Milyen színű a szemed? Eláruljuk, milyen smink áll jól neked!

Takács Nóra barna szem kék szem színelmélet smink zöld szem
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Tobzódunk a színekben. Aranyosan ragyogó levelek, fakó zöldek, rubinvörös pompa. Ezért a gazdagságért imádom az őszt. Ha a természet tudja, hogy mi áll neki a legjobban, akkor ideje, hogy mi is megtanuljuk. Színelmélet óra következik!



Először is nézz a kör közepére! Látsz három alap színt a háromszögben: a sárgát, a kéket és a pirosat. Ezek kombinációjából jön létre a többi szín: a narancs, zöld és az ibolya. Majd ezeket még tovább cizellálhatjuk ilyen olyan zöldekre, sötétebb kékekre, világosabb sárgákra, stb. Ez eddig rendben van, mehetünk tovább!

Íme a kulcsmondat: a színkörben egymással szemben álló színek illenek egymáshoz a leginkább (ezek az un. komplementer színek). Mit is jelent ez? Nézzünk egy egyszerű példát.

Nekem zöld a szemem. Megkeresem a külső körön a zöldet. Ezzel szemben a piros áll. Vagyis a zöld szememet egy ilyen színű ruhával, vagy rúzzsal gyönyörűen ki lehet emelni. Egymás mellé téve ezek a színek erősítik egymást (gondoljunk csak a karácsonyfára: zöld alapon piros díszek). Sokkal frissebb, üdébb és feltűnőbb lesz a szemünk, ha a komplementer színpárjával festjük ki a szemhéjunkat! Egyből frissebbnek, üdébbnek tűnök ha piros ruhába bújok, vagy valami narancsos színű pólót húzok magamra. Ettől ugyanis vibrálóan zöld lesz a szemem. Huss, annyi a fáradtságnak!
Érdekesség, hogy ezek a színek nem csak erősítik, hanem ki is oltják egymás hatását. Még pedig akkor, amikor egymásra tesszük őket! Ezért például a piros pattanásokra zöldes korrektort kell kenni és hipp-hopp eltűnik a pirosló pötty. A szem alatti kékes, lilás karikákra tanácsos kissé sárgás alapozót ütögetni, így pillanatok alatt frissebb lesz a tekintet, nem lesz többé beesett a szem. Szín-te pofonegyszerű!

Tipp! Ismét megmutatta szexi idomait a magyar szupermodell! Kattints a képgalériáért! (18+)




Thinkstock
Thinkstock


Kezdjük a szépséges barnákkal. A barna szem a leggyakoribb a világon - egyedül Észak-Európában van belőle hiány (arrafelé mindössze a lakosság 20%-a barna szemű). Amilyen sok barna szemű ember él, olyan sok szín áll jól nekik, szinte mindenből lehet csippenteni. Jöhetnek a szenvedélyes színek: a padlizsán, a bordó, a bronz, az arany, narancs, pink, kheki, bézs és a fekete. A fekete olyan a barna szeműeknek mint a fűszeradalék. Muszáj mindenbe belecsempészni egy kicsit, ha máshova nem, hát a szempillatőhöz. Ezzel a színnel lehet mélyíteni a szemnek a színét, igézőbbé, drámaibbá varázsolni a pillantást.



Thinkstock
Thinkstock


A barnák után a kék szeműek következnek. Itt is, meg a világrangsorban is. Egy kutatás szerint a kék szemű emberek egyetlen őstől származtathatók. Eredetileg ugyanis mindenki barna szemű volt, aztán történt egy kis mutálódás és így esett az eset, hogy megjelentek a kék szeműek. Még kész szerencse, mert egy nagyon szép színről van szó. Lássuk, számukra mi a legideálisabb, milyen színeket használjanak?
Kezdjük az alapokkal: földszínek, fekete, szürke. Ezek a legjobb barátok, akikre bozton számíthatnak a kék szemű sminkelni vágyók. Izgalmas még a narancs, a korall és a terrakotta hármasa is és bármily meglepő, jöhetnek a kék színek is. Mendemonda csupán, hogy a kék szeműek nem használhatnak kék szemfestéket. Nyugodtan, csak nem mindegy, hogy milyen kék az a kék: alapszabály, hogy válasszanak sötétebb tónusú kéket mint a szemük kékje. Türkiz, azúr, királykék, mind nagyszerűek, főleg egy kis ezüst és fekete társaságában! Jó párosítás még a halványszürke egy leheletnyi rózsaszínnel, és a gyöngyházfehér szürkével, feketével párosítva (ez szinte csak a kék szeműeknek áll jól). A tavasz frissességét idézi, ha kiwizöldet pici rózsaszínnel és csipetnyi korallal bolondítunk meg, majd feketével mélyítünk. Vadító, szikrázó tekintetet pedig a kékeslila és a fekete szín házassága hozhat (kékeslila alatt a klasszikus szilva színére kell gondolni). Izgalmas kombinációnak tartom még a földbarna és a narancs találkozását is. Vállalkozó kedv, merészség - ezekre buzdítok mindenkit, aki kék szemmel büszkélkedhet! A színek és variációk száma szinte beláthatatlanul hosszú.

Thinkstock
Thinkstock


Végezetül pedig a zöld szemmel foglalkozunk, ami a legritkább a világon. Mindössze az emberek 2 százalékának zöld a szeme. Ennek a pár embernek szólnak tehát a következő színtippek. A földszínek mellett bátran használhatják a zöld szeműek a sötétebb barnás színek is, vibráló lesz tőle a tekintet. Jó választás még a lila, arany, smaragdzöld, kheki, grafit szürke és persze az elmaradhatatlan fekete.
Zöld szemű lévén szeretem, amikor grafit szürkével és feketével van kifestve a szemem, ez nagyon elegáns, alkalmi, megfelelő ruhával kissé decens. A smaragdzöld, lila találkozását fekete mélyítéssel egyszerűen tökéletesnek érzem. Tündöklő lesz tőle a szemszínem, a fáradtságnak pedig egy szempillantás alatt lőttek. Zöldes árnyalatok a szemhéjamra, alulra pedig a lilás színek - nekem így tetszik a legjobban. Bármilyen furcsa, bártan lehet zöld szeműeknek zöldet használni, például a kheki a smaragdzölddel és feketével kombinálva istenien mutat. Nagy kedvencem még a mályva és a barna találkozása, ha valamitől, akkor ettől igazán vibráló a szemem. Egy kis fekete a szempillatőbe és bármilyen alkalomra megállja a helyét ez a smink.

Tipp! Sztárok és gyermekeik mesepartija! Kattints a galériáért!




Hogyan legyek jó nő? - Így készíts zselatinból arcpeelingethttp://www.life.hu/szepulj/borapolas/20110908-hogyan-legyek-jo-no-igy-keszits-zselatinbol-arcppeelinget.htmlA legizgalmasabb színek, amiket neked is ki kell próbálnod!http://www.life.hu/szepulj/smink/20110907-a-legizgalmasabb-sminkszinek-amiket-neked-is-ki-kell-probalnod.htmlKönnyen elkészíthető őszi frizurákhttp://www.life.hu/szepulj/haj/20110906-konnyen-elkeszitheto-oszi-frizurak.htmlKígyóvér, cicakaki, lézer - Így szőrteleníts!http://www.life.hu/szepulj/20110905-kigyover-cicakaki-lezer-szortelenitesi-modszerek-az-okortol-maig.htmlHogyan legyek jó nő? - Így lesz tökéletes a szemöldököd!http://www.life.hu/szepulj/20110901-hogyan-legyek-jo-no-igy-lesz-tokeletes-a-szemoldokod.htmlHogyan legyek jó nő? - A füstös szem titkahttp://www.life.hu/szepulj/smink/20110817-hogyan-legyek-jo-no-a-fustos-szem-titka.html


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.