kozmetológus bőrgyógyász Life.hu szakértő Dr. Kaszab Csilla szakértő bőrhiba pattanás mitesszer
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Aknék, pattanások, mitesszerek csúfítják a te arcodat is? Remélted, hogy a tinédzserévek végeztével búcsút inthetsz nekik, azonban semmi pénzért nem akarnak továbbállni? Ha Krisztinához hasonlóan te is a bőrödet csúfító hibák ellen harcolsz még a húszas éveid közepén is, Dr. Kaszab Csilla, a Life.hu szakértője, bőr-, nemigyógyász és kozmetológus szakorvos segít neked.

Kedves Csilla!

Az a problémám, hogy 26 évesen is rengeteg pattanással küzdök. Az elmúlt tizenakárhány évben szinte mindent kipróbáltam, de olyan a bőröm, mint egy 13 éves tininek. Azt sem mondhatom, hogy a menstruációm környékén jönnek elő, mert egy héttel előtte már megjelennek. Kezelgetem, nyomkodom őket két-három hétig, majd minden kezdődik elölről.

Egy sminkes barátnőm egyszer azt mondta, hogy nőgyógyászati oka lehet, de az orvosok semmi különöset nem találtak. A probléma okára és a megoldási javaslatokra is kíváncsi lennék. Ugyanis nemcsak csúnya az arcom, hanem elképesztően drága a sok ápoló, fertőtlenítő, ecsetelő, krém, bőrradír és tonik, nem is beszélve a sminkekről, alapozó, púder, korrektor, ami azért kell, hogy elfedhessem a hibákat és kiléphessek az utcára. Kozmetikushoz nem járok, mert arra már tényleg nem marad pénzem. Lehet, hogy ez a baj?

Szeretném a segítségét kérni, mert már tényleg nem tudom, mit kellene tennem.

Előre is köszönöm,
Krisztina

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Kedves Kérdező!

A faggyúban gazdag bőr, ún. seborrheás bőr talaján nem ritka, hogy akár felnőttkorban is jelentkezhetnek pattanások. A háttérben lehet nőgyógyászati vagy hormonális eltérés, ezt természetesen fontos kivizsgáltatni. Gyakran látjuk azonban, hogy csupán "hajlam" húzódik meg a háttérben, és akár 40-50 évesen is szenvedhet a páciens a kamaszkori pattanásoktól.

Gyorssegélynek nagyon jók a szaliciltartalmú hámlasztó oldatok, bizonyos gyulladáscsökkentővel kombinálva, melyeket patikákban állítanak össze. Ilyen súlyos esetben, mint nálad is, fontos bőrgyógyász szakemberhez fordulni. A pattanáskezelő "csodatermékek" veszélyesek is lehetnek, mert könnyen túlirritálhatják az amúgy is érzékeny bőrt.

Sokszor nem elég a külső kezelés, hanem belsőleg is fontos megfelelő készítményeket szedni, mert így orvosolható csak hosszú távon a bőreltérés. Fontos időben lépni, mert a nagy, gyulladt pattanások mély hegeket hagyhatnak bőrünkön, amit már csak kozmetológiai kezelésekkel (pl. dermarolleres kezelés) lehet javítani. Jól érzed, hogy akár már a kozmetikus is, ha megismerte a bőrödet, sok segítséget nyújthat, hogy milyen alapanyagú készítmények segítenek a napi bőrápolásban és gyakran ők tanácsolják a pácienseknek, hogy mikortól érdemes már orvosi segítséget kérni.

Üdvözlettel,
Dr. Kaszab Csilla bőrgyógyász, kozmetológus szakorvos

Tedd fel kérdéseidet az info@life.hu címen! Kérdéseddel együtt azt is írd meg, hogy a Life.hu melyik szakértőjétől szeretnél választ kapni. Ezt követően hamarosan megjelenik a cikk, amely segítséget nyújthat számodra.

Kövesd a Life.hu-t a Facebookon is!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.