A nő, aki (fitnesz)lázba hozta a világot

aerobik Jane Fonda Takács Nóra fitnesz testmozgás Ez Zsír!
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szép, csinos és tehetséges volt és még most, 75 évesen is remekül néz ki. Kétszer kapott Oscar-díjat, háromszor volt férjnél, és két gyermeke született. Jane Fondáról van szó, a Fonda klán szemtelenül formás tagjáról.
Cikkünk szerzője Takács Nóra, a Hogyan legyek jó nő? sorozat háziasszonya
Csatlakozz Nórához az iWiW-en és a Facebookon!
Ha tanácsra van szükséged, írj Nórának az info@jono.hu címre!

Milyen Fonda dinasztiáról is van szó? Nos, Henry Fonda, Jane apja, híres színész volt (Tizenkét dühös ember, A halál 50 órája, Volt egyszer egy vadnyugat, Aranytó), ahogy fia, Peter Fonda (Szelíd motorosok, Ocean's Twelve, A szellemlovas, Faterok motoron) is az lett. Sőt, unokahúga, Bridget Fonda is (Jackie Brown, Sorsjegyesek, Doc Hollywood, A Keresztapa 3). Jane két gyermeke közül fia, Troy Garity (Banditák, Parfüm, Egyetlenem) is ezt a hivatást választotta. Ők tehát a Fondák, Hollywood királyi családja.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Kattints a képre a galériáért!

Jane 1937-ben született New Yorkban, egyenesen bele a jómódba. Nevét VIII. Henrik angol király harmadik felesége, Lady Jane Seymour után kapta, akivel anyai ágon távoli rokonok. Elég hangzatos ez a családi szál, de tulajdonképpen semmi fontosat nem jelent. Jane gyerekkora akár jól is telhetett volna, hiszen anyagi problémájuk nem sok akadt, a nélkülözést mégis jól ismerték öccsével, Peter Fondával. Édesapjukat alig látták, a sztár mindig elfoglalt volt, velük pedig ridegen viselkedett. A gyerekek kénytelenek voltak elviselni a krónikus depresszióval küzdő édesanyjuk távollétét is, így rendkívül magányosan nőttek fel. 1950-ben anyjuk a hosszas kórházi kezelés ellenére sem bírta tovább elviselni az életet, és az öngyilkosságba menekült: felmetszette a saját torkát. Jane ekkor 12 éves volt. Sosem tudta megbocsátani magának, hogy az utolsó találkozásukkor elbújt hazatérő anyja elől, sőt, a testvérét is rávette, hogy ne üdvözölje a nőt. Nyilván nem ez volt az öngyilkosság kiváltó oka, de nem is segített sokat a beteg anya lelkiállapotán.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Kattints a képre a galériáért!

15 évesen a szép és csinos Jane táncot tanult, és belekóstolt a modellkedésbe is. Ez utóbbi olyannyira jól ment neki, hogy kétszer is szerepelt a Vogue címlapján. Apját ez nem különösebben érdekelte. Az viszont már igen, amikor lánya 1954-ben a színészet felé kezdett kacsingatni. Próbameghallgatásokra járt, ahonnan pozitív élményekkel tért haza. Azt mondták rá, hogy nagyon tehetséges, ami számára többet jelentett mindennél. Végre valamiben igazán jó volt. Végre valamiért az apja is megdicsérte. Henry Fonda ugyanis sokévnyi apai vakság után végre kezdte meglátni a lányát. Jane igazi filmes karrierjét 1960 körül kezdte, ekkoriban évente két filmet is forgatott. A Walk on the Wild Side című moziban nyújtott alakításáért megkapta a legjobb fiatal színésznek járó Golden Globe-díjat. Mi tagadás, elég sikeresen kezdett a pályán. A nagy áttörés 1965-ben érkezett számára, amikor a Cat Ballou legendája című filmjét öt Oscar-díjra jelölték. Ebben az évben ment először férjhez. Párizsban ismerte meg Roger Vadim rendezőt, akivel öt évig voltak házasok. 1968-ban kislányuk született, akit Vanessának kereszteltek. Az ezt követő, rendkívül munkás éveiben készült filmjei közül kiemelném személyes kedvencemet, a Mezítláb a parkbant, amelyben Robert Redford újdonsült, roppant boldog és csöppet sem fázós feleségét alakítja. Az a lakás, amiről a történet szól, olyannyira beleégett az agyamba, hogy a mai napig ilyen elrendezésű otthont álmodok magamnak. Csak kicsit nagyobbat szeretnék és ép tetővel persze. Imádom ezt a filmet, olyan szépek benne Redforddal!

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Kattints a képre a galériáért!

Jane első Oscar-jelölését a Lovakat lelövik, ugye? filmért kapta, de magát a díjat nem zsebelte be. A jelölés jelölés maradt ezúttal. Nem úgy a Klute című filmért, amelyben prostituáltat alakít. Ezért az 1973-as alkotásért kapta meg az első Oscar-díját, a másodikat pedig 1978-ban a Hazatérés című filmben nyújtott teljesítményéért. Időközben férjével, Rogerrel elszállt a szerelem, és 1970-ben elváltak, majd három évre rá hozzáment Tom Hayden aktivistához. Jane ekkoriban harcos feminista, jogvédő és békeaktivista volt, küzdött a feketék jogaiért, tiltakozott a vietnami háború ellen, ahogy minden magára valamit is adó hippi tette ekkortájt. Folyton megújult, új célokért küzdött, nem csoda hát, ha beleszeretett a hasonló kvalitású harcos férfiba. Második házasságából megszületett második gyermeke is, egy kisfiú, Troy Garity, és közösen adoptáltak egy afrikai kislányt, Lulut, igaz, nem hivatalosan. Mikor tehát 41 évesen, kétgyermekes anyukaként átvette második Oscar-díját, végre sikeresen átlépett apja árnyékán. Henry Fonda ugyanis egyetlen Oscar-díjat kapott az Aranytó (1981) című filmért, amelyben egyébként Katharine Hepburn mellett Jane is szerepelt. Ez volt az egyetlen közös munkájuk. A díjat Jane vette át apja helyett, aki súlyos betegsége miatt nem tudott megjelenni a gálán. Nem sokkal később meghalt úgy, hogy sohasem sikerült igazán rendezniük a lányával a viszonyukat.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Kattints a képre a galériáért!

A nyolcvanas években Jane új útra lépett. A mozgás, a tánc, a testedzés sosem állt távol tőle, így új célja a filmezés mellett az egészséges életmód népszerűsítése lett. 1982-ben adta ki az első aerobikvideóját, ami hatalmas sikerrel debütált. Ő tulajdonképpen a fitneszőrület-hullám elindítója. Érdemes belekukkantani, ha valaki esetleg nem emlékszik.

Az egy dolog, hogy a felvétel erősen bokamelegítős és szigorúan tangás, de azért azt se felejtsük el, hogy Jane Fonda ezen a videón több mint 40 éves, és már két gyermeket szült. Nem semmi az alakja, EZ ZSÍR! Akkora sikere lett a videóknak, hogy többmillió példányban keltek el a kazetták, nem kevés pénzt hozva ezzel Jane konyhájára. Mondjuk meg is érdemli! Akinek ilyen feszes lába van 40 éves kora fölött, az előtt le a kalappal! Szakmailag, üzletileg tehát nagyon sikeres éveket tudhatott maga mögött, de ez a házassága is zátonyra futott. 1989-ben elváltak útjaik második férjével. A tinta még meg sem száradt a válási papírokon, máris udvarolni kezdett neki a milliárdos Ted Turner, a CNN alapítója. Jane először elutasította a férfi közeledését, később viszont megadta magát a kemény ostrom láttán. A randevúkból szerelem, a szerelemből házasság lett. 1991-ben esküdtek meg, és úgy tűnt, Jane végre révbe ért. A férfi kedvéért felhagyott a filmezéssel, hogy minden idejüket együtt tudják tölteni. Legalábbis ezzel indokolta a döntését, hogy kiszáll a gépezetből. 1990-ben citromdíjra jelölték a legrosszabb színésznő kategóriában. Lehet, ez érintette annyira rosszul, hogy visszavonulót fújt. Harmadik házassága sem tartott örökké. 2001-ben váltak el Teddel, amit nyilván elősegített, hogy Jane időközben hitbuzgó keresztény lett, míg hajdani férje szerint "a kereszténység a vesztesek vallása". Ez elég nagy és áthidalhatatlan nézetkülönbség, lássuk be!

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Kattints a képre a galériáért!

Válását követően Jane visszatért a munkához, újra filmezni kezdett. Legutóbbi filmje, amit láttam, az Anyád napja volt, amiben hisztis dívát alakít. Aranyos, egyszer nézhető film. Jane jelenleg 75 éves, jó egészségnek örvend és dögösen néz ki, ami azért némi sebészi beavatkozásnak is köszönhető. Ettől eltekintve azt mondom: bravó! Jane Fonda nem semmi egy nő! Élhette volna a sztárgyerekek szokásos, lagymatag életét, ehelyett viszont okos és önálló nővé vált. Volt szexszimbólum, Oscar-díjas színésznő, politikai aktivista, anyuka, fitneszlady és milliomos feleség is, sőt még könyvet is írt az életéről. Egy jó hosszú könyvet méghozzá. Nem csoda, volt miről.

Átalakítunk! Szexi nő lett a visszafogott Jankából! Kattints a galériáért!




Elindult az Ez zsír! fogyókúrás- és
életmódprogramunk!

REGISZTRÁLNI SZERETNÉK!

Csatlakozz hozzánk iWiW-en és Facebookon!




Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.