fashion week fotó botrány
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Utolérhetetlen művészek? Őrült kéjencek? Kulcsfontosságú alkotók? Mindegyik jellemző arra a három fotósra, kinek hírhedt munkássága világszerte ismert. Guy Bourdin, Oliviero Toscani és Terry Richardson nem véletlenül került egy válogatásba, jóllehet, rengeteg dologban különböznek, egy valami azonban mindenképp összeköti őket: mind megosztó fotóművészek. No meg az explicit szexualitás, de ne rohanjunk ennyire a dolgok elejébe!

Combok, húsok, ajkak, nők

Vajon el tudjuk mondani, milyen egy jó divatfotó? Ötleteink vannak, sőt talán néhány víziónk is, de a fejünkben összeállt kép vajon a francia Vogue címlapján is megállná a helyét? Könnyen elmondjuk, hogy mi a rossz, de vajon azt tudjuk-e, hogy mi a jó? Jó az, ha a kép elgondolkodtat, ha képtelenek vagyunk levenni róla a szemünket, és kicsit sem bánkódunk emiatt. A jó kép ezer kérdést vet fel, de magától semmit nem magyaráz meg, sőt talán meg sem találjuk a választ. A francia fotóművész, Guy Bourdin képei láttán nem meglepő, ha ezer és egy gondolat ötlik a fejünkbe, de az is megeshet, hogy csak egyetlen kérdés: mi vaaan?

www.guybourdin.org
www.guybourdin.org

Még több fotó Guy Bourdintól képgalériánkban!

Unalmas pózokba állított álomszép nők helyett bizarr pozitúrák, a pornográfia határán lavírozó kompozíciók és rengeteg hús. Olyan szintű szuggesztív képek ezek, amikre nem csoda, ha időről időre visszatéved a tekintetünk, de miért is ne tévedne, hisz nincs bennük semmi hagyományos... A rendhagyó látásmóddal megáldott művész dolgozott a francia és az olasz Vogue-nak, a Harper's Baazarnak, és olyan neves divatházak kérték fel kampányfotók elkészítésére, mint a Chanel, Versace, Emanuel Ungaro, vagy Issey Miyake. Szürreális, kegyetlen és szexuálisan túlfűtött fotóit olykor Magritte képei vagy Luis Bunuel filmjei ihlették, és persze rendhagyó személyisége és tehetsége segítették kibontakoztatni tudását.

www.guybourdin.org
www.guybourdin.org

Még több fotó Guy Bourdintól képgalériánkban!

Munkássága mindmáig hat a divatra, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint Madonna 2003-as Hollywood című videoklipje, amit a művész fia szerint olyannyira apja munkássága inspirált, hogy szerzői jogok megsértése miatt még pert is varrt az énekesnő nyakába. Nem tudni, hogy Bourdin valóban kegyetlen volt-e a modellekkel, hogy legendás látásmódját életének tragikus pillanatai határozták meg (hozzá több közelálló nő is öngyilkos lett), annyi biztos, hogy alkotásaival mindenkorra megváltoztatta a divatfotózást.

A kritikus provokatőr

Nincs olyan reklámszakember, kinek ne tanították volna Oliviero Toscani munkásságát. Ennek igencsak egyszerű oka van: az olasz fotográfus sosem csituló port kavart a Benettonnak készített fotósorozataival.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Oliviero Toscani egyik képével a háttérben

Az örök kritikus művész olyan tabukat feszegetett, amikről nem illik beszélni, kiváltképp nem hatalmas reklámtáblákon hirdetni azokat. A homoszexualitás, a rasszizmus, az egyház kritikája mind-mind megtalálhatóak Toscani képein, amik oly gyakran a multikulturalizmust is hirdetik. United Colors of Benetton, így szól a márka szlogenje, és valljuk be, hogy Toscani a lehető legtöbb módon kiforgatta ehhez a négy szóhoz párosuló gondolatainkat. Az emberek közti különbségek olyan természetességgel jelennek meg képein, hogy kénytelenek vagyunk ráébredni: a biodiverzitás az embert éppúgy jellemzi, mint a természetet.

www.olivierotoscani.com
www.olivierotoscani.com

Még több fotó Toscanitól képgalériánkban! Katt ide!

No persze ne gondoljuk, hogy Toscani a világ romantikus megmentője, hiszen a fényképezőgépe nyújtotta hatalmat sokszor provokatív módon használta fel, elég, ha az egymás mellé tett emberi szíveket ábrázoló képére gondolunk. Munkásságával bebizonyította, hogy a divat nem szükségszerűen csak a külsőségeknek ad teret, hiszen mindegyik képe jóval több egy jól sikerült fotónál.

Félmeztelen, tetovált suhanc

Nagyjából egy évvel ezelőtt hatalmas bomba robbant a fotós fenegyerek, Terry Richardson körül. Bár a viharfelhők épp olyan hamar szétoszlottak, mint amilyen gyorsan jöttek, a vádak, amikkel a fotós illették nagyon is sokkolóak. Az amerikai fotóst elnézve egyértelműen kiderül, hogy nem a visszafogottság mintapéldánya, az viszont mégis meredek, hogy modelljei szexuális zaklatással vádolták.

www.terrysdiary.com
www.terrysdiary.com

Melissa (modell - bal oldalon), és Terry Richardson Stinggel (jobb oldalon)

A lányok elmondása szerint a fotós előszeretettel mutatkozott pucéran munka közben, azt kérte, hogy készítsenek róla meztelen fotókat, továbbá leplezetlenül közölte, hogy imádja az elhasznált tamponokat. Hogy a történet valóban igaz-e, vagy csak egy feltörekvő modell akart könnyen szerzett hírnevet, nem tudni, bár mindezektől függetlenül Richardson mindmáig az egyik legfelkapottabb divatfotós. Míg mások művészi feladatot látnak egy-egy editorial elkészítésében, addig Terry képes egy szimpla fal előtt fotózni, vicsorgó, mosolygó, furán pózoló modelljeit. Nagyon úgy tűnik, hogy erre a naturális vonalra hatalmas a kereslet, hiszen Terry több kampányképet is készített (például ő fotózta Jessica Stamet az Aldónak), sőt olyan hírességeket állított kamerája elé, mint Lady Gaga, James Franco, Cameron Diaz vagy Justin Bieber.

www.terrysdiary.com
www.terrysdiary.com

Még több fotó Terry Richardsontól képgalériánkban! Katt ide!

Az impozáns listától függetlenül Richardson mindenképp fura és egyedi alakja az amúgy sem szokványos divatvilágnak, bár úgy tűnik, hogy számára épp ez lett a siker kulcsa. Nem mellesleg, hogy egyik kedvenc modellje Mihalik Enikő, akiről szintén láthattunk már kissé bizarr, Terry Richardsontól származó felvételeket. Ha a személyéért nem is rajongunk, időnként érdemes átfutni netes naplóját, amiben csodás utcai életképekre, ikonikussá vált szemüvegében pózoló sztárokra, vagy épp arcpirítóan provokatív képekre bukkanhatunk.

Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!





Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.