigitte Bardot és Sophia Loren, szexis, de sokszor butuska szerepekben tűntek fel, míg a mellméterüknél fogva más kategóriába tartozó Katherine Hepburn vagy Audrey Hepburn inkább misszionáriusokat, politikai aktivistákat, de legalábbis szemfüles, okos nőket játszottak.

AFP
AFP


A női mell és a szexualitás tehát az 1950-es években forrt össze. A "minél nagyobb, annál szexisebb" sztereotípia még a mai napig is életben van - különben nem hallanánk ennyi plasztikai műtétről. Az irány viszont talán egyre inkább a természetesség, amely persze nem zárja ki a (gyakran csak a szike által létrejövő) tökéletességet.


AFP
AFP

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.