Ha a lányunk tinivé érik - Az a bizonyos nagy beszélgetés

szülő menstruáció beszélgetés lány anya szexuális felvilágosítás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A kamaszkor lánynak és anyának sem könnyű időszak. Az addig cserfes kicsi lányok elindulnak a nővé válás útján, látványos testi és lelki változásokon mennek át. Mit tegyen ilyenkor egy anya? Hogyan segítse át gyermekét a kamaszkoron, és miként kerítsen sort arra a bizonyos nagy beszélgetésre? Győri Szilvia szexuálpszichológus tanácsai következnek. 

Győri Szilvia szerint a szexuális felvilágosítás nem egy egyszeri alkalom. A szakértő azt mondja, kicsi gyerekkortól kell működnie egyfajta bizalmas kommunikációnak a gyerek és szülő között, vagyis a gyerek merjen feltenni kérdéseket, és kapjon is rájuk érdemben választ. Ha egy gyerek bizalommal fordul a szülőhöz, mer kérdezni, és hárító választ kap, vagy ami még rosszabb, azt mondjuk neki, hogy te kicsi vagy még ehhez, akkor a következő kérdésének saját maga jár utána: kortárs csoport, internet, magazinok, filmek, és ez sokszor nem hiteles forrást jelent, ami félretájékoztatja, kételyekbe sodorhatja a gyereket.

Fontos, hogy a lányok bizalommal fordulhassanak az édesanyjukhoz Forrás: Dreamstime

Fontos, hogy a szülő tájékozott legyen, vagyis hiteles, pontos információkat adjon gyermekének. Ha mi magunk sem vagyunk biztosak a dolgunkban, nem szégyen utánajárni, de a válaszadás alól való kibújásnál vagy egy indulatos rendre igazításnál nincs rosszabb.

Ne szajkózzunk tiltásokat!

Lányos anyukák sokszor jelölnek ki korhatárt lányuk szüzességének elvesztésére. "Várj, amíg 18 éves leszel", "várj, amíg egy évet udvarol", stb. Ezek csak gátakat és lelkiismeret-furdalást gerjesztenek, illetve lehet, hogy a hüvelyi úton való közösülést valóban kikerülik, de helyette anális szexszel próbálkoznak, vagy egyéb alternatívákat választanak, ami a későbbiekben akár torzulásokhoz is vezethet a szexualitásban.

Ne kapcsoljuk össze a szexet a "mocskos" kategóriával, hiszen mi is tudjuk, hogy ez nem igaz. Helytelen információk, különféle hiedelmek szintén sok problémát okozhatnak akár egy egész életen át.

Kornak megfelelően adjunk választ!

Egy ovis gyerek még sokkal kevesebb információval is beéri, ami nem a gólyát vagy a méhecskét jelenti. Viszont egy serdülő már minden apró részletre kíváncsi lesz.

Jó, ha anyaként válaszolunk minden kérdésre, és nem térünk ki előlük Forrás: Dreamstime

A menstruáció nem betegség!

A menstruációról a lányok legtöbbször már a bekövetkezte előtt tájékozódnak, elsősorban osztálytársaktól, barátoktól, illetve iskolai felvilágosító órákról, ha azokat időben szervezik. Fontos, hogy anyaként ezt ne valamiféle betegségnek címkézzük, hiszen egyáltalán nem az. Ne keltsünk rossz érzést, félelmet lányunkban. Ellenben mondjuk el neki bátran, hogy ilyenkor mi történik a testünkben, milyen időközönként lehet menstruációra számítani, és körülbelül milyen hosszan tart. Válasszunk betétet, beszélgessünk a tamponhasználatról is, mint lehetőségről, illetve nyugodtan osszuk meg vele saját tapasztalatainkat: számunkra mi vált be; ha fájdalmasabb, azt hogyan kezeljük; hogyan érezzük magunkat ilyenkor, illetve a menstruáció előtt; hogyan érdemes öltözködni ilyenkor, stb.

A menstruáció témájához szorosan kapcsolódik a szexuális felvilágosítás is: nemi szervek, szex, nőgyógyászati vizsgálat, terhesség, védekezés, abortusz. Legyünk felkészülve, tudjunk válaszolni gyermekünk kérdéseire, ugyanakkor ne erőltessük, ha aktuálisan nem akar ezekről beszélni. Ha van egy jól kialakult kommunikáció közöttünk, előbb-utóbb sok kérdésre sor kerül, mindegyik a maga idejében.

Győri Szilvia

Szülőként legyünk bátrak, mindig válaszoljunk a felmerülő kérdésekre, és próbáljunk minél kevésbé zavarba jönni. Ezek a témák is ugyanúgy hozzátartoznak egy család életéhez, mint megbeszélni az iskolában történteket, vagy megtervezni egy hétvégi programot. Ne feledjük, nem csak gyermekünk tanul tőlünk, hanem mi is tanulunk gyermekünktől.

Támogatott tartalom

Édesanyád kiköpött mása vagy? Jelentkezz a Life.hu anya-lánya hasonmásversenyére!http://www.life.hu/anyjalanya/20160707-life-hu-anya-lanya-hasonmasversenye.htmlOlyanok vagytok, mint két tojás? Néha te is azt gondolod, hogy valójában édesanyád klónja vagy? Akkor itt a lehetőség, mutassátok meg magatokat a nagyvilágnak! Anyja lányaAFPMeghasad a szív: A gyógyíthatatlan rákos édesanya üzeneteket hagyott a kislányánakhttp://www.life.hu/anyjalanya/20150808-a-gyogyithatatlan-rakos-edesanya-uzeneteket-hagyott-kislanya-szamara.htmlA Wisconsinban élő Heather McManamy negyedik stádiumú rákos beteg egy megható, de egyben hihetetlenül szívfacsaró lépésre szánta el magát: leveleket ír négyéves lánya számára, amiket majd gyermeke élete egy-egy fontos napján – amikor ő már nem lehet vele – elolvashat. Anyja lányaThinkstockHasgörcs és rosszullét: Megoldások a menzesz előtthttp://www.life.hu/anyjalanya/20130702-termeszetes-megoldasok-a-premenstruacios-szindromara-kezelesere.htmlA PMS, vagy ahogy a legtöbben gondolunk rá, a Pokolba a Menstruációval Szindróma többezer nő életét keseríti meg havonta. Bár sokaknak csak a fogamzásgátló tabletta ad enyhülést, a természet segítségével is találhatsz megoldást! Anyja lányaThinkstockSzorongó lányok, rivalizáló anyák - Így kezeld a köztetek lévő konfliktust!http://www.life.hu/anyjalanya/20120207-szorongo-lanyok-rivalizalo-mamik-igy-kezeld-az-anyalanya-konfliktust.htmlMilyen hatással van rád, ha konfliktus van az anyukáddal? Hogyan befolyásolja mindez a hangulatodat, és hogyan határozza meg a párválasztásodat? Vajon hogyan oldhatod meg a kritikus helyzeteket, hogy helyreálljon az egyensúly? Cikkünkben most ezekre a kérdésekre keressük a választ. Anyja lánya--Amikor a menstruáció örömet okozhttp://www.life.hu/anyjalanya/20110204-amikor-a-menstruacio-oromet-okoz.htmlA menstruáció általános megközelítése mára egészen más irányt vett, mint ahogy azt őseink kezelték. A közgondolkodásban a vérzés megjelenése összefonódott a kényelmetlenséggel és a fájdalommal, és a lehető legritkább esetben merül fel a gondolat, hogy a menstruáció tulajdonképpen nőiségünk megélésének hiteles eszköze és a termékenység ősi szimbóluma is lehet. Anyja lánya--Előzd meg a premenstruációs szindrómáthttp://www.life.hu/anyjalanya/20140822-a-pms-tunetei-megelozese.htmlA nők háromnegyede küzd vele, pedig különböző módszerekkel enyhíthetők, vagy akár meg is szüntethetők a kellemetlen tünetek. Anyja lánya--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.