7 egészségmítosz - igaz vagy hamis?

mítosz igaz egészség test
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Tényleg eltünteti a meleg teafilteres borogatás a herpeszt? Hőhullámokra jók a gyógynövények? A hüvelyi gombafertőzéseket gyógyítja a joghurt? Ma már számos weboldalon és blogon kaphatunk ezekre a kérdésekre válaszokat, ezek azonban sok esetben félrevezetőek lehetnek. Mi utánajártunk, hogy mi az igazság!

1. Valóban gyógyítja a hüvelyi gombafertőzést a joghurt?

NEM. A hüvelyi élesztőgomba-fertőzést, az égő, viszkető tüneteket a hüvelyben jelen lévő candida-gombák túlzott elszaporodása okozza. A joghurtok a gyomorban és a bélrendszerben valóban megakadályozzák a rosszindulatú baktériumok túlszaporodását, valószínűleg e miatt terjedhetett el, hogy a hüvely gombás fertőzéseit is segíthetnek legyőzni. Ennek az állításnak azonban semmi alapja sincsen.
Több internetes oldalon is lehet olvasni arról, hogy a joghurttal való hüvelyöblítés csökkenti a tüneteket. Sőt van, ahol azt ajánlják, hogy márts egy tampont joghurtba, fagyaszd le, majd helyezd fel a hüvelybe. Még véletlenül se tedd! Az igazság az, hogy önmagában a hüvelyöblítés is okozhat gombás fertőzést, pláne ha mindezt joghurttal teszed! Ma már számos recept nélkül is kiváltható gyógyszerrel lehet kezelni a hüvelyi gombafertőzéseket. Ha megbizonyosodtál arról, hogy valóban ez a bajod, válaszd ezeket a készítményeket, és még véletlenül se kísérletezz otthon joghurttal! Érdemes azonban alaposan meggyőződni a betegség okáról, viszketést ugyanis más is okozhat. Tipikus tünete például a bakteriális vaginózisnak, amely már antibiotikumos kezelést igényel.

Thinkstock
Thinkstock

Tipp! A nyár legtrendibb fürdőruhái képgalériánkban! Katt ide!


2. A poloskavész enyhíti a menopauza tüneteit?

IGEN. A poloskavészt más néven fekete cohoshként is emlegetik. Ennek hallatán talán Harry Potter kalandjaira asszociálsz, valójában azonban ez egy gyógynövény. Fekete kígyógyökérnek, csörgőgyökérnek vagy indiánasszony-gyökérnek is hívják. Hókuszpókuszról szó sincs, tudományos kísérletek bizonyítják, hogy a poloskavész gyökere csökkenti a menopauza kellemetlen tüneteit, enyhíti a hőhullámokat. A Remifemin gyógyszernek is az egyik alkotóeleme. Mindenképp érdemes azonban orvossal konzultálni, mielőtt poloskavészkúrába kezdenél, ugyanis nem mindegy, hogy milyen mennyiségben szeded.


3. A kálciumtabletta csökkenti a menstruációs görcsöket?


IGEN. Tudományos kutatások bizonyítják, hogy az erős menstruációs görcsökre panaszkodó nők vérében kevesebb a kálcium. Ebből egyértelműen következik, hogy a kálciumszint emelésével csökkenthetők a havi baj kellemetlen tünetei, a görcsök, a fejfájás. Napi kétszer 600 mg kálcium jelentősen enyhíthet a fájdalmakon. Emellett mindenképp érdemes kálciumban gazdag tápanyagokat is magadhoz venni. Naponta négyszer fogyassz valamilyen alacsony zsírtartalmú tejet vagy tejterméket. Előfordulhat, hogy megfelelő mennyiségű kálciumbevitel esetén sem csökkenek a görcsök. Ilyenkor érdemes a nőgyógyászoddal konzultálni, mert bizonyos görcsök csak gyógyszerekkel szüntethetők meg.

Thinkstock
Thinkstock

4. A teafaolaj eltünteti a pattanásokat?

TALÁN. Egy friss brit kutatás szerint kifejezetten jót tesz az aknés bőrnek, ha teafaolajjal kezeljük. A teafaolaj gyulladáscsökkentő, antibakteriális, vírus- és gombaellenes szer. Más szakemberek azonban nincsenek meggyőződve arról, hogy ez lenne a legjobb megoldás a pattanások eltüntetésére. Az olaj ugyanis éppen hogy elősegíti a pattanások megjelenését, sőt érzékeny bőrűeknél még kiütéseket is okozhat. Ha nem szeretnél magadon kísérletezni, inkább szalicil- vagy glikolsav tartalmú arclemosót használj!

Tipp! Újra divat a zselécipő! Nézd meg képgalériánkat!



5. A gőzölés jó az arcüreggyulladásra?

IGEN. Inhaláláskor a forró gőz remekül átjárja az orr- és arcüregeket, csökken a feszítő, kellemetlen érzés. Néhány csepp eukaliptusz- vagy borsmentaolajjal pedig még inkább fokozhatod a jótékony hatást. A mentolos illat belélegzésekor az orrban lévő membránok bizseregni kezdenek, csökken az orrnyálkahártya duzzanata. Egy másik természetes módszer az arcüreggyulladás megszüntetésére a sóoldatos kezelés.

Thinkstock
Thinkstock

6. Tényleg elmúlik a herpesz, ha teafilterrel borogatjuk?

NEM. Egy herpesz akár hetekig is éktelenkedhet az arcunkon. Kinek van türelme kivárni, míg magától eltűnik? Mi jelenthet ilyenkor gyors segítséget? Bár egyes internetes oldalakon a nedves feketeteafilterrel való borogatást ajánlják, eszedbe ne jusson ezzel kezelni a herpeszedet! A fekete tea csersavakat tartalmaz, amelyek akár elő is segíthetik a vírusok és baktériumok szaporodását. Bár a fekete teának valóban van gyulladáscsökkentő hatása, akkor jársz a legjobban, ha vásárolsz a patikában valamilyen herpeszre való gyógyszert. És óvakodj a naptól, a herpesz ugyanis sok esetben épp az UV-sugárzás hatására jelentkezik.

7. Az áfonya valóban segít megelőzni a húgyúti fertőzéseket?

IGEN. Tudományos kutatások igazolják, hogy a tőzegáfonya leve hatékony a húgyúti fertőzések megelőzésében és kezelésében is. A tőzegáfonya legfontosabb hatóanyagának számító úgynevezett proantocianinok megakadályozzák az E-coli baktériumok megtelepedését a húgyhólyag falán. Ha hajlamos vagy a hólyaghurutra, igyál naponta egy vagy két pohár tőzegáfonyalevet. Ha pedig már elkaptad a fertőzést, gyakran kell pisilned, amely csípő, égő érzéssel jár, akkor is segíthet a gyorsabb gyógyulásban. Olyan áfonyalevet válassz, amelynek legalább 20 százaléka tiszta gyümölcs, vagy próbáld ki a tőzegáfonyás étrendkiegészítőket. Létezik olyan, amelyikből akár 6 db 400 mg-os kapszulát is bevehetsz, naponta kétszer étkezés előtt egy vagy két órával. Ha a tüneteid egy vagy két nap alatt sem enyhülnek, mindenképp keress fel egy szakorvost!

Fontos! Mielőtt bármelyik gyógykezelést alkalmaznád, konzultálj dietetikussal vagy orvos-természetgyógyásszal!




A leghatékonyabb méregtelenítő turmix receptje - Takarítsd ki a szervezeted!http://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20110523-a-leghatekonyabb-meregtelenito-turmix-receptje-takaritsd-ki-a-szervezeted.html3 izgalmas főzőiskola Budapesten - Ismerkedéshez sem utolsók!http://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20110520-3-izgalmas-fozoiskola-budapesten-ismerkedeshez-sem-utolsok.htmlTeszteld magad! Mennyire vagy őszinte?http://www.life.hu/tested-lelked/onismeret/20110526-szemelyisegteszt-mennyire-vagy-oszinte.htmlÍgy árulkodik rólad a szemedhttp://www.life.hu/tested-lelked/onismeret/20110525-a-szem-hatalma.htmlA férfiak sem szeretik a testüket?http://www.life.hu/tested-lelked/dieta/20110524-a-ferfiak-sem-szeretik-a-testuket.htmlJeruzsálem-szindróma - szent azonosulás vagy vallási téboly?http://www.life.hu/tested-lelked/20110523-jeruzsalem-szindroma-szent-azonosulas-vagy-vallasi-teboly.html





Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.