pr-cikk
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Új esélyekkel indulnak a fogvatartottak egy a Belügyminisztérium által megvalósított programnak köszönhetően. Azok az elítéltek, akik a szakmaszerzés negyedik szakaszáig is eljutnak, piacképes OKJ-s szakmai bizonyítvánnyal a zsebükben hagyhatják el a börtönt.

Forrás: Belügyminisztérium
Forrás: Belügyminisztérium

A TEtt - program az áldozatokért és tettesekért keretében önismereti, életvezetési tréningeken és szakmaképzésben vesznek részt az elítéltek. A komplex és újszerű, több szakaszból álló folyamat bevezetésével az elítéltek társadalmi visszailleszkedését és a visszaeső bűnözők számának csökkentését célozta meg a program hat szakmai megvalósítója: a Belügyminisztérium, a Miskolci Egyetem, a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága és a Baranya, valamint a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja.
Októberben 810 főből 680 fő kapott tanúsítványt tréningek elvégzéséről és összesen 11 féle OKj-s szakmát sajátítottak el a büntetésvégrehajtási intézményekben. A képzéseket 378 fő kezdte meg és közülük 316 fő meg is szerezte a képesítést. A fogvatartottak a tréningeken megszerzett tudást a későbbiekben akár a munkaügyi központban vagy egy állásinterjún is hasznosítani tudják.


A program eredményességét vizsgáló legfrissebb kutatás kimutatta, hogy a fogvatartottak is pozitívan értékelik a projektben való részvételt és a szakmaképzésen szerzett ismereteket jól hasznosíthatónak tartják a szabad életben. Fontosnak ítélik meg a készség és képességfejlesztő tréningeket továbbá hasznosnak tartják a foglalkozásokat, illetve a szakmaképzést a szabadulásuk utáni boldogulás szempontjából.


Az eddig csak néhány régióra kiterjedő program országos kiterjesztésű folytatása várható, a TÁMOP 3.5.6. keretében. A Belügyminisztérium támogatásával vélhetően 2012. december 1-től megkezdődik az országos kiterjesztésű program megvalósítása.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.