Hírességek, akiknek a személyisége divatot teremtett

Diana fashion week Audrey Hepburn sztárok magazin Farrah Fawcett
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A divat folyton változik, és nincs olyan évtized, amely stílusikonok nélkül ért volna véget. Az 1950-es évektől kezdődően minden évtizednek volt egy divatdiktátora, vagy divatforradalmára, akire a világ felkapta a fejét.

Audrey Hepburn

Ne felejtsük el, hogy az 1950-es évek filmipara olyan fantasztikus nőt adott a világnak, mint Audrey Hepburn, aki nemcsak az ötneves évek, de minden idők legikonikusabb személyisége volt. Igazi divatdiktátor, akinek a stílusa mind a mai napig időtlennek számít. Túlméterezett, különleges napszemüvegei, a kesztyűi és a tökéletesen szabott ruhái mind jó alapul szolgáltak a divattervezőknek. Audrey Hepburn egy bevállalós nő volt, hiszen akkoriban a nagybetűs nőt csupán hosszú hajjal tudták elképzelni, ő viszont gondolt egyet és bevállalta a pixie hajvágást. A közvélemény pozitív visszajelzése csak megerősítette őt ebben a döntésében. Klasszikus, törékeny alkata tökéletesen passzolt a stílusához, és ezt nemcsak a későbbi években fedezték fel, hanem fénykorában is rengeteg elismerést kapott. Audrey Hepburn a hatvanas években az év legjobban öltözött nője lett , és többször volt a XX. század legszebb nője is. Rövid szabású nadrágjai és balerinacipői szintén új vizekre kalauzolták a divatot, és a frufrut is csak ő tudta elegánsan viselni.

Audrey Hepburn igazi divatdiktátor, akinek a stílusa mind a mai napig időtlennek számít Forrás: Getty Images/2005 Getty Images/Hulton Archive

Farrah Fawcett

Farrah Fawcett magas derekú farmerjaival és rétegezett frizurájával lopta be magát a köztudatba és a divattörténelembe. A színésznő a Charlie angyalai című sorozatban bukkant fel lépcsőzetes frizurájával, ami egy pillanat alatt népszerűvé tette. A végeredmény egy tömött hatású, nőies hajviselet lett, amely az elmúlt évtizedekben számos formában újra megjelent. Farah a 70-es évek egyik legnagyobb szexszimbóluma volt Amerikában. A frizuráján kívül az öltözködési stílusa is különleges volt, hiszen kigombolt ingei és a jellegzetes domborulatokat kihangsúlyozó farmernadrágjai a szomszéd lány képzetét keltették. Farrah Fawcett népszerűségét tetőzte, hogy az egyik híres képén fürdőruhát visel, amely világszerte 12 millió példányban kelt el.

Farrah Fawcett magas derekú farmerjaival és rétegezett frizurájával lopta be magát a köztudatba és a divattörténelembe Forrás: Getty Images/2004 Getty Images/Hulton Archive

Lady Diana

Az 1990-es évek nem volt a divat legtermékenyebb időszaka, de stílusikonokból ekkor sem volt hiány. Ilyen divatikon volt Lady Diana, akinek nemcsak a ruhái és cipői szolgáltattak beszédtémát, de a mintás harisnyái is, melyek összhangban voltak az öltözékeivel. A konzervatív és modern divat közötti határokat súrolva igyekezett megtalálni a saját stílusához leginkább passzoló darabokat. A finom és klasszikus vonalakat követő hercegné a színes harisnyáit sokszor visszafogott szoknyával viselte, így kölcsönözve szettjeinek lágy pin-up hatást. Diana nem volt lázadó, mégis tudott újat mutatni azoknak is, akik az egyenruhaszerű kosztümök hívei voltak. Az általa viselt blúzokat még a középkategóriás divatmárkák is lemásolták, és alighogy kikerültek a polcokra, szinte azonnal elfogytak. Az angol nők szerettek volna imádott hercegnőjükhöz hasonlítani, ha másként nem is, de legalább az öltözködésben. A hercegnő szívesen viselt ékszereket is, melyekkel egy-egy visszafogottabb darabot is fel tudott dobni. Gyakran viselt brosst is, amelyen Erzsébet királynő látható. Ezt az ékszert a család nőtagjai viselték. A kép, amelyet különleges gyémántok díszítenek, az estélyi ruhában lévő fiatal királynőt illusztrálja - az ékszert a hercegné selyemre helyezve hordta.

Diana nem volt lázadó, mégis tudott újat mutatni azoknak is, akik az egyenruhaszerű kosztümök hívei voltak Forrás: WireImage/2007 Anwar Hussein/Anwar Hussein

Ez is érdekelhet: Hírességek, akik különleges grafikákon pózolnak fiatalkori önmagukkal - Galéria

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.