Három hónap a nagy napig – Így folytasd a szervezést!

lagzi arcpakolás esküvő 2014 menyecske eljegyzési gyűrű jegyesség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha túl vagya helyszín, a ruha, a zenekar és a fotós kiválasztásán, akkor sincs még vége a lagzis őrületnek, hiszen az utolsó három hónapban jön még csak a java! Én azt hittem – mivel ekkorra már minden apró részletet kidolgoztam az esküvőmmel kapcsolatban –, hogy már nem érhetnek meglepetések, mégsem így történt. Sajnos mindig becsúszik néhány váratlan dolog, így csak azt tudom javasolni, hogy sok mély lélegzetvétel, türelem és kitartás kell az utolsó három hónapra. Hajrá, menyasszonyok!

3 hónap a nagy napig

Jegyesoktatás, anyakönyvvezető

Ha templomi esküvőt terveztek, legalább 3 hónappal a nagy nap előtt jelentkeznetek kell jegyesoktatásra. Az anyakönyvvezetőhöz is időpontot kell kérni, amikor lefixáljátok a dátumot. Ez általában az esküvő előtt 3 hónappal történik, és ekkorra már nem árt eldöntened, nevet változtatsz-e, vagy sem.

Vendégek meghívása

A legkedvesebb gesztus, ha a meghívók átadása személyesen történik. Ha időben elkezditek, akkor elég rá 3 hónap. Ha erre nincs időtök vagy lehetőségetek, akkor marad a postai forma, de legalább telefonon hívjátok fel a meghívottakat, hogy tudják az időpontot.

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

Mit visel a vőlegény?

Bár az esküvő egyik legfontosabb eleme a menyasszonyi ruha, a vőlegény öltönyét sem szabad elhanyagolni. Ha nem akartok semmi extrát, akkor egy jól szabott – más alkalmakkor is viselhető – öltönyhöz válasszatok erre az alkalomra ceremóniamellényt, illetve a hétköznapinál elegánsabb inget, mandzsettát, kiegészítőket. Ha nyári, vízparti esküvőt terveztek, vagy a szabad ég alatt lesz a buli, akkor voksolhattok világos, lazább öltöny mellett is – az is roppant stílusos.

Menyecskeruha

Maradsz a hagyományos pirosnál, bevállalsz egy pinket, lazacot, netán újító módon egy türkiz vagy ezüst ruha mellett voksolsz? Nem érhetnek meglepetések, ha idejében elkezdesz nézelődni. Ruhát bérelni is lehet, varrathatsz is, de az sem kizárt, hogy a kedvenc ruhaboltodban kincsre bukkansz.

Táncra fel!

Ha te és a párod szerettek táncolni, és még marad időtök rá, a nagy nap előtt vehettek néhány táncórát, hogy legalább alapszinten ügyeskedjetek a táncparketten. Ha szívesen meglepnétek a násznépet egy előadással, tanuljatok be egy jó kis koreográfiát a kedvenc zenétekre. Ezt azonban nem kell túlzásba vinni, és hónapokig koreografálni: a lényeg, hogy olyan legyen, amilyenek ti is vagytok – ne erőltessetek magatokra semmit, ami nem akartok.

Gyűrű

Köves vagy egyszerű? Arany, fehérarany, netán valami extra? Ne feledkezzetek meg a karikagyűrű kiválasztásáról sem! Apropó, gyűrű: a magyar hagyományok szerint a karikagyűrűt a jegyespár együtt választotta ki – a karika az örökkévalóságot jelképezi. A házasságkötésig ezt a gyűrűt a bal kézen viselték, az esküvő után azonban átkerült a jobb kéz gyűrűsujjára. Mostanában a karikagyűrű mellé társult a kísérőgyűrű is, amit általában kővel vagy kövekkel díszítenek. Ezt lánykéréskor szokás átadni. A bal kézen, a karikagyűrű felett viselik a menyasszonyok általában az esküvőig, a nagy nap után azonban helyet cserél a két gyűrű. Egy másik szokás szerint az esküvőig a kísérőgyűrűt a jobb, a karikát a bal kézen hordja a menyasszony, a lagzi után azonban helyet cserélnek.

Azt mondom, annyi szokás van, hogy mindenki hordja úgy, ahogy neki tetszik – én általában a jobb kezemen hordom a karikát, a balon a kísérőgyűrűt, de ha olyan kedvem van, akkor mindent a bal kezemre pakolok. Nyáron pedig egyáltalán nem is hordom a gyűrűimet, mert a melegben számomra nem kényelmesek.

2 hónap a lagziig

Sminkes, fodrász

Egy rossz smink vagy egy kényelmetlen frizura könnyen tönkreteheti a nagy napot. Fodrászhoz és sminkeshez menni nem pénzkidobás, ők ugyanis olyan termékekkel és technikákkal dolgoznak, melyek garantáltan bírják majd a gyűrődést. Próbasminket és próbafrizurát azonban mindenképp csináltass és lehetőleg ne a lagzi előtt pár nappal. Ha nem vagy elégedett az eredménnyel, fontos, hogy legyen időd keresni valakit, aki jobban meg tudja valósítani az elképzeléseidet.

Köszönőajándékok

Tervezitek, hogy valami aprósággal meglepitek a násznépet? Ha ezt feleslegesnek érzitek, akkor meg is oldottátok a problémát. Ha azonban szeretnétek valamivel kedveskedni, választhattok a mézeskalácstól kezdve az egyedileg készített csokoládén át a hűtőmágnesig bármit – a lényeg, hogy a ti ízléseteket tükrözze.

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

Csokor és dekoráció véglegesítése

Megvannak a székmasnik, lampionok, fényfüzérek, és minden, ami kell? Mostanra már nem árt, ha tudod, kire bízd a dekorálást, mert lassan össze kell szedni a szükséges kellékeket. A csokor is nagyon fontos: a menyasszonyi csokron kívül manapság az esküvők egyik eleme a dobócsokor, ami kicsit egyszerűbb, mint a menyasszony csokra - ezt dobod majd el a szertartás után a szingli lányoknak. Ha még nem tudod, milyen csokrokat válassz, ebben a cikkünkben bemutatunk pár szuper ötletet.

Torta és édességek

Ideje eldönteni azt is, milyen tortát szeretnél az esküvőre. Ha lesznek aprósütik és egyéb finomságok is, akkor számolj úgy, hogy egy 100 fős esküvőre bőven elég a 80 fős torta - én még sosem jártam olyan esküvőn, ahol mind egy szálig elfogyott volna az esküvői műremek.

1 hónap az esküvőig

Ruha és kiegészítők

Az a legjobb, ha négy héttel a lagzi előtt már minden megvan. Menyasszonyi ruha fátyollal, cipővel, boleróval, ékszerekkel, a vőlegény ruhája és a menyecskeruha a hozzá való lábbelivel és kiegészítőkkel.

Ülésrend

Ez is a ti dolgotok ám, de a szülők is biztosan segítenek majd. Arra azért figyeljetek, hogy ha vannak olyan ismerősök, rokonok, akik nem szívesen ülnek egymás mellé, akkor erre legyetek tekintettel. A barátokat és a rokonokat érdemes külön asztalhoz ültetni, sőt, az egyedülállókat akár ültethetitek együtt is – ismerkedés céljából.

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

Lánybúcsú

Mikor legyen a lánybúcsú? Amikor te szeretnéd, de jó tanács: az esküvő előtti hétvégét hagyd a pihenésre. A lánybúcsú azonban legyen csak a csajoké: élvezd ki még utoljára a "lányságodat".

Szépítkezz!

Mivel közeleg a nagy nap, egy kis extra kényeztetés minden menyasszonynak kijár. Masszázs, arcpakolások, kozmetikus: nem árt kicsit felfrissíteni a bőrt a nagy nap előtt. De ne most akarj nagyot változni: ne vállalkozz olyan szépészeti kezelésre, amire eddig nem is gondoltál. A szoláriummal, barnítógéppel is bánj óvatosan: nincs lehangolóbb egy répaszínű vagy egy égett bőrű aránál.

Utazz el!

A lagzi nem kis költséget jelent, de ha tehetitek, az azt megelőző hetekben töltsetek el néhány napot kettesben a pároddal. Ez az időszak senkinek sem könnyű – a legtöbben ilyenkor feszültebbek, és sokkal többet vitatkoznak, mint korábban bármikor, így csodát tehet a kapcsolattal egy lazítós hétvége.

Próbafotózás

A próbafotózás igen hasznos dolog: nézzétek végig a helyszíneket, szokjátok a kamerát, hogy ne a nagy napon kelljen szembesülni a vakuval. Manapság egyre divatosabb a jegyesfotózás is, amikor viszonylag hétköznapi ruhában készül a párról egy fotósorozat. Ez nem árthat, hiszen legalább szokjátok a kamerát, és meglátod azt is, mennyire érdemes kisminkeltetni magad az esküvőn.

Előtte 10 nappal

Egy alapos arctisztításra ilyenkor még bőven van idő, és ha még hiányzik bármilyen kiegészítő, azt nem árt beszerezned. Csakúgy, mint a nagy napra szánt fehérneműt, harisnyákat, és valami szexit a nászéjszakára. Fehérneművásárlásnál figyelj arra, hogy a kényelem az elsődleges szempont. A csodás esküvői ruha alá érdemes olyan darabot választanod, amin láthatatlan varrások vannak, így nem hagy nyomot a bőrödön.

Előtte 2 nappal

Egy nyugtató, szépítő arcpakolás, arcmasszázs és bőrradír csodákat tesz, de a gyantázást is jó, ha a lagzi előtt pár nappal már letudod. A manikűrt és a pedikűrt a lagzi előtti napra időzítsd, hogy ne történhessen semmi a körmeiddel. Ha külön az esküvőre készíttetsz műkörmöt, akkor már hetekkel a lagzi előtt próbáld ki, milyen érzés. Az esküvői körömnél törekedj a természetességre – a francia szerintünk kissé már unalmas, de egy natúr rózsaszín vagy gyöngyházfényű lakk kövekkel, gyöngyökkel igazán elegáns lehet.

Erre figyelj!

Csak semmi drasztikus!

Sok menyasszony esik abba a csapdába, hogy kőkemény diétába kezd az esküvő előtt néhány héttel, emellett rohangál, feszült és ideges a szervezkedés miatt. Inkább kezdj a lagzi előtt már hónapokkal edzeni és több egészséges ételt enni, de felejtsd el a drasztikus dolgokat. Ez zsír! rovatunkban minden nap adunk tippeket a rendszeres edzéssel és az egészséges táplálkozással kapcsolatban.


Ügyelj a vitaminokra!
Készítsd fel a szervezetedet multivitaminokkal, magnéziummal – ez ugyanis nyugtatja is az idegrendszert.


Inni, inni...
Persze nem alkoholt. Próbálj sok folyadékot inni már hetekkel a nagy nap előtt: a bőröd meghálálja, sokkal szebb lesz és ragyogóbb, ráadásul te is frissebb leszel!

Igyekeztem minden fontos tapasztalatomat megosztani veletek az esküvőszervezéssel kapcsolatban. Nem könnyű, hiszen millió dologra oda kell figyelni, ha azt szeretnéd, hogy minden remekül sikerüljön. Biztosan van, ami kimaradt, van, amit te máshogy képzelsz el, de ez egyáltalán nem baj, sőt! Legyen az esküvőtök olyan, amilyenek ti is vagytok, hiszen ez az a nap, ami tényleg rólatok kell, hogy szóljon. Jó szervezkedést!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.