felhívás új élet projekt edzésterv albert kinga mozgás edzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az edzésterv kialakításánál a feladat kettős volt: egyrészt a sport célokhoz, tehát a Vivicittá teljesítéséhez kifejleszteni azokat a képességeket, amikkel Kinga képes lesz sérülés nélkül végigfutni a távot, másrészt a betegségből való regenerálódás elősegítése.

Mivel Kinga korábban sportszerűen röplabdázott, az átlagosnál jobb fizikai állapotban volt, így az elmúlt egy év viszontagságai, a kemoterápiás kezelés ellenére most is átlagosnak tekinthető az állapota, ezt a megelőző testösszetétel elemzés is kimutatta. Mindezek alapján a Life.hu sztárszerzői, Kinga mozgáskoordinátorai, a Kropkó és Gajdos edző páros a felkészülés elején minden napra csak 1 órányi jóleső testmozgást javasol neki, ami lehet akár egy intenzívebb séta is, de a futóversenyre való felkészülés jegyében természetesen a futómozgásnak is egyre nagyobb szerepet kell kapnia az edzésprogramban.

Az ízületek egyoldalú túlterhelését megelőzendő, kiegészítő sportként lehetőségeihez képest igyekszünk az úszást, illetve a jobb idő beköszöntével a kerékpározást is beiktatni heti egy-két alkalommal.”- avat be bennünket a jövőbeli tervekbe Kropkó Péter, aki amellett, hogy sokszoros Ironmen, a Vitalteam tagja is.

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

A Fájdalom Ambulancián végzett vizsgálatok kiderítették, hogy Kinga jobb térde alatt ínhüvely gyulladás van, ezért speciális kötést kapott, gyógytornát, illetve úgynevezett lökéshullámos terápiát írtak elő neki. A 3D gerincvizsgálaton, illetve az állásvizsgálaton pedig kiderült, hogy hátának alsó szakasza nem elég erős, ezért az állóképességi edzések mellett a megfelelő gerinctornára is figyelmet kell szentelni.

Gajdos Tamás tanácsa

Soha ne feledjétek, ha korábban nem vagy csak keveset mozogtatok, törekedjetek a fokozatosságra! Nem szabad türelmetlennek lenni, és az edzéstervet mindig az aktuális edzettségi állapothoz kell igazítani. A legjobb, ha szakértő segítségét kéritek a fizikai állapototok felméréséhez, illetve legalább az első edzések összeállításához

A felkészülés alatt igyekszünk majd Kinga edzéseit színesíteni, az állóképességi edzések sorát más típusú mozgásformákkal megtörni. Kipróbálunk majd Kingával néhány extrémebb, izgalmasabb sportágat is, mint például a lovaglás, a kutyás futás (canicross), illetve olyan műfajokkal is megismertetjük, melyek nemcsak a fizikumot, hanem a pszichét is fejlesztik, mint a jóga vagy a ninjutsu.” – meséli Péter.

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

Részletes edzésterv – Ha a téli pihenő után most kezded el a tesmozgást, te is kipróbálhatod!

Hétfő: 40 perc úszás, tetszés szerinti úszásnemben – lehetőség szerint váltogatva a mell és a gyors, illetve a hátúszást.

Kedd: 10 perc fokozódó tempójú séta és 10 perc bemelegítő gimnasztika után 5x1 perc kocogás 120-as pulzussal, közte egy-egy perc sétával. újabb 5 perc séta után 5x2 perc kocogás 120-as pulzussal, közte 2 perces sétákkal, végül 5 perc levezető séta

Szerda: pihenőnap: csak 40 perc séta

Csütörtök: 10 perc fokozódó tempójú séta és 10 perc bemelegítő gimnasztika után 5x1 perc kocogás 130-as pulzussal, közte egy-egy perc sétával, majd újabb 5 perc séta után 5x2 perc kocogás 130-as pulzussal, közte 2 perces sétákkal, végül 5 perc levezető séta

Péntek: 1 óra úszás váltott úszásnemekben (kb. 1500-2000 méter)

Szombat: futópadon 10 perc kocogás után 10 perc bemelegítő gimnasztika, majd has- és hátizom erősítő gyakorlatok nagy ismétlésszámmal, de kis terheléssel

Vasárnap: pihenőnap: 1 óra séta

Az edzést elkezdéséről további részleteket tudhattok meg a Kropkó és Gajdos tréner párostól a Vitalteamoldalán.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.