Licsifagyi és rózsás macaron - Gasztrotúrán Párizsban

Párizs Franciaország utazás gasztronómia program szabadidő
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
"Hogyan lehet egy olyan országot kormányozni, ahol csak sajtból 246-féle van?" - tette fel a kérdést valaha De Gaulle tábornok. És a sajt még csak az egyik apró szeletkéje a méltán híres francia gasztronómiának. A Life.hu utánajárt, milyen éttermeket és cukrászdákat érdemes kipróbálni a francia fővárosban.

1. A Le Jules Verne és az Altitude 95 - vacsora az Eiffel-toronyban

Kinek ne szerepelne romantikus álmaiban az Eiffel-toronyban elköltött vacsora? Nos, Párizs első számú nevezetességében két étterem is működik: az első emeleten az Altitude 95 (95 méter magasan, innen a név), míg a másodikon a Le Jules Verne várja vendégeit - az árak a panorámával egyenes arányban nőnek, így a két hely közül az Altitude 95 a megfizethetőbb. Az Altitude specialitásának a szárnyasételek, szezonban a spárga és a profiterol számítanak, míg a Le Jules Verne-be a kacsa- és libamájért, a langusztáért és a csodás mogyorófagylaltért látogatnak el az ínyencek.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

A Life.hu tippje:

A két étterem rendkívül népszerű, így érdemes napokkal előbb asztalt foglalni. Az elegáns ebéd vagy vacsora borsos ára viszont azt is tartalmazza, hogy nem kell kivárnunk a sort a torony pénztáránál.


2. Berthillon - a fagyik fagyija (31, rue Saint-Louis-en-l'Ile)

Nem véletlen, hogy nyáron a Berthillon fagyizó előtt hosszú sorok kanyarognak - sokak szerint a cukrászdában újraértelmezik a fagylalt fogalmát, aki eddig a nagyüzemi tölcséreshez volt szokva, az el sem tudja képzelni, itt mi vár rá. A családi vállalkozás egyáltalán nem használ mesterséges édesítőket, stabilizátorokat, színezékeket, vagyis a fagyinak nemcsak az íze jó, hanem a minősége is. És ha már az ízeknél tartunk: a hagyományos eper, barack vagy körte mellett érdemes kipróbálni az olyan különlegességeket is, mint a gyömbéres karamell, a Grand Marnier vagy a licsi.

A Life.hu tippje:

A fagylaltozóval szomszédos Berthillon teaszalonba is érdemes beülni egy jegeskávéra vagy egy fagylaltkehelyre.


3. Créperie Josselin - az igazi francia palacsinta (67, rue du Montparnasse)

A Montparnasse környéke tele van autentikus francia palacsintázókkal, de közülük is kiemelkedik a sötét faburkolatú, igazi párizsi hangulatot varázsoló Josselin. A sós palacsinták, például a sonkás-tojásos-sajtos-gombás Josselin vagy a lazacos, esetleg a szalonnás-tojásos-padlizsános ebéd helyett is megállják a helyüket, de aki még többet szeretne, kérhet dupla palacsintát, amelyben a töltelék két palacsinta között foglal helyet. Az édesek közt igazi kuriózum a sóskaramellás palacsinta.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

A Life.hu tippje:

Itt sajnos nem lehet asztalt foglalni, és mivel számítani kell rá, hogy este már tele van a hely, inkább napközben kóstoljuk meg a ház specialitásait.

4. Café Procope - a történelem (13, rue de l'Ancienne-Comédie)

A francia főváros egyik legrégebbi kávéháza és étterme 1686 óta működik - olyan személyiségek fordultak meg a falai között, mint Rousseau, Diderot, Robespierre, Voltaire, Napóleon vagy Balzac. A francia forradalom egyik híres színhelye volt a kávéház, így egyfajta szimbólummá is vált a párizsiak körében. A konyha hagyományos francia: itt érdemes megkóstolni a hagymalevest, a csigát vagy a tengeri herkentyűket. Egy háromfogásos ebédért átlagosan 40-50 eurót kell fizetni.

A Life.hu tippje:

Itt érezni igazán, hogy a francia gasztronómia nem a sietős érkezésekről szól - érdemes kényelmesen hátradőlni, és élvezni a történelmi atmoszférát.

5. Ladurée - a macaron szülőhazája (75, avenue des Champs Elysées)

Az utóbbi évek gasztronómiai őrületének számító macaront ebben az 1862-ben alapított Champs Elysées-i cukrászdában alkotta meg először Pierre Desfontaines, az alapító Louis-Ernest Ladurée unokája. A csokoládés, pisztáciás és vaníliás ízek mellett érdemes olyan különlegességeket is megízlelni, mint a narancsvirágos, a rózsás vagy a sóskaramellás, esetleg a kókuszos macaron.

A Life.hu tippje:

A cukrászdában elvitelre, díszdobozban is kaphatsz macaront, ami nagyon jól jöhet, ha exkluzív ajándékkal szeretnél hazatérni.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Irány a piac!

Ha az éttermek után kedvet kaptál a főzéshez, szerezd be a hozzávalókat a hagyományos élelmiszerpiacokon: a Champs-Elysées és a Diadalív környékén a Poncelet és a Lévis, valamint a Ternes fedett piac vár friss árukkal, a Bastille tér környékén a Place d'Aligre-en vásárolhatsz be.

Kövesd a Life.hu-t a Facebookon is!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.