Jean-Claude Van Damme utazás városnézés kirándulás Brüsszel
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az Európai Unió fővárosa egyáltalán nem unalmas és bürokratikus hely. Ráadásul nemcsak nyáron, hanem ilyenkor januárban is számos érdekességgel vár, érdemes tehát felkerekedni és bejárni a macskaköves utcákat és a modern épületeket.

A város középpontja: a Grand Place

A város középkori kereskedelmi központja ma a hangulatos és mindig zsúfolt főtér: a régi időkben itt zajlottak a lovagi tornák, a piacok, a felvonulások, de még a nyilvános kivégzések is. A Világörökség listájára is felkerült Grand Place látképét az 1402-ben épült gótikus városháza uralja, amely XIV. Lajos seregének 1695-ös ostromát, majd jóval később a világháborús bombázásokat is átvészelte. Érdemes a belsejét is felfedezni, hiszen telis-tele van figyelemre méltó műalkotásokkal és míves gobelinekkel.

Grand Place Forrás: Thinkstock

A városháza épületét a 17. századi céhek barokk székházai veszik körül, gazdagon aranyozott homlokzatukkal. Házszám helyett saját nevük van, a helyiek csak így emlegetik őket.
A tértől nem messze, egy mellékutcában áll Brüsszel leghíresebb, még ha nem is a legízlésesebb műemléke, a pisilő kisfiú szobra, a Manneken Pis. A 15. század óta itt álló szobrocskát először 1689-ben öltöztették jelmezbe, azóta több száz ruhája volt már. Kevesen tudják, hogy a kisfiúnak néhány utcányira van egy kislány párja is, akit szintén pisilés közben örökített meg a szobrász. Janneke Pis egyelőre nem olyan híres, mint fiú párja, de egyre több turista fedezi fel az éjszakánként zárható ráccsal védett szobrocskát.

A Life.hu tippje:

A főtér közelében található Le Plaza luxusszálloda olyan filmlegendák kedvence volt, mint Brigitte Bardot vagy Gary Cooper. Ha nem itt szállsz meg, akkor is érdemes néhány percre bekukkantani a hotel halljába.

A templomoktól az Atomiumig

Brüsszel egyik legfontosabb középkori látnivalója a 13. századtól három évszázadon át épült, eredetileg román stílusú, de gótikusra alakított Szent Mihály- és Szent Gudula-székesegyház a Treurenberg-dombnál. Két hatalmas, 64 méter magas tornya igazán impozáns látványt nyújt, de ugyanilyen lenyűgöző a belső tér is. Magyar vonatkozású érdekessége is van a székesegyháznak: itt nyugszik ugyanis a mohácsi csatában elesett II. Lajos király és felesége, Magyarországi Mária. Szószékét egyetlen fatörzsből faragták ki.

Hasonlóan szép, ám korántsem ilyen régi a Basilique du Sacré Coeur, amelynek zöld rézkupolája a város más részeiről is jól látható. Alapkövét II. Lipót tette le 1905-ben. A világ egyik legnagyobb templomának számító, art deco stílusú bazilikát azoknak szentelték, akik a hazáért áldozták az életüket.

Basilique du Sacré Coeur Forrás: Thinkstock

A királyi palota a 19. században épült, vele szemben pedig az alkotmányos monarchia szimbólumaként nem más áll, mint a belga parlament. A csodás királyi rezidencia parkja önmagában is szép látnivaló, kivételes alkalmakkor pedig az épület belsejébe is beengedik a látogatókat.

A Quartier Européen, azaz az Európai Negyed modern irodaépületei sem unalmasak. Az Európai Parlament székhelyén minden hétköznap 10 és 15 órakor (pénteken csak délelőtt) tárlatvezetésen vehetsz részt, amely keretében egy óra alatt bejárhatod a parlamentet, benézhetsz az ülésterembe, és rengeteg hasznos információt kaphatsz az unió működésével kapcsolatban.

Az Európai Parlament épülete Forrás: Thinkstock

A Heysel parkot az 1958-as brüsszeli világkiállítás tiszteletére hozták létre, az itt épült, 165 milliószoros nagyítású vasatomot ábrázoló Atomium legfelső gömbjébe lifttel is felmehetsz, hogy onnan élvezd a kilátást. Visszafelé csak az ötödik gömbig, középtájig visz a felvonó, onnan már gyalogolni kell lefelé. A közelben található a Mini Europa, amelyben a kontinens összes nevezetességét – köztük például a budapesti Széchenyi fürdőt – végignézheted 1:25 arányú kicsinyített másolatban.

A Life.hu tippje:

Audrey Hepburn, aki sokak szemében máig a nőies báj megtestesítője, Brüsszelben született egy brit bankár és egy holland arisztokrata hölgy gyermekeként. Szülőházát - amely a királyi palotától nem messze, a Rue Keyenveld 49-ben van - a városnéző túrák is gyakran érintik.

Evés, ivás, vásárlás

Brüsszel híres fantasztikus enni- és innivalóiról. Csak sörből van körülbelül 400 fajta, amelyeket a város számtalan sörözőjében kóstolhatsz meg. A Grand Place környékén hemzsegnek a kiváló éttermek, ahol a flamand konyha specialitásától, a kagylótól az egzotikus konyháig bármilyen kedvencedet megtalálhatod. Ezek a turistacsalogató helyek persze nem olcsóak, de néhány utcával arrébb hasonlóan jó konyhájú éttermeket találhatsz barátságosabb áron. Ha szereted az édességet, csokoládéboltok százaiban tankolhatsz fel fantasztikus pralinékkal, csokifigurákkal, és gyakorlatilag mindennel, mi szem-szájnak ingere. Különösen híres csokimárkák a Leonidas, a Godiva, a Neuhaus, a Wittamer, valamint Perre Marcolini praliné-költeményei.

Forrás: Thinkstock

A romantikus kávézók és a régiségek kedvelőinek kedvenc helye a Place du Grand Sablon, míg a sétálóutcák és elegáns üzletek szerelmesei a St. Hubertus Galériát ne hagyják ki: a 200 méter hosszú, üvegtetős bevásárló árkádban valaha Victor Hugo és Alexandre Dumas is sétálgatott.
A Rue Neuve a vásárlók főutcája, a nemzetközi áruházláncoktól az eredeti, apró üzletekig minden megtalálható itt. A Louise Avenue-n a nagynevű divatházak üzletei várnak, míg a Place du Jeu de Balle-on a bolhapiacon válogathatsz.

A Life.hu tippje:

A Westland Shopping Centerbe nemcsak a 140 különféle üzlete miatt érdemes ellátogatni: a bevásárlóközpont előtt áll ugyanis Jean-Claude Van Damme szobra, amelyet 2012-ben maga a filmsztár avatott fel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.