Harcolsz a pattanások ellen? Íme 12 szuper tipp

Forrás: Thinkstock -
arckrém életmód pattanás bőrápolás arcápolás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A pattanásos bőr nemcsak a tinik életét keseríti meg, de rengeteg felnőtt mindennapjait is pokollá teszi. Sajnos többnyire nem használnak azok a csodaszerek, amik elvileg azonnal eltüntetik a kellemetlen bőrhibákat. A pattanásos bőr kezelését már korábban meg kell kezdeni - megmutatjuk, hogyan!  

Mielőtt bárki bagatellizálná a pattanásosság jelentőségét, érdemes figyelmet fordítani azokra a tanulmányokra, amelyek szerint a gyakori és zavaró pattanások akár a depresszió kialakulásához is hozzájárulhatnak. Ez teljesen érthető is, különösen, ha a szépséghibák éppen az arcot érintik. Mielőtt azonban otthoni „nyomkodásba" kezdesz, érdemes átgondolni a profi bőrgyógyászok tanácsait.

Forrás: Thinkstock

1. Étrend

Amerikai kutatások szerint a tejtermékekben és a magas glikémiás indexű élelmiszerekben gazdag étrend növeli a pattanások kialakulásának esélyét. Fogyassz minél kevesebb cukrot, egyél sok friss gyümölcsöt és zöldséget!

2. Arcmosás

A napi kétszeri, finom arcmosás jót tesz a pattanásos arcnak. Nem szabad túlzásba vinni, dörzsölni, és ajánlott gyengéd arcmosó készítményt, langyos vizet használni.

3. A „nyomkodás" elhagyása

A házi nyomkodás legfőbb veszélye, hogy mélyebbre viszi a gyulladást, ami további romlást, pirosodást, a kiürülés útjának elzáródását és hegesedést eredményezhet.

4. Érintési „tilalom"

Nagy önuralmat igényel, de fontos lenne, hogy a pattanásos bőrt a lehető legkevesebbszer érintsd meg – különösen nem piszkos kézzel! A bőrhöz rendszeresen hozzá érő tárgyakat, például a telefont érdemes rendszeresen megtisztítani.

5. Tiszta kéz

A kezet és a körmöket mindig tisztán kell tartani rendszeres szappanos kézmosással, sőt, ajánlatos rövidre manikűrözni a körmöket.

6. Szemüveg karbantartása

Mivel a szemüveg folyton érintkezik a bőrrel, nemcsak a lencséjét, de a keretét is gyakran meg kell tisztítani a szennyeződésektől.

7. Szellős öltözék

Ha a pattanások a ruhával fedett területeken jelentkeznek, például a háton, a mellkason, a vállon, ajánlatos jól szellőző, nem műszálas ruhadarabokat viselni!

8. Smink

Nagyon fontos, hogy esténként mindenféle sminket maradéktalanul távolíts el. Ajánlatos kifejezetten aknés, pattanásos, mitesszeres bőrre kifejlesztett termékeket használni.

Forrás: Thinkstock

9. Hajápolás

Gyakori, kíméletes hajmosás ajánlott és érdemes távol tartani a hajat az arctól.

10. Napozás

A pattanásoknak jót tehet, ha a déli órák kivételével jó időben, napsütésben a szabadban tartózkodsz, de vannak, akiknél a napsütés ronthat az állapoton. Azt is figyelembe kell venni, hogy bizonyos gyógyszerek, gyógynövények, fényérzékennyé tehetnek.

11. Borotválkozás

Férfiaknál különösen fontos, hogy óvatosan borotválkozzanak. Még a borotvahab felvitele előtt ajánlatos meleg, szappanos vízzel felpuhítani a bőrt, és igen finoman bánni a borotvával.

12. Orvosi segítség - ha semmi nem segít

Komolyabb panasz esetén gyógyszeres kezelés ajánlott. Számos lokális készítmény áll rendelkezésre, súlyosabb akné esetén belsőleg adhatók: antibiotikumok, antiandrogén fogamzásgátlók és retinoidok – erről kizárólag bőrgyógyász dönthet. Beválhat a pattanások, kitágult pórusok, aknés hegek, fokozott faggyútermelés kezelésében a kémiai hámlasztás és a dermarolleres kezelés is. Ez utóbbi egy apró tűket tartalmazó henger, melynek orvosi változatában a tű 1,5-2 mm hosszú is lehet, így a bőr mélyebb rétegeibe képes hatolni. A kezelések kapcsán beindul a kollagénszintézis, a faggyútermelés csökken, az aknés hegek javulnak, sőt, a korábbi pattanások bebarnult helyei is világosodnak.

Forrás: www.oxygenmedical.hu

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.