Hogyan válasszunk ergonomikus széket?

Mumemories - stock.adobe.com
PR cikk irodabútor ülőmunka bútor szék
Azok számára, akik irodában dolgoznak, az ergonomikus szék kifejezése nem újdonság. Azonban amikor a home office berendezésének részeként otthoni használatra kell megtalálnunk a tökéletes darabot, nem mindig egyszerű a választás. Ebben a cikkben megtalálhatsz minden részletet az ergonomikus székek alapvető jellemzőiről és a választás szempontjairól. Nézzük tehát, hogy hogyan válasszunk ergonomikus széket otthoni használatra.

Mit is jelent az ergonomikus irodabútor?

Kezdjük talán a fogalommal, amely bár senki számára nem ismeretlen, tényleges jelentése sokak fejében nem egyértelmű. Az ergonomikus bútorok - székek és asztalok - célja, hogy az ülőmunka során egyedi igényekhez igazítva testünk igényeit figyelembe véve legyenek használhatók.

Ergonomikus szék

A fenti magyarázat alapján tehát az ergonomikus irodai szék alapvető jellemzője, hogy számos beállításának köszönhetően tökéletesen egyénre szabható. A nagyszerű Liftor Active tökéletes példa erre. Hiszen az alapvető beállításokon felül számos extra funkcióval látták el. Az állítható ülőmagasság mellett háttámlája számos eltérő dőlésszögben rögzíthető. Karfája három irányba - függőlegesen, oldalirányba, valamint előre-hátra mozgatható. Mindezeken felül pedig még fejtámlájának dőlésszöge és módosítható. Mindezeknek köszönhetően mind a használt asztal magasságához, mind saját test magasságunkhoz és tartásunkhoz igazítható. 

A fotó forrása: Liftor.hu

Hogyan válasszunk ergonomikus széket?

Mindezek ismerete azonban önmagában nem biztos, hogy elegendő a tökéletes darab kiválasztásához. Amennyiben szétnézünk a https://www.liftor.hu/irodai-szek/ oldalán, itt sokkal egyszerűbb a választás, hiszen három igencsak eltérő darabot találunk. Azok számára azonban, akik nem feltétlenül igazodnak ki a kínálatban, az alábbi szempontok segíthetnek majd.

Állítható magasság

Az állítható ülőmagasság megléte tehát alapvető követelmény. Itt azt kell elsődlegesen kipróbálnunk, hogy magassága állítható-e arra a szintre, ahol combunk és lábszárunk 90 fokos dőlés szöget zár be. Ez ugyanis az egészséges testtartás, amely csökkenti hátunk és derekunk terhelését. A kényelmes használat jegyében azt is érdemes ellenőrizni, hogy a magasság állítása gyors és könnyű feladat legyen.

Dönthető háttámla

A dönthető háttámla szintén gerincünk egészségének megóvása érdekében fontos. A Liftor termékeinek esetében a szinkron- és hintamechanika jellemzőit élvezhetjük. A Liftor Active esetében egy extra funkciót is élvezhetünk, hiszen a háttámla két része egymástól függetlenül mozgatható és állítható. Tehát az adott igénytől függően könnyedén változtathatjuk a korábbi beállítást. Azt is fontos észben tartani, hogy a megfelelő dőlésszög nem csak derekunkról és hátunkról, hanem vállunkról és nyakunkról is leveszi majd a terhet.

Mozgatható kartámasz

Vállunk terhelését a kartámasz beállításaival is nagymértékben csökkenthetjük. Ebben főleg a kartámasz magasságának beállítása segít. Itt azt kell figyelnünk - lábainkhoz hasonlóan -, hogy al- és felkarunk 90 fokos dőlés szöget zárjon be. Ez jelentősen csökkenti majd az időszakos vállfájást és nyakpanaszokat.

Amennyiben te is szétnéznél a lehetőségek között, a Liftor oldalán még többet találhatsz itt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.