Dizájnerdrog-kisokos kétségbeesett szülőknek

Forrás: Thinkstock -
gina drog dizájner drog marihuána család kisokos gyerek kábítószer
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mi is az a dizájnerdrog, hogyan lehet hozzájutni, és hogyan ismerheted fel, hogy a gyermeked vagy más, a környezetedben élő fiatal él valamelyik fajtájával? Drogkisokos szülőknek, akik szeretnének lépést tartani a legújabb trendekkel – hogy időben tudjanak lépni, ha kell.

A dizájnerdrog kifejezést azokra a szerekre használják, melyek molekuláris szerkezetükben illegális drogokra hasonlítanak, így azokhoz hasonló hatásokat idéznek elő. Mivel azonban kémiai szerkezetük a kábítószerlistákon szereplő anyagokétól kissé eltér, tehát nem szerepelnek a tiltólistákon, ezért ellenőrzés alá vonásáig jogi következmények nélkül terjeszthetők, forgalmazásuk és használatuk legális.

Forrás: Thinkstock

Hogy lehet az, hogy ezek a szerek legálisak?

Az új pszichoaktív szerek gyakran a tiltott szerek piacán jelennek meg, olykor azok helyettesítőjeként. Ilyen drog volt a '80-as években az ecstasy, vagy később az amfetaminokhoz hasonló kémiai szerkezetű katinonok, így például a 4-metilmet kationon, más néven mefedron. Az ilyen új típusú pszichoaktív szerek észlelt száma folyamatosan emelkedik, míg kezdetben ezek inkább hallucinogén jellegűek voltak, ma már egyre több szintetikus kannabinoid jelent meg, mostanra pedig már egyértelmű a stimuláns szerek dominanciája.

Fürdősók, füstölők – és ami mögöttük van

Az úgynevezett „legal high”, vagyis „legális hangulatjavító” szerek többnyire ismeretlen összetételű növények, növényvédőszerek, olykor illatosítók, füstölők, fürdősók, vagy szintetikus (dizájner) drogokat tartalmazó porok és tabletták, vagy kísérleti vegyszerek. Többféle módon is használják őket: elszívják, felszippantják, lenyelik őket. Többnyire interneten keresztül árulják ezeket, bár olyan szerekként tüntetik fel őket, melyek emberi fogyasztásra nem alkalmasak, felhasználásuk célja sem az eladó, sem a vásárló előtt nem kétséges. Ezek azért is különösen veszélyesek, mert a szerek kémiai összetétele ismeretlen és változó, nem lehet tudni, pontosan mit tartalmaznak. Az emberi szervezetre, pszichére gyakorolt hatásuk - rövid- és hosszú távú kockázataik - ismeretlenek. Ez a fogyasztó életébe is kerülhet, mivel a piacra frissen kikerült új pszichoaktív szereket magukon tesztelik, hatásukról, a megfelelő mennyiségről előzetes adataik legfeljebb minimálisak vannak. A hírek, tapasztalatok főképp csak internetes fórumokon terjednek, és gyakran megbízhatatlanok.

Mit mond a szakértő?

Zacher Gábor toxikológus szerint ezeknek a szereknek az igazi veszélye abban rejlik, hogy megváltoztatnak. A szerencsésebbek egy átbulizott éjszaka után az ágynak esnek és másnapra kiheverik, de vannak olyanok, akik a kórházban kötnek ki. Az új szintetikus szereket használókból tevődik össze a kórházba kerülők 80-85 százaléka.
Forrás: Thinkstock

Az új pszichoaktív szerek elterjedt példái

Mefedron (a fiatalok gyakran Kati, vagy miau-miau néven emlegetik): többen más szerekről váltottak a mefedronra, melynek oka az alacsonyabb ár, könnyebb hozzáférhetőség volt. A mefedron 2011-ben a 16 éves diákok körében a – marihuána, alkohol és gyógyszer, szipuzás, altató vagy nyugtató után – az ötödik leggyakoribb használt szer volt, a Nemzeti Drog Fókuszpont éves jelentésből derült ki, 2012-ben. Amfetaminhoz hasonló tüneteket produkál, a testhőmérséklet jelentősen megemelkedik, hőhullámok törnek a használóra, rövid ideig tartó boldogságérzet, majd depresszió a jellemző pszichikai szempontból. A pulzusszám szintén emelkedik, a szívverés pedig akár a 150/percet is elérheti. Állandó fizikai mozgás kényszerérzetét árasztja szét az emberben. Az agyra hat, és a zsírszövetbe beépülve több hétig kimutatható a fogyasztása. Tudni kell azt is, hogy a fogyasztása együtt jár a bizonyos szükségérzetek (szomjúság, éhség, fájdalom) irányításáért felelős központok kiiktatásával is. Egyfajta stimuláns. A mefedron betiltását követően ezek a szerhasználók maradtak a mefedronnál vagy egyéb katinonokra váltottak. A mefedron betiltása óta megjelentek más, hasonló hatást kiváltó vegyületek, melyekről még csupán kevés információ áll rendelkezésünkre.

MDPV, más néven MDPK, Super Magic Coke vagy PV: 2010-ben Amerikában fürdősóként árulták az MDPV-t olyan fantázianeveken, mint Cloud 9, Ivory Wave, Ocean, Charge Plus, White Lightning, Scarface, Hurricane Charlie, Red Dove and White Dove.

Forrás: Thinkstock

Spice, más néven Aroma, K2, Dream, Chill Zone, Sensation, Chaos: ez egy szárított növény, hatása cannabinoid szerű, de legálisan beszerezhető növényi származék, melyet szaküzletekben, interneten árusítanak füstölőkeverékként. A Spice valódi pszichoaktív összetevői szintetikus adalékanyagok, amely a kannabiszban található tetrahidrokannabinol (THC) hatásait utánozza. Mint ismert, az agykérgünkben lévő egyes idegsejtjeinken találhatóak úgynevezett cannabionid receptorok, amelyek felismerik a cannabinoid típusú anyagokat, és közvetítik azok hatását. Nos, nem meglepő módon a Spice éppen ezeken a receptorokon fejti ki hatását. Tartós használat esetén azonban sajnos a memóriaközpont sérülhet, valamint az agy vérellátása is felborulhat. Nem mutatható ki hagyományos vizelettesztekkel, hatása négyszer erősebb, mint a marihuánáé, hamarabb jelentkezik a testi bizsergés, azonban gyorsabban is károsítja a rövidtávú memóriát.

Látnok zsálya (Salvia divinorum): speciális alkoholidot tartalmazó növény. Hatása leginkább az LSD-vel van párhuzamban, vagyis hallucinogén. Összekeveri az emlékképeket, skizofréniát is okozhat, valamint teljes szellemi leépülést. Intenzív, de az LSD-nél rövidebb ideig ható anyagot tartalmaz a növény.

GBL és GHB, más néven Gina, Gamma-OH, folyékony ecstasy: íztelen, színtelen, szagtalan szer, vízben oldható, pár csepp is elég ahhoz, hogy rövid alatt szédülést, ájulást, tudatkiesést okozzon a használóban. A szer mindössze 12 órán keresztül mutatható ki a vizeletből. Kisebb mennyiségben euforikus érzést vált ki, míg nagyobb mennyiségben kómát okozhat. Használják bűncselekményekben, belekeverik az áldozat italába, bár ez a ritkább eset, annak ellenére, hogy általában ekkor hallunk róla a médiában.

Krokodil, avagy Desomorphine: viszonylag új szer, növényvédő tápszerként lehet beszerezni a világhálón. A drog hatóanyaga az MDPV (methylenedioxypyrovalerone). A használó testén sebek és fekélyek alakulnak ki, beszámoltak foghullásról, sőt, az anyag borzalmas pusztítást okozhat a testen belül is.

Pentedron, vagyis Penta kristály, α-Methylamino-valerophenone: egy kokainhoz hasonló hatással rendelkező stimuláns. Rövidtávú hatása között előfordul az eufória, a stimuláció, a megnövekedett koncentrálóképesség, majd nyugtalanság, mellkasi nyomás, pánikroham jelentkezhet a használók beszámolói alapján.

Zene vagy Évi: ezt az új típusú drogot méltán nevezik vetkőző drognak is, mert a legtöbb meztelenül őrjöngő e miatt vetkőzött ki önmagából. A szer hatására azért kezdenek vetkőzni a fogyasztók, mert az egyik hallucináció, amit okoz olyan érzékletet kelt, mintha bogarak másznának a bőrön, illetve a bőr alatt - a vetkőző ezektől a bogaraktól akar szabadulni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.