Márton-nap utazás szórakozás program
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Márton napján a libahúsból készült ételeké és az újboré a főszerep. Programból pedig óriási a választék, akármelyik táján járj is éppen az országnak.

Szombathely: ahol minden elkezdődött

Szent Márton szülőhelyén, Szombathelyen már az ünnep előtti héten megkezdődnek a vigasságok: az éttermek libaételekkel, a város múzeumai és templomai pedig gyermek- és felnőttprogramokkal készülnek az ünneplésre. November 9-én a Savaria Legio vezetésével lampionos felvonulás indul a székesegyháztól a Szent Márton-templomig, másnap pedig kétnapos Nagyvásár nyílik a Vasi Múzeumfaluban.

Forrás: MTI/Czika László
Forrás: MTI/Czika László

Siófok: melengető párlatok

A Balaton fővárosában pálinkamustrával és kultúrprogramokkal ünneplik a Márton-napot: november 9-e és 11-e között koncertek, gyermekprogramok és más érdekességek várnak mindenkit a város főterén. Éhségünket finom libafogásokkal csillapíthatjuk, a felnőttek pedig minőségi gyümölcspárlatokkal melegíthetik fel magukat a hidegben.

Szentendre: a népi hagyományok jegyében

A szentendrei Skanzenben a szezon utolsó fesztiválja a 10. alkalommal megrendezett Szent Márton Újborfesztivál és Libator november 10-én és 11-én. A programok a múzeumi épületek belső tereiben zajlanak, ahol a kemence mellett hallgathatjuk meg a tollfosztók meséit, miközben készülnek a hagyományos libasültek és egytálételek. A finomságokat újborral öblíthetjük le, aki pedig fázik, forralt bort és pálinkát kóstolhat. A gyerekek a Márton-játszóban krumplipuskát, írótollat, töklámpást és lampiont készíthetnek, a Tollfosztóban és a Kukorica-morzsolóban pedig a hagyományos szezonális munkákba kapcsolódhatnak be.

Nyíregyháza: libatepertő és bájgúnár

A magyarországi szabadtéri múzeumok közös programja keretében a Sóstói Múzeumfaluban november 10-én és 11-én már a bejáratnál finom libatepertővel, libazsíros kenyérrel és újborral köszöntik a látogatókat, és ez még csak az ízelítő a libás finomságok sorából. A népművészeti vásáron kézműves portékákat vásárolhatunk, a sportos és kalandvágyó családok pedig a falusi ügyességi vetélkedőn mérhetik össze erejüket. Tréfás vetélkedő keretében a "falu buta libáját" és "bájgúnárját" is megválasztják.

Forrás: MTI/Balázs Attila
Forrás: MTI/Balázs Attila

Budapest: programok a legkisebbeknek

A Millenárison november 10-én a legkisebbeket várják Márton-napi mulatságra mesével, mondókával, tánccal, csengővel, kolomppal. Lesz itt Cirógató - ölbeli kalandozás a 3 éven aluliaknak, kézműves műhely, fellép a Kolompos együttes és a Szegedi Miniszínház - utóbbi mi mással is készülne, mint Lúdas Matyi történetével.

Ópusztaszer: "borfujtás" és libafogás

November 10-én, szombaton Ópusztaszeren is a ludaké és az újboré a pálya: a közönség zeneszó mellett vonul a skanzen közepére, ahol lezajlik az újbor szertartásos dugózása, a "borfujtás". A sportosabbak benevezhetnek a libafogó versenyre, míg a kényelmesebbek eközben a finom libatepertőt és az újbort kóstolgathatják.

Mi köze Szent Mártonnak a libákhoz?

A legendák szerint Szent Márton egy római elöljáró fiaként a pannóniai Savaria városában (vagyis a mai Szombathelyen) született 316 környékén. A császár katonájaként szolgáló Márton egy hideg téli napon megosztotta köpenyét egy fázó koldussal, és még ezen az éjszakán, álmában megjelent neki Jézus. Márton ennek hatására megkeresztelkedett, és annyi jót cselekedett, hogy püspökké akarták szentelni. Ő azonban szerénységében a ludak óljába bújt a küldöttség elől, ám a libák gágogásukkal elárulták hollétét. Így lett Mártonból 371-ben a mai Tours város püspöke, s e tisztségében 398-as haláláig segítette a rászorulókat. A Márton-nap hagyományos finomságai a libahús és az újbor. Ez a nap jelöli a paraszti év végét: ekkorra megforr az újbor, és e naptól kezdve indul a libavágás szezonja. Úgy tartják, hogy aki e két finomságot megkóstolja, annak sem az éhezéstől, sem a szomjazástól nem kell tartania.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.