Így szedd ki a kullancsot a gyerekből szakszerűen! - Indul a kullancsszezon

a nap cikke megelőzés kullancs
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A nyárral együtt nem csak a vakáció ideje jött el a gyermekek számára. A szülőknek a gyermek programjai mellett az apró, veszélyes kullancsokra is fel kell készülniük. Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat, hogy ne legyen nagy baj.

Nyáron a kibírhatatlan kánikula idejét leszámítva igyekszik mindenki a legtöbb időt a szabadban eltölteni - legyen az strand, erdő, park, vagy otthon a kert -, és ezzel a lurkók sincsenek másként. A felhőtlen szabadságot azonban csak akkor lehet élvezni, ha szülőként igyekszel megelőzni a bajt, ha pedig véletlenül mégis megtörténik, hát tisztában vagy azzal, mit kell tenni. A legmelegebb hónapok egyik legnagyobb veszélyét a kullancsok jelentik, melyek fertőző és súlyos betegségeket terjeszthetnek.

Thinkstock
Thinkstock

Mit kell tudni a kullancsokról?

Elsősorban cserjés, erdős területen érzik magukat a legjobban, éppen ezért fontos, hogy az amúgy biztonságosnak gondolt közeli park, vagy a rokonok, a család kertje után is alaposan átnézd a kicsid testét. A fejszervük olyan visszafelé hajló kapaszkodó kampókból áll, amely a kiesésüket, így egyben az eltávolításukat is gátolja. A fejszerv nyakban folytatódik, majd következik a test.

A kórokozók a nyálmirigyben helyezkednek el, melyet elsősorban akkor lövell a testbe, amikor légzési nehézségei támadnak. Ezért különösen fontos annak a közhiedelemnek az elfelejtése, hogy olajjal, zsírral hatékonyan eltávolítható a bőrből. Az 1-4 milliméter nagyságú rovarok szem hiányában a hőkibocsátás és szag alapján találják meg az áldozatukat. Mivel a nedves, nyirkos aljnövényzetben érzik jól magukat, innen másznak fel a célszemély lábán megfelelő behatolási pontot keresve. Ezek általában a puhább bőrfelületű részek: testhajlatok, nyak, hónalj lehetnek. A bőrben 4-6 órán keresztül csak a nyiroknedvet szívják, majd a vér következik.

Tippek a megelőzéshez

Manapság már igen hatékony kullancsriasztó krémeket és spray-ket kapni, melyek eseti megoldásként tökéletesek lehetnek. Mindig figyelj azonban arra, hogy hány órán át hatásos az adott készítmény, és ahhoz tartsd magad. Emellett érdemes az öltözködéssel is védekezni: ha erdőbe készültök, mindenképpen zokniba begyűrt, hosszú szárú nadrágot adj a gyerekre, akármennyire is tiltakozik ellene, sőt felsőruházatként is érdemes valamilyen vékonyabb anyagú, de magasabb nyakkal rendelkező darabot választani.

Ha természetjáró család vagytok, akkor viszont érdemes védőoltást adni, mely véd a súlyosabb betegségek ellen. Bár az év bármely szakaszában megteheted, a legtöbb szakember szerint legjobb a kullancsszezon kezdete előtt, már február környékén beadatni, hogy védettséget nyújtson.

Ha fás, cserjés, árnyékos kerttel rendelkeztek, könnyen biztonságossá teheted a kertedet. Ősszel a lehullott faleveleket összegereblyézés után égesd el, ugyanis a kis apróságok ezeket választják maguknak a téli időszak átvészelésére.

Thinkstock
Thinkstock

Így távolítsd el szakszerűen

Védőltás ide, riasztóspray oda, minden alkalommal nézd át esténként a gyermeked testét, különös figyelemmel a puhább bőrfelületekre, a testhajlatokra és a fejbőrre is. Abban az esetben, ha kullancsot találtál, érdemes kesztyűt húzni, majd azt egy kifejezetten erre a célra készített, patikákban beszerezhető kullancscsipesszel kiszedni. A kullancsot a bőrhöz legközelebb ragadd meg a fejénél fogva és egy határozott, egyenes mozdulattal húzd ki. Fontos azonban, hogy ne húzd meg hirtelen, hogy ne kezdjen fulladozni, ugyanis ebben az állapotban engedi bele a bőrbe a fertőző anyagokat. Ha a kapaszkodó része a bőrben marad, nem kell aggódnod, az helyi gyulladást okozhat, de a fertőző betegség szempontjából nincs jelentősége.

Fontos tévhitek

- Olajat, nyálat, krémet nem szabad rákenni a kullancsra, hiszen fulladásos állapotában a bőrbe engedi a fertőző anyagot.
- Nagyobb esély van arra, hogy a fűből mászik fel a gyerekre a kullancs, minthogy a fáról, egy-másfél méternél magasabbról a fejére essen.
- Veszélyes a fedetlen testfelület - mindez attól függ, hogy hol vagytok. A kullancs ugyanis kerüli a fényes és meleg helyeket. Éppen ezért a strand füves, nappal sütött része szinte elenyésző veszélyforrás.
- Egyes nézetek szerint a B-vitamin erőteljes szaga távol tartja a kullancsokat. Ugyan többen makacsul vitaminkúrát eszközölnek a gyermeknél a táborozás előtt, tudd, hogy ez a feltevés tudományosan nincs bizonyítva.



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.