17 szupertáplálék az egészségért és a szépségért - Kismamáknak kötelező!

terhesség gabonaféle tejtermék táplálkozás vitaminok ásványi anyagok zöldség gyümölcs
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kismamaként különösen ügyelj arra, hogy mit eszel. Az étrended legyen vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, hiszen a babának is nagy szüksége van ezekre a megfelelő fejlődése érdekében. Összegyűjtöttük azokat az ételeket, melyek fogyasztásával biztosíthatod a szükséges tápanyagokat.

Tejtermékek és tojás

Talán soha nem számított még annyira, hogy milyen ételt veszel magadhoz, mint abban a kilenc hónapban, amikor babát vársz. Az alacsony zsírtartalmú görög joghurt igazi energiabomba. Rengeteg kalciumot és D-vitamint tartalmaz, ezáltal segíti a kisbaba csontozatának fejlődését.

Thinkstock
Thinkstock

A várandósság alatt napi 1000 mg kalciumra van szüksége a kismamának. Ha ettől kevesebbet fogyasztasz, a te csontjaidból veszi el a kisbaba szervezete a számára szükséges mennyiséget. Ha nem szereted a görög joghurtot, fogyassz szójajoghurtot vagy sok túrót!
A tojás D-vitaminban és fehérjében is gazdag étel, a D-vitamin ráadásul segíti a kalcium beépülését és felszívódását - éppen ezért ne hagyd a sárgáját a tányérodon, abban van ugyanis a D-vitamin.

Ha nem szereted a tojást, fogyassz tehéntejet vagy rizstejet! Előbbiből a zsírszegény változat ajánlott. A sovány tej nagyon sok D-vitamint, kalciumot, fehérjét, és ami még fontosabb, B12-vitamint tartalmaz. Tudományos kutatások igazolják, hogy nagyobb a velőcsőzáródási rendellenességek kockázata azoknál a kismamáknál, akik nem fogyasztanak elég B12-vitamint. Ha a tej semmilyen formában nem csúszik le a torkodon, akkor fogyassz rendszeresen csirkehúst, marhahúst és tojást.

Húsok, halak

Kívánod a marhasteaket? Nem véletlen. A sovány hátszínből készült steak rengeteg cinket, vasat és fehérjét tartalmaz. Mindezek óriási szerepet játszanak a kisbaba egészséges fejlődésében. Kutatások igazolják, hogy a kevés cinket fogyasztó kismamák sokkal tovább vajúdnak, és kisebb babákat hoznak a világra. Ha nem szereted a marhahúst, egyél csirkét vagy rákot. A csirkemell sovány hús, mégis nagyon fehérjedús - a fehérjék pedig a szervezet építőkövei. Borzasztóan fontos, hogy elegendő mennyiségű fehérjét fogyassz, mert ez segít karbantartani az izmaidat, és felépíteni a kisbabádéit.

Thinkstock
Thinkstock

Sokan félnek halat enni a várandósság hónapjaiban a higanymérgezés és a különféle, élelmiszerek útján terjedő betegségek miatt. Nos, valóban érdemes a kilenc hónap alatt kerülnöd néhány halétel fogyasztását - ilyen többek között a tonhal, a kardhal és a makréla -, alaszkai vadvízi lazacot azonban nyugodtan fogyassz, hiszen sok omega 3-zsírsavat tartalmaz. Ha nem szereted a halat, egyél diót és lenmagot.

Zöldségek, gyümölcsök

A gusztusos brokkoli rendkívül gazdag folsavban és vízben oldódó B-vitaminban, amely a sejtek megújulásában játszik nagyon fontos szerepet. Egy várandós nőnek 400 mikrogramm folsavra van szüksége naponta. Ha a szervezet nem jut elég folsavhoz, az könnyen születési rendellenességekhez, például nyitott gerinchez vezethet. Természetesen sok brokkoli fogyasztása mellett is szükség van a kismamavitamin szedésére. Ha nem szereted a brokkolit, egyél spenótot vagy kelkáposztát! De a bok choy, vagy más néven kínai káposzta is jó, mely a brokkolival rokon leveles zöldség. Nagyon sok vasat tartalmaz, többek között ezért is tökéletes választás vegetáriánus kismamák számára. Eheted csőben sütve, vagy készíthetsz belőle levest.

Thinkstock
Thinkstock

A bab rostban gazdag, ezenkívül rengeteg vasat tartalmaz, amely szintén nagyon fontos a várandósság alatt is, mert elősegíti a vörösvérsejtek képződését. A terhesség alatt a megnövekedett véráramlás miatt még inkább szüksége van a szervezetnek erre az ásványi anyagra. Ha nem szereted a vesebabot, egyél lencsét vagy leveles zöldségeket. Ha pedig valami olyan kívánsz, ami édes és sós is egyben, süss egy kis édesburgonyát. Ez is rendkívül rostgazdag táplálék, ezenkívül sok bétakarotint és C-vitamint tartalmaz. Energiát ad, és erősíti az immunrendszert. Ha nem szereted az édesburgonyát, egyél helyette tököt.

Ha gyakran begörcsöl a lábad, és sokszor érzed magad fáradtnak, az káliumhiányra utalhat. A paradicsomban nagyon sok likopin van, amely fantasztikus antioxidáns, emellett pedig rengeteg káliumot is tartalmaz. A kálium elengedhetetlen a normális ideg- és izommműködéshez. Ha nem szereted a paradicsomot, ehetsz helyette banánt vagy burgonyát. A spárga a másik olyan zöldség, amely nagyon gazdag folsavban és B-vitaminban. Természetes méregtelenítőszer, ezért puffadás esetén is különösen jót tesz. Ha nem szereted a spárgát, fogyassz más leveles zöldséget.
A sárgadinnye pedig tökéletes uzsonna egy kismama számára, de fogyaszthatod reggelire is túróval vagy tojással. Nemcsak finom, de sok A-vitamint is tartalmaz, amely szintén elengedhetetlen a magzat számára. A végtagok, a szív, a szemek és a fülek fejlődésében van óriási szerepe. Ha végképp nem esik jól, egyél helyette mangót.

Thinkstock
Thinkstock

Gabonafélék

A zabpehely fogyasztása is ajánlott, hiszen a zab rengeteg összetett szénhidrátot tartalmaz, amelyek energiát adnak és el is telítenek. Ezenkívül magas a rosttartalma, és gátolja a zsírok felszívódását. A legjobb, ha omega 3-zsírsavban gazdag lenmagot is keversz a zabpehelybe. Ha nem szereted ezt az ételt, fogyassz magas rosttartalmú gabonapelyheket, diót vagy búzacsírát. A teljes kiőrlésű gabonák rosttartalma is nagyon magas. A belőlük készült kenyérben sok niacin és B-vitamin van, amely a szénhidrát, fehérje és zsír lebontását segíti a szervezetben. A megfelelő mennyiségű niacin pedig fitten tartja a kismamát. Tésztával vagy dúsított gabonával helyettesítheted.

Egészséges zsírok

A mandula rengeteg cinket, rostot és egészséges zsírokat tartalmaz, többek között ezért is tökéletes nassolnivaló a várandósság alatt. Ha nem szereted, egyél helyette kesudiót vagy pisztáciát. Egészséges zsírok találhatók az olívaolajban is, melyek elengedhetetlenek egyes hormonok működéséhez. Az olívaolajban ráadásul sok az E-vitamin is. Ha esetleg nem vagy oda az olívaolajért, helyettesítheted szójababolajjal vagy sáfrányolajjal.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.