fashion week ruha stílus fekete
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
El tudod képzelni, hogy egy színt teljesen kiiktass az életedből? Én tavaly úgy döntöttem, nem kérek többet a fekete rémuralmából. Miért változtattam meg az életemet egy rossz érzés miatt? Hogyan sikerült az alapárnyalat nélkül felépítenem a ruhatáram? Íme az életem fekete nélkül.

Elsőre lehetetlen vállalkozásnak tűnik a feketementes élet. Az utcán nemcsak a téli szezonban, hanem egész évben látni talpig feketébe öltözött embereket – zenei és felekezeti hovatartozástól függetlenül. A kollekciók elképzelhetetlenek fekete kabát, nadrág vagy kisruha nélkül, pedig ennek a színnek a spirituális jelentése nem túl biztató: a tagadás, a halál és a káosz jelképe. Nem csoda, hogy szinte minden mesében a gonosz karakterek feketét viselnek, illetve a feketeségből tűnnek elő, vagy oda tartanak. Az én döntésem egyik mozgatórugója is ez volt: éreztem, hogy fekete szín viselése közben sokkal enerváltabb, depressziósabb vagyok. Egy ismerősöm javasolta nekem a fekete teljes elhagyását, mert a sötét szín magába szívja az energiákat. Először kétkedve fogadtam a furcsa javaslatot, majd fokozatosan cseréltem le gardróbom darabjait, egy éve pedig már egyáltalán nem hordok feketét.

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

Ahogy kezdődött...

Tinédzserként én is beleestem a fekete csapdájába. Az egyik nyáron kitaláltam, hogy csak feketét fogok hordani, és meg is tartottam a magamnak tett fogadalmamat. A szüleim persze nem örültek ennek. Miután kinőttem a lázadó korszakomat, szívesen viseltem színeket, de a fekete ruhadarabok mindig ott voltak a szekrényemben. Főleg hoszteszként kellett ilyeneket viselnem, hiszen az egyenruha általában egy fekete nadrágból vagy egy fekete kosztümből állt.

2-3 évvel ezelőtt kezdtem igazán érezni, hogy a fekete nem az én színem. Régóta tudtam, hogy annak a színtípusnak, amibe én is tartozom, egyáltalán nem áll jól a fekete. Próbáltam kevesebb sötét színt viselni az arcom környékén, így először a garbókat és pulcsikat ajándékoztam el. Aztán két éve elmentem egy energetikai tanfolyamra, ahol kitértek a színek jelentésére is. Akkoriban csak nadrágokat és kiegészítőket, harisnyákat hordtam feketeként, de a hétvége után úgy döntöttem, ezekből sem kérek. Sokkoló volt látni, mennyire ennek a színnek a rabságában élünk. Hiszen alapdarab.

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

Fekete nélkül nehezebb, mint gondolnád

Nagyon nehéz teljesen lemondani a feketéről. Szinte az egész ruhatáramat le kellett cserélnem, hogy kombinálni tudjam a ruhadarabjaimat fekete nélkül is. Főként földszíneket hordok, a barna árnyalatait. A korábbi nadrágok helyett sokkal több ruhát, szoknyát viselek, amiket testszínű vagy semleges színű harisnyával hordok. Ehhez be kellett szereznem barna, illetve pasztell cipőket. A fekete kardigán helyett színeseket választottam, de van egy-két halvány rózsaszín darab is, amiket szinte mindenhez fel tudok venni. Volt 1-2 fekete ingem is, ezek helyett kék csíkosakat, színes virágosokat hordok.

Fekete táskából több is volt a gardróbomban: a hétköznapi hatalmas táskámat szintén barnára cseréltem, de beszereztem 1-2 színes változatot is. A csaubarna szinte mindennel megy, jó befektetés. Volt egy clutchom (laptáska - a szerk.), illetve egy retikülöm, amit még a nagymamámtól örököltem, ezeket megőriztem a szekrény mélyén, nem volt szívem kidobni őket. A legtöbb fekete ruhát elvittem a Máltai Szeretetszolgálathoz. Kicsit rosszul éreztem magam, hogy másnak feketét, azaz negatív energiát adományozok, de aztán rájöttem, hogy vannak, akik nem tudnak választani, mit vegyenek fel, és egy melegebb pulóver akár az életüket is megmentheti télen. A jobb minőségű darabokat eladtam a közösségi vásárokon.

Észrevetted, mennyi feketét gyártanak?

A ruhák és a cipők lecserélése még nem járt akkora gonddal, ám a kabát nagyobb fejtörést okozott. Valahogy a tervezők úgy érzik, a meleg, valódi téli kabátnak szürkének vagy feketének kell lennie. Lehetetlenül kicsi méreteim vannak, és hetekig jártam egy igazi meleg kabát után. Végül egy lilára esett a választásom. Azóta, ha meglátok egy nem fekete kabátot, azonnal lecsapok rá. Így sikerült beszereznem egy halványrózsaszín pöttyös átmeneti kabátot, egy jól kombinálható lazacrózsaszín téli, és egy színes esőkabátot.

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

Volt-e mindennek bármi értelme?

Én úgy érzem, megváltozott az életem, amióta nem hordok feketét. A munkatársaim is megjegyezték, hogy engem még sosem láttak feketében, és milyen jó minden reggel rám nézni, mert mindig valami kellemes színt viselek. Ez remek érzés, hiszen tudat alatt mindenki fogja a színek üzenetét. Jó lenne, ha többen tudatosítanák magukban, mi mindent tudnak elérni egy jól megválasztott színnel: például feldobhatják a morcosan induló napokat. Rossz látni még mindig, hogy ősszel mindenki előveszi a fekete sálját a fekete kabáttal, és abban csinálja végig az egész hideg időszakot. Ez minimum 4 hónap magukba fordulás! Nem állítom azt, hogy ritkán nem jut eszembe felvenni egy fekete harisnyát vagy táskát, de minden esetben meg tudom győzni magam arról, hogy utána sokkal rosszabb lenne. Általában akkor vágyom rá, mikor nem tudok mit felvenni. A fekete tényleg könnyű választás.

Teszel egy próbát?

Senkit nem akarok megtéríteni. Ez mindenkinek a saját választása. Én csak azt javaslom, hogy mindenki tegyen egy próbát. Egy hétre felejtsd el a feketét, és vizsgáld meg, milyen kedvvel indulsz munkába. Ha csak egy kicsit is könnyedebb szívvel, megéri ez a változás...

Kockák és csillogás - Így divatozott Katalin 2013-banhttp://www.life.hu/legytrendi/20131229-ruha-es-divat-katalin-hercegno-stilusa-2013-ban.htmlCici, popsi, meg ami kell - Sztárvillantások 2013-banhttp://www.life.hu/legytrendi/20131227-bugyi-es-cicivillantas-2013-ban-palvin-barbi-csobot-adel-danics-dora-toth-gabi-eva-longoria.htmlÍgy hordd 2014 trendszínét!http://www.life.hu/legytrendi/20131222-a-ragyogo-orchidea-lett-2014-trendszine-ruhak-es-sminkek-orchidea-szinben.htmlElegáns szandál vastag harisnyával - Igenis trendi!http://www.life.hu/legytrendi/20131218-divatos-es-nagyon-trendi-iden-az-elegans-elol-nyitott-szandal-vastag-harisnyaval.html10 feledhetetlen ruhaköltemény 2013-bólhttp://www.life.hu/legytrendi/20131221-divat-es-trend-10-feledhetetlen-ruha-2013-bol-szerepel-benne-jessica-alba-katalin-hercegno.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.