párkapcsolat barátság szerelem szerető
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A barátság és a szerelem első látásra két különböző dolog. A pszichológusok szerint viszont férfi és nő között olyan szorosan összekapcsolódnak ezek az érzések, hogy egyenesen baráti típusú szerelemről is lehet beszélni. A fogalmat egy John Alan Lee nevű kutató írta le néhány más szerelmi típussal együtt.

A storge (görög eredetű szó, ejtsd: sztorge) elnevezésű szerelmet elsősorban az jellemzi, hogy a két személy először csak barátkozik egymással, mert nagyon hasonlónak találják magukat és jó érzés számukra az együttlét. Fokozatosan egyre több időt töltenek együtt, miközben jól érzik magukat és egyre több bizalmas dolgot osztanak meg egymásssal.

Egy idő után már hiányzik a másik, és alig várják, hogy együtt lehessenek. A távollét egyre nehezebben viselhető, és mivel együtt lenni a legjobb, a felek elkezdik úgy alakítani az életüket, hogy egyre több időt töltenek együtt. A kapcsolat fokozatosan, észrevétlenül "felmelegszik" és már másként kezdenek el egymásra gondolni, mint előtte. Nem tudják megmondani, mikor alakult át kapcsolatuk barátságból szerelemmé. Annyi biztos, hogy más szerelmi típusokkal ellentétben a szexualitás csak akkor lép be a kapcsolatba, amikor már kialakult a mély bizalom, és gyakran később is kisebb jelentőségű marad, mint más, hevesebb kapcsolatokban.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Amikor a felek már tartósan együtt élnek és egymást választják párjuknak vagy összeházasodnak, akkor is megmaradnak annál az álláspontnál, hogy a szerelmet sajátos barátságnak tekintik, amiben a két fél a szokásosnál több dolgot oszt meg egymással. A szerelmem a legjobb barátom - ez a kapcsolat alapelve. Fontos számukra az elköteleződés, a megértés, a bizalom és egymás tisztelete. Baráti körük is közös, vagy legalábbis nagy az átfedés. Nem szoronganak a partner távollétében, mert bíznak benne - hiszen ő a legjobb barátjuk.

A sztorgikus szerető megbízható jóbarát marad mindig, aki nem beszél nyíltan a párjához fűződő érzéseiről, mert ezt feleslegesnek érezné. Még ha szakítanának is, barátságuk akkor is megmaradna és túlélné a kapcsolat átalakulását. A sztorgikus típusba tartozó személyek a kutatások szerint tipikusan nagy, támogató családi közösségben nőnek fel és alapvetően elégedettek a barátaikkal és az életükkel. Nem meglepő, hogy párkapcsolatuk is hasonlóan kiegyensúlyozott, békés, elégedett és stabil.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.