betegség édesanya a nap cikke öröklődés ízületi gyulladás genetika elhízás egészséges életmód testalkat
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A nők édesanyjuk testének kedvező és kevésbé előnyös vonásait egyaránt öröklik. A gyengébbik nem tagjainak életében központi szerep jut az úszógumi, a terhességi csíkok és az itt-ott vélt vagy valós zsírpárnák eltüntetésének, ám ezek egy része egyszerűen a genetikából ered.

Bizony, a narancsbőr és a petyhüdt felkar éppúgy "kódolt" lehet, mint a mellrákra, a cukorbetegségre vagy az ízületi gyulladásra való hajlam. A következőkben két bátor anya-lánya páros mutatja meg magát kendőzetlenül, hogy fény derüljön a hasonlóságokra az alkatukat és az egészségi állapotukat illetően.

Becky Crozier, 24 éves anyuka:

Becky 4 éves kislányát egyedül neveli. Magassága 158 cm, derekkörmérete 95 cm, csípője 114 cm. "Félek, hogy örököltem anya ízületi gyulladását, csakúgy, mint az alkatát. Gyakran elgémberedik a karom és a lábam. Shayna születése előtt nem voltam túlsúlyos, de hangulatevőként gyorsan rakódnak rám a kilók. Még többet eszem, mióta szakítottam a gyermekem apjával. Nyomasztanak a kilók, szeretnék csinosabb lenni" - mondta Becky.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Becky anyukája a 47 esztendős Elaine Hardwick. Az ő magassága alig 150 cm, dereka 98 cm, csípője 114 cm. "Egész életemben küzdöttem a súlyommal. Négy évvel ezelőtt elértem a 104 kilogrammot, s gyomorszűkítő műtétet végeztek rajtam. Utána fogytam majdnem 32-t, amiből 10 visszajött. Utálom a hasam és az ülepem. Folyton fáj a hátam, mert egy süteménygyárban dolgoztam, ahol nehéz dobozokat kellett emelgetnem. Fibromyalgiában szenvedek, sétálni is alig bírok. Ha hideg van, még erősebbek a tünetek. Becky rám hasonlít. Néha eszembe jut, hogy nem kellett volna étellel jutalmaznom annak idején" - gondolkodott el Elaine.

Becky és Elaine testalkatát itt nézheted meg.

Hayley Cornish, 31 éves, 2 gyermek anyukája:

Hayley 168 centiméteres magasságához 81-es derék és 96,5-es csípő társul. "Amikor anyánál mellrákot találtak, nagyon aggódtam. Szörnyű időszak volt, mivel apát akkortájt veszítettük el nyelőcsőrák miatt. A szüleim mindketten annyira egészségesek voltak, hogy valósággal sokkoltak az események. Szerintem apa testalkatát örököltem inkább, mert nagyobb mellem és hasam van, mint anyukámnak. Próbálok egészségesen étkezni, de imádom a csokoládét" - mesélte Hayley.

Kim Cornish 53 éves, két gyermeke van Hayley-n kívül. Magassága 160, dereka 76, csípője pedig 91,5 centiméter. "2010-ben mellrákot találtak nálam, amit műtéti úton eltávolítottak, és kemo-, illetve sugárterápiát kaptam. A férjemet is akkor veszítettem el. Korábban mindig karcsú voltam és egészségesen táplálkoztam. Két operáció után azonban elveszítettem az önbizalmam. Sokáig fog tartani, mire újra felépítem. Remélem, a lányomnak sosem kell majd keresztülmennie ezen" - emlékezett a közelmúltra Kim.

Hayley és Kim testalkatát itt hasonlíthatod össze.

"Génjeink fele édesanyánktól, másik fele pedig édesapánktól származik. Így bármelyikük adottságának vagy betegségének öröklésére körülbelül ugyanannyi esélyünk van. Ez éppúgy igaz a magasságra, mint mondjuk a Huntington-kórra. A cisztás fibrózis azonban más, hiszen ahhoz mindkét szülőnek hordozónak kell lennie. Az ízületi gyulladás és a reumás kórképek is visszavezethetők a génekre, de nem csak egyre - úgy sejtjük, egy bizonyos kombinációra. A környezetnek is szerepe van a betegségek kialakulásában, a családi túlsúlyért pedig többnyire az egymástól elsajátított rossz étkezési szokások tehetők felelőssé" - mondta dr. Carol Cooper az anyákat és lányaikat megszólaltató újság kérésére.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.