Ez zsír! - de... transz?

Forrás: Thinkstock -
zsír diéta szántó daniella új élet projekt transzzsír étel
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ki ne falta volna lelkesen gyermekkorában a  zsíros kenyeret vagy a sült szalonnát a tábortűznél? Azt hiszem, mindannyian így voltunk ezzel és eszünkbe sem jutott azon gondolkodni, hogy ezzel éppen koleszterinszintet növelünk-e, vagy épp csak az éhségünket csillapítjuk. 

Azóta sokat fejlődött a tudomány és az egészséges életmódra való törekvés jegyében sokak által ellenségként, kifejezetten káros, hízást okozó táplálékként lett beállítva a zsír. Pedig a zsiradékoknak is több fajtája van, melyeknek csak egy része jár káros mellékhatásokkal. Ezek a transzzsírok, melyek korábban a margarinokban voltak jelen nagyobb mennyiségben, de ma már ott is 1% alá szorították az arányukat. Érdemes megnézni minden termék megvásárlása előtt a csomagoláson feltüntetett transzzsírarányt és eszerint választani, illetve inkább tartózkodni az adott étel fogyasztásától. Sajnálatos módon jelentős mennyiséget tartalmaznak a káros transzzsírokból a készen kapható csipszek, kekszek, sütemények, de a levesporok, salátaöntetek, mélyhűtött pékáruk, pizzák és más fagyasztott készételek is.

Forrás: Thinkstock

Tudj meg többet a zsírokról, hogy magabiztosan dönthess arról, milyet és mennyit fogyassz.

A fő igazodási pont persze "zsír ügyben" is a mértékletesség: a zsírok, főleg a növényi olajok (olíva, repce) fogyasztása, illetve felhasználása ételeink elkészítésénél elengedhetetlenül fontos, hiszen bizonyos vitaminok csak zsír jelenlétében oldódnak ki az élelmiszerekből. Nyilván nem egészséges a "szalonnát kolbásszal" típusú táplálkozás, de tudomásul kell vennünk, hogy szervezetünk 20%-a zsír és a napi étrendünknek is nagyjából ilyen arányban célszerű tartalmaznia zsírféléket - természetesen inkább a fent említett egészségesebb fajtából.

Szóval ne csak égjen, éljen is a zsír - csak válasszuk meg gondosan, mely fajtáját fogyasztjuk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.