Tudtad, hogy a csíra jobb, mint a multivitamin?

vitamin járvány hasmenés multivitamin C-vitamin csíra
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az őszi-téli időszakban a kevesebb friss zöldség és gyümölcs fogyasztása miatt vitaminraktáraink ürülni kezdenek, mely rossz hatással van az immunrendszer működésére. A könnyen elérhető csírák segítségével viszont újra formába hozhatod magad!

Csírák multivitamin helyett?

Az első nátha után a legtöbben nagy dózisban mesterséges C-vitamint és különféle multivitamin-készítményeket kezdenek szedni egészségük érdekében. Ezzel még nem lenne baj, csakhogy azt már kevesen tudják, hogy ezek igen rossz arányban szívódnak fel a szervezetben, túladagolva pedig károsak is lehetnek. Ha valóban természetes, jól felszívódó vitaminokra és ásványi anyagokra vágysz, a legegyszerűbb csíráztatni: magas tápértékük, fehérje- és rosttartalmuk, vitamin- és ásványianyag, valamint enzim -és antioxidánstartalmuk miatt a csírák tökéletes élelmiszerek, hiszen a kifejlett növény minden jótékony anyagát koncentráltan, sokszorosan tartalmazzák. Mivel teljesen természetesek, nagyon könnyen felszívódnak és hasznosulnak, mentesek minden csomósodást gátló vagy fényező anyagtól, ráadásul nem is hizlalnak, tehát fogyókúrázók is nyugodtan ehetik. A csíráztatás egyébként nem a ma oly divatos biománia felkapott szereplője, évezredekkel ezelőtt felfedezték már a kis növénykék jótékony hatását, és a kínaiaktól kezdve Cook kapitányig, aki a skorbut ellen adta tengerészeinek, rengetegen használták.

Thinkstock
Thinkstock

Egyszerű és nagyszerű: csíráztass otthon!

Bár a legtöbb boltban már kapható jó pár zacskónyi előre kicsíráztatott növényke, ezek drágák, ráadásul sohasem tudhatod, hol, ki és hogyan készítette, mennyire szennyezett körülmények között. Némi kis pepecselés árán otthonodban is csíráztathatsz magokat - ki ne emlékezne az óvodás-iskolás évek babcsíráztatására, csupán némi víz, vatta, zsebkendő és napfény kellett hozzá -, de arra mindenképpen ügyelj, hogy csak ellenőrzött, lehetőleg bio gazdálkodásból származó, vegyszermentes magok alkalmasak a fogyasztásra, így csak ilyet vásárolj, bontatlan eredeti csomagolásban. Vásárlás előtt még el kell döntened, milyen magokat szeretnél csíráztatni: a legegyszerűbb a lucernával, búzával kezdeni, hiszen ezek könnyen csíráznak, és ízük sem erőteljes. A búzacsíra ráadásul erősíti az idegrendszert, gyulladásgátló, és a rákos sejtek életben maradását is gátolja, a lucerna pedig magas növényi hormon- illetve K-vitamin-tartalma miatt kiemelendő, gyulladásgátló, roboráló hatású növény. A brokkolicsíra tartalmazza a legtöbb vitamint és ásványi anyagot, a napraforgótól pedig a bőröd és a hajad lesz egészségesebb. A borsó és babfélék csírája kiemelkedő vastartalma miatt ajánlott, bár ezek ugyanúgy, mint a kifejlett növény, puffasztó hatásúak lehetnek. A mustár-, retek- és vöröhagymacsíra kiváló természetes antiobiotikum illetve vér- és emésztőrendszer-tisztító, de ízük csípős lehet és nagy mennyiségben fogyasztva gyomorfájást, hasmenést okozhatnak. De kapható még csíráztatnivaló vöröshere-, repce-, káposzta-, cékla-, görögszéna-, rukkola- és zsázsamag is, mindegyik kiemelkedő egészségvédő hatással bír.

Mennyi csírát együnk és hogyan?

Ha kiválasztottad a szimpatikus magokat, akkor szerezz be egy műanyag csíráztató tálat, melynek segítségével nagyon egyszerűen, pár nap alatt csíráztathatod a magokat. Mindegyik eltérő áztatási idővel bír, de a kellő információk minden esetben rá vannak írva a csomagolásokra. Ha drágának tartod a csíráztató edényt, egy befőttesüveg, egy kis tál és némi géz vagy nejlonharisnya segítségével házilag is készíthetsz csíráztatót. Első lépésként mindig moss kezet, majd folyó vízben a magokat is mosd meg alaposan. Ezután mindegyik fajtát eltérő időre be kell áztatni, majd később leöblíteni. Ezután kerülnek a csíráztató edénybe, ahol napi két-háromszori öblítéssel meleg helyen szépen fejlődésnek indulnak - sötét helyen a csírák B-vitamin-tartalma nő meg, fényben pedig a C-vitamin képződik erősebben. Pár nap múlva már eheted is vajas kenyérre rászórva, vagy bármilyen más formában fogyaszthatod, de első próbálkozásra csak kis mennyiség ajánlott, pláne a puffasztó vagy erősen tisztító hatású csírákból. Amit nem ettél meg, azt hűtőben zacskóban vagy üvegben még eltarthatod egy darabig, de fogyasztás előtt öblítsd le folyó vízzel.

Thinkstock
Thinkstock

Német hasmenésjárvány: a csírák okozták, vagy sem?

Bár egy ideig az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal nem ajánlotta sem a boltban kapható, sem az otthon készített csírák fogyasztását a német hasmenésjárvány idején, mára megváltoztatták álláspontjukat. Mivel azóta már mindenhol kivonták a forgalomból a járványért felelőssé tehető Egyiptomból származó görögszénacsírákat, már ajánlják a csírák fogyasztását. Mindezek mellett kézmosással, megfelelően tisztított csíráztató edénnyel, a csírák nem szennyezett vízzel való leöblítésével, illetve ellenőrzött, lehetőleg Magyarországról származó magok vásárlásával nem kell félned a baktériumoktól, és a csírák fogyasztásával sokat tehetsz egészségedért.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.