Fontos tudnivalók, melyekről ne feledkezz meg a lakásbiztosítás kapcsán

káresemény lakásbiztosítás szerződés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Bár a biztosítók szakemberei segítenek eligazodni a lakásbiztosítás útvesztőjében, nem árt néhány fontos dologra felkészülni, mielőtt bármit aláírsz.

A szigorúbb hiteligénylési feltételek miatt manapság nem könnyű lakáshoz jutni, így aztán még inkább felértékelődik a saját otthon, ha sikerül végül megszerezni. Bebiztosítani a megszerzését követően pedig szinte kötelező - hiszen a baj mindig váratlanul jön, és egy lakás kapcsán akár többmillió forintnyi kárt is jelenthet. Ahhoz azonban, hogy ilyenkor ne maradj egyedül a bajban, okosan kell szerződnöd a biztosítóval, hogy szükség esetén tényleg a segítségedre lehessen.

Thinkstock
Thinkstock

Tájékozódj minden részletre kiterjedően

Ha úgy döntöttél, hogy biztosítást kötsz, ne akard a lehető legolcsóbban megúszni a dolgot, és ennek érdekében ne hallgass el fontos információkat - utóbbi érvényes egyébként az évek során bekövetkezett változásokra is. A Polgári Törvénykönyv vonatkozó szabályai értelmében ugyanis, ha a biztosító csak a szerződéskötés után szerez tudomást a szerződést befolyásoló lényeges körülményekről, akkor 15 napon belül írásban javaslatot tesz a szerződés módosítására, ha pedig a szabályzatából kifolyólag nem biztosíthat, a szerződést írásban fel is mondhatja. Tehát a hiányos, nem megfelelő tájékoztatás könnyen pluszfeladatokat is generálhat.

Arról is érdeklődj, hogy mennyi időre szól a biztosítás, valamint hogy hogyan lehetséges idő előtt felmondani a szerződést, ha úgy hozná a kényszer - létezik olyan megállapodás, melynek keretében a felek bizonyos időtartamon belül kizárják a felmondási jogot, erre még időben kérdezz rá. Annak is érdemes utánajárni, hogy egy esetleges kedvezményes ajánlatot milyen feltételekkel lehet igénybe venni - könnyen lehet, hogy a biztosítás alacsonyabb havi díját éppen azért veheted igénybe, mert hosszabb biztosítási időszakot vállalsz.

Tipp! Ilyen egy tökéletes test. Kattints a galériáért!


Úgy járj el, ahogy azt a szerződésben vállaltad

Fontos, hogy a biztosító csak akkor fizet, ha az ügyfél eleget tett a szerződésben foglalt kötelezettségeinek. Így például ha megtörtént a baj, észnél kell lenned, hiszen aprós mulasztáson, bakin is múlhat, hogy fizet-e a biztosító vagy sem. Betörés, lopás esetén értelemszerű, hogy kihívod a rendőrséget, ám ehhez hasonlóan kötelező a megfelelő szervet is értesítened például egy kisebb tűz esetén akkor is, ha egyedül is el tudtad oltani. Ha ugyanis ez nem történik meg, a kárigényedet elutasíthatják.

Thinkstock
Thinkstock

Szintén fontos, hogy amennyiben lakásbiztosítással rendelkezel, és annak időtartama alatt nagyértékű ingóságra tettél szert, annak számláját megőrizd, hiszen a kárigényt ezzel tudod alátámasztani. Hasonló a helyzet például csőtörés esetén is: közvetlenül a kár után készíts fényképet - mobillal is megfelel -, ezzel ugyanis elkerülheted a későbbi vitákat. És ami a legfontosabb: ha nincs szó életveszélyről, semmiképpen ne kezdj saját magad rendet tenni vagy megjavítani a kárt szenvedett ingóságot vagy ingatlant, amíg a biztosító nem látta, ellenkező esetben nem tudod bizonyítani a valós kárt.

A kárenyhítést neked kell fizetned

Ha már lakáson belüli károkról esett szó, fontos megjegyezni a kárenyhítési kötelezettséget. A kárt először is bejelented a biztosítónak, aztán a helyszíni szemléig is köteles vagy gondoskodni arról, hogy a kár ne legyen nagyobb mértékű, tehát csőrepedés esetén meg kell javíttatnod a sérült csőszakaszt - hogy ne ázzon el még jobban a ház -, és ennek ellenértékét ki kell fizetned. Ezt fogja a biztosító majd visszatéríteni, tehát számlát feltétlenül kérj. A javítás miatt megbontott csempéket viszont ne pótold, ezt csak a szemle után tedd, és őrizd meg a törött csőszakaszt is. Persze ha más jellegű kár esetén a kárenyhítés nem járt eredménnyel, a biztosító annak a költségét is megtéríti.
(Ha elmulasztod a kár enyhítését, akkor a biztosító mentesül a fizetési kötelezettség alól, mégpedig olyan arányban, amilyen arányban a mulasztásod súlyosbította a kárt.)

Mikor nem fizet a biztosító?

Ne várj teljes kártérítést, ha elmulasztottál a kárenyhítési kötelezettségednek eleget tenni: ez esetben a biztosító mentesülhet a kártérítés alól egy bizonyos arányban. Ezen kívül a Polgári Törvénykönyv szerint akkor is mentesül az intézmény a fizetés alól, ha a kárt jogellenesen, szándékosan, vagy súlyosan gondatlanul okozták. Hasonló a helyzet akkor is, ha bebizonyítja a biztosító, hogy a kárt a biztosított, vagy a szerződő fél, esetleg egy velük közös háztartásban élő hozzátartozó, vagy a biztosítottnak a szabályzatban rögzített munkakört betöltő alkalmazottja okozta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.