frizura haj vörös haj hajszín Rihanna sztár
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
"Rihanna kezdte az egészet!" "Nem is! Miley Cyrus volt!" - szerintünk így kiabálnának egymásra a hírességek a képzeletbeli celeboviban, ha feltennénk nekik a kérdést: ki okozta ezt az egész vörösödési őrületet. A valóságban a hírességeken túlmutató folyamatról van szó, ami valahol a trendek kiötlőinek vegykonyhájában született meg. Az viszont biztos, hogy a modellek után egyre több sztár váltott vörösre az utóbbi időben. Lássuk hát, mit kell tudni erről a különleges hajszínről és mire figyelmeztetnek a fodrászok.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Rihanna és Miley Cyrus


Régen is megőrültek érte

A vörös hajú nők mindig különlegesek lesznek az emberek számára, vannak, akik ártatlanok, légiesek, mások titokzatosak és dögösek lesznek. Miért? A kérdésre egyszerű a válasz azoknak, akik tudják, hogy az igéző hajszín csupán az emberiség két százalékának adatott meg. A legtöbb vörös hajú ember Észak-Európában születik. Európán kívül is élnek vörös hajú emberek Észak-Amerikában és Ausztráliában. Kevésbé köztudott, de sötétvörös hajú emberek előfordulnak Észak-Indiában, Pakisztánban, Marokkóban és Algériában a berbereknél is. Sőt, nagy ritkán Japánban is születnek vörös hajú gyerekek. Az első vörös láz valamikor az 1940-es évek körül robbant ki, amikor az olyan klasszikus hollywoodi dívák, mint Rita Hayworth, Katherine Hepburn, vagy az inkább szőkeként ismert Ginger Rogers népszerűvé tették a színt, és drámai kisugárzásuk miatt tovább erősítették a hajszínnel járó sztereotípiákat, mely szerint a vörös hajú nőkben van valami megfoghatatlan, valami különleges.

Thinkstock
Thinkstock


Jóval korábban azért nem így gondolták: a középkorban például komoly veszély fenyegette azt, aki vörösnek született, hiszen könnyen boszorkánynak bélyegezték és a máglyán végezte. Ma a bigott vallási vezetők helyett inkább a tudósok keltik a vörösök különleges hírét. Kanadai kutatók szerint a vörös hajú emberek többsége jobban tűri a forrósággal járó fájdalmat, mint a szőke vagy a barna hajú emberek. Szerencsére, ha ez így is van, emiatt senki nem végzi máglyán, éppen ezért nyugodtan válts vörösre!

Így válts vörösre!

2011-ben a vöröst kiáltották ki az új szőkének. Rihanna után vörösre váltott többek között Blake Lively, Drew Barrymore, Mandy Moore, Mylie Cyrus, de még Robert Pattinson is. Vörösre váltott vissza a feketébe kalandozó Lily Cole brit szupermodell és a szőkéből végre ismét a vörösnek adott zöld utat Nicole Kidman is.

Forrás: AFP
Forrás: AFP


- A sztárok szívesen választják a legkülönbözőbb árnyalatokat, de a trendészeknél nem minden árnyalat indul ugyanakkora eséllyel. A lényeg, hogy minél természetesebb legyen a kép, olyan árnyalatot válassz, amelyről bárki elhinné, hogy természetes vörös a hajad.

- Míg külföldön valószínűleg nagyobb számmal vannak azok, akik Rihanna-vöröset kérnek a fodrászuktól, itthon még mindig a Liptai-vörös az egyik legkedveltebb árnyalat. A rezes szín mellett népszerűek a pirosas vörösök, és még mindig kedveltek a barna színt perzselő árnyalatok.

- A hajfestést bízd a fodrászra több okból is. Az otthoni festés ugyan lényegesen olcsóbb és sokszor kényelmesebb, de az eredmény sokszor kétségbe ejtően eltér attól, amit a dobozon látott kép alapján vársz az adott terméktől. A lakossági festékek ráadásul olyan nagy pigmentekkel dolgoznak, amelyeket nehéz vagy egyáltalán nem lehet kitakarítani a hajból még drasztikus szőkítéssel sem.

- A vörös figyelemfelkeltő, intenzív szín, ezért nagy az esélye, hogy hamarabb észrevesznek. Ha nem szeretsz szem előtt lenni, akkor inkább ne vállald be a vöröset, vagy próbálkozz inkább csak vörös melírrel.

- A színtípusnak megfelelő árnyalat nagyon fontos. Ha hideg színtípusba tartozol (nyár, tél), értelemszerűen hideg, ha a melegbe, akkor rezes, narancsos, szőkés árnyalatot válassz.

- A festett vörös szín nyáron nagyon csúnyára ki tud fakulni, ezért ügyelj jobban az intenzív ápolásra. Használj színvédő termékeket, festett hajra való sampont és balzsamot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.