bőrbetegség bőr szépség gyógymód bőrápolás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hiába a tökéletes, 24 órán át fedő alapozó, a gyönyörű pirosító, a selyemfény az arcon, ha a smink lemosása után nap mint nap szembesülnünk kell a bőrünk üzenetével: valami nincs rendben. Mi ez a furcsa pirosság? Miért vannak a pattanások?  Dr. Kaszab Csilla bőrgyógyász elárulta a Life.hu-nak, mi a teendő három, első látásra nem is olyan vészesnek tűnő bőrbetegség esetén.

Thinkstock
Thinkstock


Pirosodás a bőrön (rosacea)


A borvirágos szót irodalmisága vagy a kelta átok elnevezés misztikussága nem szépíti meg ezt a bőrbetegséget, amely inkább a nőknél jelentkezik, de a férfiakat sem kíméli. Bár a rosacea sokszor makacs, krónikus lefolyású, kiújulásra hajlamos betegség, korai felismeréssel, kellő odafigyeléssel, a helyes életmóddal tünetmentessé tehető. Sajnos a kiváltó oka a mai napig ismeretlen, de feltételezések szerint ugyanúgy okozhatja örökletes hajlam, szélsőséges időjárási körülmények, stresszes életmód vagy a szervezetben már fennálló, belső gyulladások is. A betegségnek több fázisa van, a legelső tünet a hirtelen fellépő, majd elmúló kipirosodás, amelyet eszünkbe sem jut betegségnek kezelni. Később sajnos értágulatok, gyulladt, gennyes csomók is keletkezhetnek az orcákon, az orron, ritkább esetben a homlokon és az állon.

Tipp! VV Gergő Csillával a párbaj után! Kattints a galériáért!


"A következő fázisban a hajszálértágulatok már számukra is zavaróak. Az igazán problémás esetekben vörös, gyulladt göböcskék jelentkeznek akár csoportosan is, és a szemet is gyakran érinti a betegség, ami állandó szemhéj- és szaruhártya-gyulladást jelent. Ez esetben társszakmákat is - például szemészek - bevonunk a sikeres kezelésbe.""Bőrpír, értágulat esetén nagyon jó lézeres kezelések vannak, melyek összetapasztják az ér falát és steril gyulladás kíséretében azok felszívódnak. Nyilván ezek drága kezelések, és sajnos időnként, néhány évente ismételni kell a beavatkozást. Amennyiben gyulladt csomók vannak, ott nem elég a külső, megfelelően kiválasztott gyógyászati készítmény, sokszor belső kezelésre is szükség van pl. antibiotikumos kúrára."

Stresszpattanás





Thinkstock
Thinkstock


Tipp! Ezeket néztétek 2011-ben. Kattints a galériákért!


"Nem ritka, hogy fogamzásgátló tabletta elhagyását követően jelentkeznek pattanások, főleg a 30-as korosztálynál. Amennyiben a folyamat nem szűnik meg a tabletta elhagyását követő hónapokban sem, érdemes bőrgyógyászhoz menni, mert sajnos több alkalommal így derült ki, hogy van esetleg nőgyógyászati vagy endokrinológiai eltérés, amit addig a fogamzásgátló tabletta 'elfedett'."
"Én is kipróbáltam, tényleg igaz, hogy így egyre több jön, ezért azt javasolnám, hogy ne magunk, otthon nyomkodjuk a bőrünket, hanem forduljunk kozmetikushoz, kitisztításra."


Légy egy igazán csajos közösség tagja! Csatlakozz a Life.hu-hoz az iWiWen és a Facebookon is!


Pöttyös felkar (keratosis pilaris)

"A probléma abból adódik, hogy a szőrtüszőnyílásokat a folyamatosan hámló bőrünk apró szarudugók formájában eltömíti, ezért válik a bőr 'libabőrössé'. Hámlasztani lehet, illetve nyáron napozásra javul."

"Ez sajnos örökletes, így a hajlam átadódik, illetve egész élet során megmaradhat."

Tipp! Ebbe a házba költözik Lady Gaga. Kattints a galériákért!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.