Láthatatlan ruhaszárítók: így találd meg a tökéletes típust a lakásodba!

konyhatündér
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha nincs mosókonyhád és szárítógéped, akkor egy szimpla, beltéri ruhaszárítás bizony könnyen ostromállapotot eredményezhet az otthonodban. Ebbe azonban nem kell feltétlenül beletörődnöd: egy jól megválasztott és ügyesen elhelyezett szárítóval kiküszöbölhető a probléma.

Ruhaszárításkor meghatározó szempont, hogy a szárító a lehető legkisebb helyet foglalja el, eközben azonban a lehető legtöbb ruha férjen rá, és azok a lehető leggyorsabban és legalaposabban megszáradjanak. Ha nincs lehetőséged kertben vagy erkélyen teregetni, a házon vagy lakáson belül pedig nincs erre kialakított helyiség, így olyan térben kell megoldanod a ruhaszárítást, amit időközben más célra is használsz, akkor némi kompromisszum kötése elkerülhetetlen. Viszont ha már muszáj, akkor ezt inkább az esztétikum, mintsem a praktikum rovására kösd meg!

Csak jól szellőző, fűtött helyiségben száríts!

Bármilyen típusú legyen is a szárító, mindenképpen olyan helyiségben helyezd el, amely száraz, rendesen szellőzik és - hideg időben ez is kritérium - radiátor vagy egyéb fűtőberendezés található benne, a ruhák megfelelő száradásához ugyanis legalább 18-22 °C-os hőmérséklet szükséges. Amikor a helyiséget kiválasztod, hagyományosan adja magát a fürdőszoba, hiszen a leggyakrabban a mosógép is itt áll, és a kézi mosást is itt intézzük. Mindenképp mellette szól az is, hogy talán itt a legkevésbé zavaró a száradó ruhák látványa, és a nedvesség, a holmikból esetleg lecsöppenő víz sem okozhat semmiféle kárt.

www.dpcompany.co.uk, www.ikea.com
www.dpcompany.co.uk, www.ikea.com

A hálószoba szintén alkalmas arra, hogy egy megfelelő kialakítású szárítót elhelyezz benne. Ha azt az esetet veszed alapul, hogy ebben a helyiségben napközben nem, vagy legalábbis nem sokat tartózkodsz, egyértelmű, hogy az itt száradó ruhák sem fognak különösebben zavarni. Arra viszont figyelj, hogy ide csak alaposan kicentrifugázott ruhákat teregess!

A nappaliban történő teregetés mindezzel szemben már határeset. Ha a nap nagy részét otthon, ebben a helyiségben töltöd, esetleg vendégeket is fogadsz, akkor értelemszerűen kevésbé ajánlatos itt teregetni, viszont ha például reggel bedobsz egy mosást, kiteregetsz, majd elmész dolgozni, akkor az üres nappaliban naphosszat, háborítatlanul száradhatnak a ruhák. Hasonlóképp nem zavarnak akkor sem, ha este, lefekvés előtt teregetsz ki, reggel pedig leszeded a száraz ruhát.

Ha sokat mosol, és ezért fontos, hogy ruhák gyorsan megszáradjanak, esetleg a cikkben említett szárítóknál esztétikusabb megoldást keresel, érdemes szárítógépet beszerezned. Csak egyszer kell megvenned - gyorsan behozza az árát. Itt találsz néhány megbízható típust.

Milyen típusú szárítót válassz?



Thinkstock
Thinkstock

Kisebb mennyiségű, illetve méretű ruhanemű megszárításához ideálisak a fali szárítók. Ezekből mindenképpen lehajtható vagy összecsukható változatot válassz, hiszen használaton kívül így helyet spórolhatsz vele. Szintén kis méretű és kifejezetten praktikus a felakasztható szárító, melyet a rajta lévő kampók segítségével egy mozdulattal csatlakoztathatsz például a radiátorra, használat után pedig ugyanilyen könnyen távolíthatod el.

Szárítóállványokból viszonylag sokféle méret, illetve típus létezik. A leggyakoribb a T-alakban nyitható verzió, mely ugyanakkor nem éppen a legüdvösebb megoldás, különösen akkor, ha a helytakarékosságot tartod szem előtt. A jó szárítóállvány ugyanis inkább magas, mintsem széles. Optimális választás egy összecsukható, kis alapterületen felállítható, "emeletes" szárító, amelyen legalább három-négy rácsos polc található.

Nagyobb, szélesebb holmik beltéri szárításához viszont az X-alakban nyitható, harmonika szárítóállványok ideálisak. Télen az állványt lehetőség szerint mindig a fűtőtest közelében állítsd fel. Ha azonban éppen ott lenne útban, akkor a kényelmed legyen az elsődleges szempont, hiszen ha a kellő szobahőmérséklet adott, akkor a ruhák a helyiség túlsó sarkában is nyilvánvalóan meg fognak száradni, legfeljebb valamivel lassabban.

www.ikea.com
www.ikea.com

A szárító kapacitása tovább növelhető, ha nem magában teregeted rá a ruhadarabokat, hanem megtoldod valamilyen kiegészítővel. Ez lehet például néhány vállfa, hiszen ha ezekre teregetsz, akkor a szárító egyetlen rúdján egy egész sor ruha elfér - arra ilyenkor is figyelj, hogy a vállfák között legyen legalább 5-10 centi távolság. A kisebb ruhákat - például alsóneműket, zoknikat - érdemes csipesszel, sűrűbben lógatva rögzíteni a szárítón, hiszen így is helyet spórolhatsz.

Hol szerezd be?

A hazai lakberendezési áruházakban, illetve háztartási szakboltokban az alap szárítótípusok nagy része minden további nélkül beszerezhető. Egy kisebb méretű fali szárító reális ára 2000-6000 forint, fregolik jellemzően 5000-15 000 forintért kaphatók, a szárítóállványok pedig - mérettől, típustól, anyagtól függően - 2000-20 000 forintba kerülnek. Vásárláskor figyelj arra, hogy a kiszemelt darab kellően stabil és strapabíró legyen: a legjobbak a rozsdamentes acélból készült változatok. A hazai piacról többnyire hiányoznak ugyanakkor a dizájnosabb, formatervezett szárítók, így aki ilyet szeretne, az a legkönnyebben nemzetközi webáruházakból szerezheti be.

Végül még egy jó tanács: célszerű legalább kétféle szárítót - például egy kisebb falit, illetve egy nagyobb állványt - tartani otthon, és a mosott holmik mennyiségétől, méretétől függően használni a célnak megfelelőbbet. Ez nemcsak praktikus megoldás, de abban is segít, hogy fölöslegesen ne csúfítsd a lakást.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.