fashion week a nap cikke sztárgardrób Kozma Orsi magyar divattervezők ruhatár
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nehezen hiszünk az egyik legsikeresebb énekesnőnknek, amikor azt mondja, lehet, hogy nincs "egyetlen" stílusa. Talán azért gondolja ezt, mert a legkülönbözőbb karakterű ruhadarabokban is jól érzi magát, mert mindegyikben megtalálja valamelyik énjét. A Life.hu Sztárgardrób sorozatában meg is mutatja, milyen, amikor nőies, amikor nagyvárosi díva, vagy amikor vagány nő.

Kozma Orsi szólókarrierjének indulása óta a magyar divat egyik nagykövetének is számít, hiszen fellépésein, lemezborítóin, fotózásokon általában magyar tervezők ruháit viseli. "Amióta zenében a saját utamat járom, kezdtem felfedezni a magyar tervezőket is. Voltak, akik megkerestek és voltak, akiket én kerestem meg." Nem véletlen tehát az sem, hogy két tehetséges hazai tervező, Abodi Dóra és Mojzes Dóra közös showroomjában találkoztunk a hétköznap kora délután is nyüzsgő Ráday utcában. Orsi rendszeresen visz el tőlük ruhákat fellépésre, fotózásra. Amikor ott jártunk, épp egy különleges kis feketébe szeretett bele, amiben le is fényképeztük.

Fotó: Szabó Balázs/Life.hu
Fotó: Szabó Balázs/Life.hu

Kattints a képre a galériáért!

Színpadi ruhatárának az említett két tervező kreációin kívül az ANNAEVA, a Kata Szegedi és a USE UNUSED modellek is részét képezik. "A színpadon kiélem magam: az extrémtől kezdve a teljesen konszolidált dívaruháig mindent viselek. Ha tudja az ember, hogy milyen helyre megy, annak megfelelően öltözik fel - ugyanez a helyzet a színpadon is. Amikor jazzt énekelek, akkor egy kicsit elegánsabb, szofisztikáltabb, nőiesebb ruhát veszek fel, ha pedig popot, rockot vagy underground zenét, akkor vadabbul öltözködöm." Orsi a színpadon a nagyon extrém, bevállalós darabokra sem mond nemet. "Hat évig dolgoztam Nagy Kriszta Tereskovával, akivel aztán tényleg a végletekig elmentünk. Jó, rajtam volt bugyi, de Krisztán előfordult, hogy még az sem volt. Megesett, hogy melltartóban rohangáltunk a színpadon, de ez belefért."

Ha valaki azt gondolná ezek után, hogy az énekesnő nagyon feltűnő, különleges ruhában érkezett a találkozóra, téved. Sötét színű felsőt, fekete nadrágot és sötét színű, lapos talpú cipőt viselt. "A hétköznapokon teljesen egyszerűen szoktam öltözködni, hogy senki ne ismerjen fel és beleolvadjak a környezetbe. Annyit vagyok színpadon és olyan sokat kell szép ruhában és kisminkelve lennem, hogy egyfajta fellélegzés, amikor mégsem kell. Ilyenkor csak felkapok egy farmert, egy pólót vagy inget és egy kényelmes, lapos talpú cipőt, és örülök, hogy nem vagyok kisminkelve és lóghat a hajam" - tette hozzá nevetve.

Fotó: Szabó Balázs/Life.hu
Fotó: Szabó Balázs/Life.hu

Kattints a képre a galériáért!

Orsi pont ezért csak néhány hétköznapi kedvencét hozta megmutatni, köztük egy blúzt, amit a férjétől kapott és egy mellényt, mert azokat nagyon szereti. Viszont a legkülönbözőbb stílusú fellépő- és alkalmi ruhákat vette elő a ruhazsákból. "Lehet, hogy azt kell, mondjam, nem ragaszkodom egyetlen stílushoz, inkább mindig az adott dolgokhoz alkalmazkodom" - mondta, amikor a sokféle ruha láttán szóba kerül, hogyan határozná meg az öltözködését. "A Cotton Club Singersben például szép ruhákat kellett viselni. Mivel van az énemnek egy nagyon nőies, visszafogott oldala, nem éreztem, hogy rám erőltetik ezt a vonalat. Olyan modelleket választottam, amelyekben jól éreztem magam a színpadon is, mert a ruha kihat a színpadi jelenlétre is. Egy olyan jól szabott darab, amiben tudod, hogy jól nézel ki, hozzá pedig egy jó frizura és smink, repíteni tudja az embert."

Természetesen vannak olyan darabok is, amelyekre mosolyogva, nosztalgiával emlékszik, vagy ma már nem venné fel őket. "A Jazz+Az idején volt, hogy a fellépéseken piros melltartó volt rajtam, rajta egy fekete, testre simuló, lyukas felső, hozzá pedig egy piros latex biciklisnadrágot viseltem. Ma már nem biztos, hogy felvenném, de akkor menőnek tűnt. Amikor a Kimnovakban vokáloztam, a kolléganőm olyan pici csigákba tekerte fel a hajam, ahogy Björknek volt. Hozzá a vastagon kontúrozott számmal és a teljesen más színű, rikító rúzsommal úgy néztem ki, mint egy ufó."

Fotó: Szabó Balázs/Life.hu
Fotó: Szabó Balázs/Life.hu

Kattints a képre a galériáért!

A divat, a ruhák és az öltözködés egyébként tizenéves korában nem nagyon érdekelte. "Akkoriban szerintem annyira más világ volt, nem is gondolkodtam divaton, nem figyeltem erre. Sokáig kinyúlt pólókban és csőnadrágokban jártam, mert akkor éppen metálos voltam. Akkoriban próbáltam a nőiességemet eltakarni, kinyúlt, hosszú ujjú pólókat viseltem. Későn érő típus vagyok, érettségi után kezdtem el felfedezni a rúzst, a szempillaspirált." Ma már szívesen vásárol, általában a férjével, Tamással együtt. Kedvenc lelőhelyeik közé tartozik a H&M, a Poster Urban Outfit, a Mono Fashion. "A legújabb felfedezésem az Ourstyle Boutique, ahol egy helyen van minden tervező."

A helyszínért köszönet a ShowroomR9-nek!

Tolvai Reni sokkolt a melleivel! Kattints a galériáért!


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.