A világ legnépszerűbb játéka - A mai napig megosztja a közvéleményt

vita Barbie baba játék történelem
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Gyártották már ázsiai és afrikai nők mintájára, szőke és barna hajjal, görkorival, walkmannel, árulták már miniszoknyában, estélyiben és csíkos ruhában is - népszerűsége minden esetben hatalmas volt. A Barbie baba, mely történelmet írt, március 9-én ünnepli 52. születésnapját. 

Bild Lilli diadalmenete

A Barbie baba ötlete a Mattel cég alapítójának felesége, Ruth Handler fejéből pattant ki az 1950-es évek elején, miközben lányát figyelte, ahogy az papírmasé babákat öltöztetett felnőtt ruhákba. Az amerikai üzletasszony ötlete, mely szerint szükség lenne egy felnőttet ábrázoló baba elkészítésére, korszakalkotó volt, addig ugyanis a babák kizárólag gyermekeket ábrázoltak - ám a játékgyáros férjet nem hengerelte le. 1952-ben aztán a család Európába utazott, ahol útjukba került a Bild Lilli, mely kísértetiesen hasonlított arra a babára, amelyet Ruth is elképzelt. Azonnal vásárolt belőle, és az Egyesült Államokba való hazaérkezését követően rögvest felkereste a Mattel gyárat.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Képregényhős volt

Lilli baba először képregényhős volt, akit Reinhard Beuthin rajzolt a Die Bild-Zeitung számára. A céltudatos, határozott karakterből 1955-ben született baba Németországban, amely 1964-ig volt forgalomban -
pontosan addig, amíg az amerikai Mattel cég fel nem vásárolta a jogokat, és meg nem szüntette a gyártását.

Egy korszak születése

Ruth kitartásának, és a Mattel designerének köszönhetően hamarosan megszületett minden idők egyik legnépszerűbb játéka, a Barbie, mely a nevét Ruth Handler lánya, Barbara után kapta. Az új játék a New Yorkban rendezett Amerikai Nemzetközi Játékvásáron debütált 1959. március 9-én, mely nap a Barbie baba születésnapjaként vonult be a történelembe.

Az első babák, melyeket Japánban gyártottak le, fekete-fehér, zebracsíkos dresszt hordtak - a ruhákat kezdetben a Mattel divattervezője, Charlotte Johnson kreálta -, szőke és barna hajjal voltak kaphatóak, melyet lófarokba fogtak. Megjelenésüket tekintve a tervezők elképzelése az volt, hogy a valódi nők testalkatát idézzék, és emellett az elképzelés mellett akkor is kitartottak, amikor felmérés is igazolta, hogy a szülők egy része sokallja a baba melleinek méretét - tény ugyan, hogy a baba több változáson is átesett az évek során, ezek közül a legjelentősebb az volt, amikor 1971-ben átfestették a szemét úgy, hogy előre nézzen, ne oldalra.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Ken, Christie és a gyerekek

A Barbie telitalálat volt. Világszerte keresett árucikk lett, olyannyira, hogy egyszer a Mattel azt nyilatkozta, a világon minden másodpercben három újabb baba talál gazdára. Az önmagában is ikonná vált baba mellé társat is kreáltak, Ken Carsont, ő 1961-ben született. Őt követte többek között a spanyol származású Teresa, a fekete bőrű Christie, és párja, Steven, valamint az ázsiai Marina. Barbie-nak családot is készítettek: a tagok közé tartozott a tinikorú Skipper, az ikertestvér Stacy és Todd, továbbá a kis Shelly.

Barbie az évek során számtalan öltözékben és szerepben került forgalomba. Az eredetileg stewardess baba volt már asztronauta, rallyversenyző és orvos is - a tervezők ezekkel a szerepvállalásokkal akarták megmutatni a nők sokszínűségét. Népszerűség minden esetben hatalmas volt, és az ma is - jól bizonyítja ezt, hogy már készült róla mesefilm és animációs film, sőt videojáték is.

Kritikák

A Barbie babát számtalanszor kritizálták már - legtöbbet azért, mert sokak szerint irreálisan karcsú testalkata eltorzíthatja a nők önképét, és anorexiára hajlamosíthat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.