szcientológiai egyház John Travolta a nap cikke válás sztárok Katie Holmes Tom Cruise Jennifer Lopez vallás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A szcientológiáról már biztosan hallottál, ha másképpen nem, az egyházat támogató hírességek révén. Tom Cruise híres-hírhedt vallásáról azonban a beavatottakon kívül csak mendemondákat tudunk. A Life.hu a szcientológia nyomába eredt.

A szcientológia és a science-fiction

Ha hasonlóságot vélsz felfedezni a szcientológiai egyház és a sci-fi, azaz a tudományos-fantasztikus kifejezés között, az nem a véletlen műve. A vallást ugyanis L. Ron Hubbard amerikai science-fiction író és filozófus találta ki, a "sztori" azonban nem egy regény alapja lett, hanem egy egész vallás épült rá. A szcientológia Hubbard 1950-es években kidolgozott, dianetika nevű életmód-programjából kelt szárnyra, és ahogy a dianetikát, a szellemi egészség modern tudományát egyre többen követték, úgy lett a szcientológia is egyre népszerűbb, és úgy nőtt a híveinek száma egyre gyorsabban világszerte.

http://en.wikipedia.org
http://en.wikipedia.org

L. Ron Hubbard

Hubbard szerint, aki követi a szcientológia szabályait, boldogabb lesz, mert szellemileg és anyagilag is gazdagabb lét érhető el a hívők számára. A vallás szerint az ember szellemi lény, nem pedig sejtek és szervek egysége, mint ahogy azt a tudomány leírja. A szcientológia szerint minden ember eredendően jó, a rossz és gonosz tettekre nem a természete, hanem a tapasztalatai kényszerítik. A szcientológia célja éppen ezért az, hogy az embereket megtanítja, hogyan képesek rendet teremteni az életükben és megoldani a problémáikat. A szcientológiai egyháznak, mint bármely másiknak, vannak lelkészei is, ők lelkészképzésen vesznek részt, ezután a lelkipásztorok a vallás tanai szerint terelgetik nyájukat.

A szcientológiai egyház nem szekta, a tagok nem élnek sem alkohollal, sem kábítószerekkel. Sőt, világszerte különböző kampányokkal és rendezvényekkel igyekeznek felhívni a figyelmet a drog és az alkohol káros hatásaira. A hívek gyakran az elmezavarból, a depresszióból, a függőségtől vagy valamilyen betegségből való gyógyulást köszönhetnek az egyháznak. A szcientológusok a gyógyulás mellett a lelki, a szellemi és az erkölcsi fejlődésükre is nagy hangsúlyt fektetnek. Bár a szcientológia hívei világszerte egyházi és egyéni szinten is sokat foglalkoznak a függőségek és más lelki problémák gyógyításával, úgy gondolják, hogy a test egésze és egészsége orvosi kérdés.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

A floridai templom

A szcientológia egy vallás, istenképe azonban nem egységes és kidolgozott. Az egyházi vezetők szerint minden hívő másképpen lép kapcsolatba a Legfelsőbb Lénnyel, így éppúgy hihet egy istenben, vagy többen is. Bár a szcientológusok úgy vélik, hogy isten mindenki számára mást jelent, a Thétának nevezett univerzumon túli életenergiában azonban mindannyian hisznek.

Mit keresnek űrlények a szent könyvekben?

A szcientológia mitológiájának egyik legfontosabb szereplője Xenu. Xenu a galaxis gonosz ura volt, aki 75 millió évvel ezelőtt űrlényeket ejtett foglyul, hibernálta őket, majd a Föld egyik tűzhányójába dobta a fagyasztott testeket, a vulkánt pedig felrobbantotta. Ezzel még nincs vége a fordulatos sci-finek, ugyanis a "marslakók" kiszabaduló lelkét felfogta egy lélekszívóval, majd megtisztítva szabadon engedte őket, ezek a lelkek, a thetánok az evolúció során az emberi testekben találtak új otthonra.

A szcientológia sztárjai

Hollywood és a szcientológiai egyház álompárja, Tom Cruise és Katie Holmes ugyan bejelentette, hogy elválnak, ez azonban nem változtat azon, hogy a színész a vallás "reklámarca" marad. Érdekes módon a megdöbbentő és meghökkentő tanokat hirdető egyház igen népszerű a hírességek körében, a szcientológia követője többek között John Travolta is, akiről időnként felröppen a hír, hogy meleg. A szcientológia ugyan nem támogatja a homoszexuális kapcsolatokat, de híres követőjének "kilengései" felett nagyvonalúan szemet hunynak. Bennfentesek szerint Jennifer Lopez és Marc Anthony válásának az egyik oka az volt, hogy az énekesnő egyre mélyebben belevetette magát a szcientológiába. Juliette Lewis színésznő, Elvis Presley özvegye és lánya, Priscilla és Lisa-Marie, Will Smith neje, Jada Pinkett-Smith, valamint a hol meghízó, hol lefogyó komika, Kirstie Alley is a vallás híve.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Tom Cruise, Katie Holmes és John Travolta

A szcientológia és a család

Az egyház nemcsak hívei életébe, hanem a családjukéba is rendszeresen beleszól. Gyermekszülés közben a nőknek nem szabad hangosan vajúdniuk, nem szólhatnak hozzájuk, nem bátoríthatják őket kedves szavakkal, nem hallgathatnak zenét sem, ezért például Jennifer Lopez és Katie Holmes is néma csendben szült. A szcientológia szabályai szerint az újszülöttet 7 napos koráig nem vizsgálhatja meg orvos, és nem kaphat gyógyszereket sem. Ezzel még nincs vége a szabályoknak: Katie kislánya, Suri Cruise például csak szcientológus szülők gyermekeivel játszhat. J.Lo és Marc Anthony házassága pedig állítólag részben azért ment tönkre, mert az énekesnő az egyház óvodájába akarta íratni az ikreket, Maxet és Emme-t, férje azonban ezt nem engedte.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

J.Lo és Marc Anthony

Perben a szcientológia

Az egyház ellen fennállása óta nemcsak a kritikusai emelik fel szavukat, hanem több pert is indítottak. Ezek közül a leghíresebb a Lisa McPherson-ügy. A 36 éves amerikai asszony tisztázatlan körülmények között bekövetkezett halálával a szcientológusokat vádolták, hiszen a nő a halálát megelőzően az egyház gyógykezelésében vett részt. A vádat végül ejtette a bíróság, a McPherson család által indított pert pedig a szcientológusok és a család jogi képviselői tárgyalás nélkül rendezték.


Hollywood hatalmas, de gyönyörű popsijaihttp://www.life.hu/tested-lelked/20120705-hollywood-hatalmas-de-gyonyoru-popsijai.htmlKiszabadult az aranykalitkából Katie Holmes - Most már magas sarkút viselhttp://www.life.hu/legytrendi/20120703-kiszabadult-az-aranykalitkabol-katie-holmes-most-mar-magassarkut-visel.htmlA luxustól azért nem vesz búcsút Katie Holmes - Ebbe a pazar lakásba költözikhttp://www.life.hu/hazitunder/20120704-hogy-fogja-ezt-kifizetni-ebbe-a-pazar-luxuslakasba-koltozik-katie.htmlVálik Tom Cruise és Katie Holmeshttp://www.life.hu/szeress/parkapcsolat/20120629-valik-katie-holmes-es-tom-cruise.htmlKönnyű nyári programok egy fröccs mellé - Júliusi programkörképhttp://www.life.hu/szorakozz/20120627-kultura-es-temerdek-balatoni-program-a-kanikulaban-juliusi-programkorkep.htmlSzerelmi horoszkóp júliusrahttp://www.life.hu/tested-lelked/ezoteria/20120626-szerelmi-horoszkop-juliusra.htmlMár nem drogozik, de az itallal nem tud leállni Charlie Sheenhttp://www.life.hu/tested-lelked/20120627-elvonokurajarol-meselt-charlie-sheen.htmlJúliusi horoszkóphttp://www.life.hu/tested-lelked/ezoteria/20120626-juliusi-horoszkop.htmlJúliusi karrierhoroszkóphttp://www.life.hu/tested-lelked/ezoteria/20120626-juliusi-karrierhoroszkop.html


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.