4 ok, amiért a legjobb barátnőd hazudik neked

barátnő őszinteség barátság hazugság
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Attól, hogy a barátságot életre szóló köteléknek tartjuk, még bármelyikünkkel megeshet, hogy a legjobbnak hitt barátnőnk becsap bennünket. Az élmény nem éppen kellemes, de hajtépkedős vita helyett mi mégis azt ajánljuk, gondolj végig néhány dolgot, amíg lenyugszol.

iStockphoto
iStockphoto

Akinek van, az jól tudja: a legjobb barátnő titulust nem osztogatjuk csak úgy, találomra. Hogy a legbensőbb bizalmasunkká válhasson valaki, azt évek hosszú munkájával kell kiérdemelnie. A legjobb barátnő ugyanis nemcsak titkaink tudója, de állandó telefonügyeletesünk, és egyúttal lelkes kávézós-bulizós-lelkizős-mozizós társunk is, akire még a gyereket is bármikor rábízhatjuk. Talán ez a szoros kapocs és feltétlen bizalom az oka, hogy olyan érzékenyen érint minket, amikor a kedves barátnőt füllentésen kapjuk. Érthető, hogy kiborulunk, amikor rájövünk, épp nekünk nem mondta el, hogy hetek óta találkozgat álmai pasijával, hogy elhallgatta egy komolyabb betegségét, hogy egy ideje külföldi munkaadókkal mailezget, vagy amikor visszahalljuk, hogy a nálunk bébiszitterkedés helyett egy másik barátnőjével koktélozgatott. Amikor ráeszmélünk, hogy becsapott bennünket, a megalázott barátnő szerepéből csupán két lehetséges kiutat látunk. Vagy könnyeinket nyelve fogadjuk el a tényt, hogy "semmi sem tart örökké", vagy a telefonért nyúlunk és barátságunkat nem kímélve, könyörtelen hangon kérjük számon az árulót. Pedig tuti, hogy hasznosabb lenne, ha a messzemenő következtetéseinket megtartanánk későbbre, és szánnánk néhány percet arra, hogy feltegyünk négy szimpla kérdést, méghozzá magunknak.

iStockphoto
iStockphoto

1. Csak kímélni próbál?
A hazugság az hazugság, mégis más megítélés alá kerül az a barátnő, aki azért füllent, mert direkt ki akar szúrni velünk, mint az, aki meg akar kímélni bennünket a fájdalomtól vagy az aggódástól. Ha a hazugság súlyát mérlegeled, ne légy túl szőrös szívű. Gondold végig, nem azért hazudott-e, mert még nem merte elmondani neked, hogy beteg, vagy éppen azért, mert félt beismerni, hogy épp azzal a sráccal kavar, aki után te évek óta epekedsz.

2. Elhidegültünk egymástól?
Régebben sülve-főve együtt lógtatok, és mindent megbeszéltetek. Időközben azonban történt néhány dolog, és könnyen megeshet, hogy észrevétlenül eltávolodtatok egymástól. Ebben az esetben érthető, hogy nem te jutsz egyből az eszébe, ha újságolnivalója akad, ahogy az is, hogy az érzelmi távolság miatt úgy érzi, belefér a kapcsolatotokba, ha letagad dolgokat. Gondold csak végig: mostanában milyen gyakran találkoztok? Még mindig olyan jól érzitek magatokat együtt? Nem volt az elmúlt hónapokban valami olyan sértődés, ami rányomta a bélyegét a viszonyotokra?

iStockphoto
iStockphoto

3. Lehet, hogy túl követelőző voltam?
Kitalált valami mondvacsinált indokot, csakhogy ne kelljen eljönnie a szülinapodra, vigyáznia a gyerekre, vagy segítenie a költözésben. Ugye nem vársz tőle irreálisan sokat? Mielőtt még totál kiakadnál a hazugságán, számold csak össze, mi mindenben segített neked az elmúlt hetekben, és gondold végig azt is, kellőképpen kifejezted-e ezekért a háládat. Emlékezz vissza arra is, nem tette-e szóvá mostanában, hogy túl gyakran kéred a segítségét, és túl keveset lazítotok együtt?

4. Nem figyeltem rá?
Megesik, hogy a minket érő, kismilliónyi inger közül egy-egy infó még azelőtt köddé válik, hogy tudatosulna. Ha úgy érzed, hogy becsapott, ne akadj ki azonnal. Inkább kutass kicsit a tőle kapott mailek, SMS-ek vagy naplózott beszélgetéseitek közt, és agyalj kicsit rajta, nem arról van-e szó, hogy már mesélt az új munkájáról, csak te épp főzőcskéztél és egy "hmm, az klassz" bólintással intézted el a dolgot.

Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.