fashion week ruha különleges alapanyag
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hosszú időbe tellett, mire Lady Gaga húsruháján túltettük magunkat. A szaftos karajból összetákolt ruha és hótaposó jellegű lábbelik nem is tűnnek annyira extrémnek, ha tudjuk, mennyi mindenből készülhet még méteráru. A különbség csak annyi, hogy a feldolgozott alapanyagokból halandók számára is hordható ruhadarabokat kreálnak az erre szakosodott cégek.

Tipp! Exkluzív képek a kiesett Cristofel otthonából! Kattints a galériáért!


1. Tej

Anke Damaske


MCC-Style
MCC-Style

Tipp! Tejből fröcskölt ruhák meztelen testeken. Kattints a galériáért! (+18)


2. Bambusz

Aki szívén viseli a bolygó sorsát, annak a környezetkímélő és fenntartható szavak nagyon sokat jelentenek. Ha a textiliparnál maradunk, ezeknek a feltételeknek az utóbbi idők kinyilatkoztatásai szerint a bambusz felel meg a legjobban. A gyorsan fejlődő, néhány év alatt kitermelhető trópusi növény minden része felhasználható. Készülhet belőle a parkettához hasonló építőanyag, de ugyanígy kasmír finomságú ruhaanyag is. Ez utóbbi ráadásul számos jó tulajdonsággal rendelkezik: többek között antibakteriális, hipoallergén és a pamutnál is jobban szívja a nedvességet.

biopamut.unas.hu
biopamut.unas.hu

Tipp! Scarlett Johansson-t varjak tépik szét! Kattints a galériáért!



3. Kávé




Thinkstock
Thinkstock


4. Kazettaszalag

Húsz éve még nem hittük volna, de a magnó- és videokazetták az adathordozó eszközök evolúciós fejlődésének zsákutcái. Van viszont belőlük jó néhány darab a Földön, amelyekkel illene valamit kezdeni ahelyett, hogy hagyjuk őket valamelyik szeméthegyen hosszú évezredek alatt lebomlani - már ha ez egyáltalán bekövetkezik. A Sonic Fabric névre keresztelt projekt kitalálója, Alyce Santoro már tudja is a megoldást: ruhákat és táskákat készít a kazettákból kibelezett szalagokból.

Ti örökbefogadnátok roma gyereket?





www.sonicfabric.com
www.sonicfabric.com


5. Papír

A sokak által ismert, az 50-es, 60-as, 70-es években itthon is népszerű alapanyagnak, a kartonnak semmi köze a papírhoz. A kartonruhákat közepes erősségű és finomságú, nyomott mintás pamutanyagból készítették. Ma már viszont tényleg léteznek olyan készítők, akik papíralapú matériát használnak ruhák és kiegészítők készítésére. Ez a ruha például a brooklyni Paper No. 9 cég és Sylvia Heisel amerikai divattervező közös munkája.

www.ecouterre.com
www.ecouterre.com

Tipp! Papírból született lények. Kattints a képgalériáért!


6. Hínár

Igen, hínár. Az a nyúlós, zöld növény, amelyik a tengerben él. Ma már több textilgyártó cég felfedezte, hogy érdemes ezzel foglalkozni: van, ahol cellulózszálakkal keverik a hínárból készült elemi szálakat, mások fapéppel elegyítik, és ebből a keverékből alakítanak fonalat. A hínárszövet jótékony hatásai közé tartozik, hogy gyulladáscsökkentő hatású, ezért egyesek már az egészségügyi textilek és ruházat új generációját látják benne.

Thinkstock
Thinkstock


Tipp! Elképesztő látvány! Megmozdulnak a fotók. Kattints a galériáért!







www.olivertolentino.com, Thinkstock
www.olivertolentino.com, Thinkstock


8. Fakéreg

Hihetetlen, de igaz: ma már a fakéregből is készül alapanyag, amelyből nemrég egy, a környezettudatosságot előtérbe helyező holland divatmárka, a Refinity bőrhatású kabátot készített. A kérget egy Ugandában honos fáról szedik le oly módon, hogy a fa ne sérüljön. Ebből csinálják speciális eljárással a szálakat, amelyből végül a ruhanemű készül.

www.refinity.eu
www.refinity.eu


Tipp! Ördög Nóra, ahogyan még sohasem láttad! Kattints a galériáért!


Légy egy igazán csajos közösség tagja! Csatlakozz a Life.hu-hoz az iWiWen és a Facebookon is!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.