A nyersételek ereje: az emésztést is segítik

Forrás: Thinkstock -
kisdumások nyers zöldség gyümölcs emésztés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A nyers növényi ételek természetes formájukban fogyaszthatók, vitaminokban, nyomelemekben, ásványi anyagokban gazdagok. Ráadásul könnyen emészthetők is. A kiegyensúlyozott étkezés érdekében fogyassz naponta nyersételeket is.

A nyersételekben – zöldségekben, gyümölcsökben – található enzimek jó emésztést és anyagcserét biztosítanak. Lehetővé teszik a tápanyagok, vagyis a vitaminok, a nyomelemek, az ásványi anyagok, a fehérjék, a szénhidrátok, a zsírok és az olajok szervezetbe kapcsolását. Az úgynevezett anyagcsere-enzimek működtetik testünket, az emésztőenzimek dolgozzák fel táplálékunkat, és a nyersételekben található táplálékenzimek azok, melyek segítik élelmünk tökéletes megemésztését. Noha emésztőszerveink maguk is termelnek valamennyi enzimet, a tökéletes emésztéshez, egészségünk megőrzéséhez a táplálékokban rejlő enzimekre is szükségünk van, melyeket például a friss nyers zöldségekből, gyümölcsökből, csírákból, hőkezelés nélkül készült ételekből nyerünk.

Forrás: Thinkstock

A nyersételek jótékony hatásai

Mivel a legtöbb zöldségben, gyümölcsben található vitamin a hőkezelés, vagyis sütés-főzés hatására tönkremegy, úgy járunk a legjobban, ha ezeket a remek vitaminforrásokat nyersen fogyasztjuk. Ezen kívül a nyersételek legtöbbje gazdagon tartalmaz rostanyagokat is, amelyek kifejezetten serkentik a bélműködést. A fűszernövényekben és a hagymafélékben kisebb-nagyobb mennyiségben baktérium- és vírusölő anyagok is találhatók, melyek nyers fogyasztás esetén érvényesülnek. Hatásukra gyorsabbá válik a véralvadás, a hajszálérfalak ellenállása nő, így fokozódik az immunitás. A növényi táplálékban túlnyomórészt telítetlen zsírsavak találhatók, melyek segítik az érvédő koleszterin képződését. Ez kedvező hatású az érrendszerre, szívműködésre és a vérkeringésre.

Íme, három szuper recept:

Mentás cukkinisaláta

Hozzávalók: 1 közepes méretű cukkini, 2 dl tejföl, 2-3 ek majonéz, menta

Forrás: Thinkstock

Elkészítése: gyaluld le a cukkinit vékonyra, majd enyhén sózd meg és hagyd egy rövid ideig állni, ezután alaposan nyomkodd ki. A mentát vágd fel apróra, a tejfölt pedig keverd simára a majonézzel, majd keverd hozzá az apróra felvágott mentát is. Végül az alaposan kinyomkodott cukkinit keverd össze a tejfölös-majonézes-mentás keverékkel, és hagyd legalább egy óra hosszat állni, hogy az ízek jól összeérjenek.

Körtés, kéksajtos saláta

Hozzávalók: 250 g összemorzsolt kéksajt, 150 g zsenge spenótlevél, 50 g dió, 3 vékonyan szeletelt körte, 60 ml extraszűz olívaolaj, 2 ek frissen facsart citromlé, 1 ek méz

Forrás: Thinkstock

Elkészítése: a diót 1 evőkanál olajon 1 percig pirítsd. Öntsd hozzá a mézet, és alacsony hőfokon még 2 percig párold. Ha kész, rakd kis tálkába. Add hozzá a maradék olajat és a citromlevet. Hagyd kihűlni. A zsenge spenótleveleket, a körtét, a kéksajtot keverd össze egy nagy tálban. Alaposan rázd össze a mézes dióval együtt, és már tálalhatod is.

Erdeigomba-saláta

Hozzávalók: 45 dkg friss erdei gomba, 10 dkg dió, 8 dkg parmezán, 1 citrom leve, 4 ek olívaolaj, só, bors

Forrás: Thinkstock

Hozzávalók: a megtisztított gombát szeleteld fel vékonyan, és tedd tálra. Hintsd meg dióval és a vékonyan felszeletelt parmezánsajttal. Az öntethez az olajat keverd ki a citromlével, sóval, borssal. Öntsd rá a dresszinget a salátára.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.