méregtelenítés torokgyulladás gyógytea megfázás hársfavirág
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Fúj a szél, esik az eső, és a nagy meleghez hozzászokott szervezet nehezen alkalmazkodik az őszi körülményekhez. A legtöbben ekkor élik át az ősz első megfázását, így érdemes jó előre beszerezni egy doboz hársfateát: nagyon sokat csillapíthat a tüneteken.

Illat és gyógyhatás egyben

A hársfát virágzása idején mindenki messziről felismeri: hihetetlenül bódító, édes illata nemcsak a rovarokat vonzza, de a mi orrunkat is. A germánok úgy tartották, hogy a hárs a szerelmesek fája: hitük szerint termékenységet és jómódot hozott, míg a középkorban belőle faragták a szentképeket, és szent faként tisztelték. Ma már inkább gyógyhatásai miatt érdemes foglalkozni vele: már leveleiben megtalálhatók gyógyító cseranyagok, vitaminok, virágja pedig tele van antibakteriális hatású flavonoidokkal, nyálkaanyagokkal, cseranyagokkal és illóolajjal. A belőle készített tea nagyon jó meghűlés, láz, köhögés esetén, de tisztítja a veséket, segíti az emésztést, nyugtató hatású, erősíti a gyomrot, csökkenti a gyomor és a bélrendszer nyálkahártyájának irritációját, és bőrápoló hatóanyagai is ismertek. A virág mellett a hársfának még a fás részét is hasznosítják: elszenesítésével készül az orvosi szén, mely hasmenéses, mérgezéses állapotoknál segít.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Megfázáskor csodaszer

Meghűléskor a hársfavirág izzasztó, nyákoldó, köptető hatása igazi életmentő, finom illata és nyugtató hatóanyagai pedig a lelkünknek tesznek jót a betegség napjaiban. Enyhíti a hörghurutot, csillapítja a fájó torkot és jól megizzaszt. Lábfürdőben is gyakorta alkalmazzák, torok- és mandulagyulladásnál pedig öblögetésre is kiváló. Ha az orrod dugult el, akkor a hársfateás gőzölés segíthet: a forró gőz fölé hajolva kitisztulnak a légutak, csökkenhet a gyulladás. Más gyógynövényekkel is hatásosan kombinálhatod: a bodza, a menta, a kamilla vagy a kakukkfű mind hatásos megfázás elleni szer akár fürdőben, akár gőzben, akár teában.

Így fogyaszd!

A filteres helyett érdemes a zacskós változatot keresned a bioboltokban, patikákban, és teatojásban áztatni a felforralt vízben tíz percig, fedő alatt. Mindenképpen melegen fogyaszd, utána takarózz be alaposan, hatását pedig tovább fokozhatod, ha hársfamézzel ízesíted. Ha jólesik a meleg fürdő, egy kis ízesítetlen teát a kádba is önthetsz, de a teába törölközőt mártva borogatást is készíthetsz - felfázás, reuma, isiász esetén fájdalomcsillapító hatású. Hajmosáskor is bevetheted: keverhetsz belőle a samponhoz vagy az öblítővízhez, vékony szálú, érzékeny hajra kiváló ápolószer.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Tipp:

Ha főként teaként iszod, akkor áldásos hatásai mellett arra is ügyelned kell, nehogy túl sokat fogyassz a hársfateából, mert felboríthatja a hőháztartásod, és gyengítheti a szívedet. A napi maximális fogyasztás 2-4 grammnyi, ha ennyiből nem tudsz egész napra elég teát főzni, akkor próbálj ki mellé más gyógynövényeket. Egyhetes, folyamatos fogyasztás után mindenképpen tarts szünetet! Ha ezeket a szabályokat betartod, akkor nem is lesz szükség egyhetes kúrára, hiszen a megfázás pár nap alatt rendeződhet a hársfa gyógyhatásainak köszönhetően.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]
Kövesd az Ez zsír!-t a Facebookon is!


Sikertörténetek, szakértői segítségnyújtás, egészséges életmód, fogyókúra és átalakulás. Egy nagyszerű program, ami segít neked, hogy elérd a céljaidat!


IRÁNY A FACEBOOK ÉS AZ EZ ZSÍR! OLDAL!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.