Így használd a figyelem erejét

Forrás: Thinkstock -
JógaKlikk figyelem koncentráció testmozgás jóga
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A figyelem az életünk minden pillanatában jelen van, mégis kevesen használjuk tudatosan. Rendszerint vagy a múlton merengünk, vagy a jövőt próbáljuk kiszámítani. Túl ritkán figyelünk az itt és mostra, így elveszítjük a pillanat varázsát.

Figyelmünk fókusza és minősége alapvetően meghatározza a mindennapjainkat, akkor is, ha ennek nem vagyunk tudatában. A figyelmünk fókuszán múlik, hogy milyen valóságot teremtünk magunknak. Ez ma már nem elvont, spirituális tanítás, hanem a kvantumfizika által bizonyított tény: tudatunk és hozzáállásunk az anyagot és a valóságot elemi szinten megváltoztatja. Így nagyon nem mindegy, hogy milyen dolgokat veszünk észre magunk körül, hiszen a figyelmünkkel befolyásoljuk a világunk működését akkor is, ha ennek nem vagyunk tudatában. Ehhez azonban némi gyakorlásra van szükség, csakúgy, mint minden más képesség elsajítításához.

Forrás: Thinkstock

A modern világban ugyan divatos tudatosságról beszélni, mégis kevesen tudnak gyakorlati útmutatással szolgáni. Indiában más a helyzet: ott az emberek előbb indultak befelé, mint kifelé. Az indiaiak szerint minden belül van, az univerzum működésére kapható válaszokat csakis belül lehet megtalálni. Kialakult a jóga elnevezésű komplex tapasztalati út, aminek szerves része a koncentrációs képesség (dhárana) és a figyelem fejlesztése (dhjána).

E heti hosszabb, ingyenes Jógaklikk videónk egy összetettebb gyakorlás a két agyfélteke összehangolására, a koncentráció, a tudatosság fejlesztésére. Gondold át alaposan, mit szeretnél elérni ebben az évben és használd tudatosan a jógát a céljaid eléréséhez - a videóért kattints ide.

Köztudott, hogy a jóga szépen formálja az izmokat, ám kifejezetten a tudat fejlesztésére használt gyakorlatairól ritkán hallhatunk. Pedig érdemes lenne ezekkel foglalkozni, mert nem árt elsajátítani a figyelem tudatos használatát. Jussanak eszedbe Buddha szavai: "Amit most gondolsz, holnapi életedet formálja". Ebben ma Buddhától a kvantumfizikusig mindenki egyetért. Talán ideje neked is (így) gondolkodni!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.