Gyerekek, akik túlélték a legdurvább katasztrófákat

repülőgép katasztrófa túlélés gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Természeti katasztrófák, repülőgép-szerencsétlenségek, otthoni tragédiák – sok esetben emberek ezrei halnak meg, de szerencsés esetben akadnak azért túlélők is. A következő történetekben olyan gyerekek a főszereplők, akiknek sikerült túlélniük a poklok poklát.  

Sailor Gutzler – szülei nem, de ő túlélte a repülőgép-szerencsétlenséget

A hétéves kislány és családja éppen Floridában vakációzott, majd a hazaúton motorhibát észleltek a repülőgépen, amit a legközelebbi repülőtérre irányítottak, de a gép oda már nem érkezett meg. Sailor kimászott a roncsok közül, törött csuklóval, majd egy mérföldet gyalogolt a sötétben, amíg nem talált egy házat, ahol segítséget tudott kérni. Tele volt horzsolásokkal és zúzódásokkal, de csodával határos módon életben maradt. A repülőgépen nemcsak szülei, hanem nővére és egyik unokatestvére is életét vesztette.

Forrás: Facebook/ Sailor Gutzler

Musa Dayib – 11 emeletnyi magasságból zuhant a földre

2014 májusában Dayibot és hároméves nővérét magukra hagyta az édesapjuk, a konyhába ment. Nem sokkal később a kislány fejvesztve rohant apjához, hogy a testvére leesett. A kis Dayib azonban nem az ágyról vagy a kanapéról esett le, hanem az erkélyajtón kimászva 11 emeletnyit zuhant. A baba - apró méretének köszönhetően és annak, hogy a talaj egyik puha részére esett - túlélte az esést. Az orvosok szerint a gyerekek sokkal hajlékonyabbak, mint a felnőttek, így annak is kisebb a valószínűsége, hogy eltörjön valamijük.

Cecilia Cichan – minden idők legtöbb halálesettel járó balesetét élte túl

1987. augusztus 16-án, nem sokkal a felszállás után az MD-80-as járat közvetlenül Detroit repülőtere mellé zuhant. A baleset 148 utas és 6 személyzeti tag életét követelte. Az amerikai történelemben a mai napig ez a negyedik legtöbb halálesettel járó repülőgép-szerencsétlenség. Mégis akadt egy túlélő, egy négyéves kislány, Cecilia, aki ma már férjezett, egészséges, de minden egyes nap eszébe jut a szörnyű tragédia. A csuklójára egy repülőt is tetováltatott, hogy ezzel emlékezzen a balesetben elhunytakra, beleértve a családját is.

Forrás: michigannews.org

Lin Hao – túlélte a földrengést és megmentette osztálytársai életét

2008. május 12-én Lin csupán egy második osztályos gyermek volt, amikor 7,9-es erősségű földrengés rázta meg Kína Szecsuán tartományát. A földrengésben több mint 70 ezer ember vesztette életét. Amikor a földrengés lesújtott az egész iskola összeomlott, Lin volt az első, aki kimászott a romok közül, majd megmenekülése után visszament, hogy kimentse két osztálytársát is. Amikor megkérdezték tőle, miért tette, csak annyit válaszolt, hogy ő volt a teremfelelős, az volt a dolga, hogy vigyázzon az osztálytársaira.

Azra Karaduman – 48 órát töltött a romok alatt a csecsemő

Azra Karaduman csak néhány napos volt, amikor 7,2-es erősségű földrengés pusztított Törökország déli részén. A csecsemő édesanyjával és nagymamájával volt, amikor bekövetkezett a katasztrófa. Mindhárman fogságba estek és az elkövetkezendő 48 órát a romok alatt töltötték. Az anya saját nyálával próbálta pótolni a baba vízszükségletét, amíg meg nem érkezett a segítség. A mentők rájuk találtak és először a babát szabadították ki, ez után az anyát és a nagymamát is, majd a legközelebbi kórházba szállították a családot.

Forrás: AFP/Adem Altan

Isaac Allal – a repülőgép roncsait a zuhanás után két nappal találták meg

Isaac szegény körülmények között élő tunéziai családból származott, ám lehetősége nyílt arra, hogy Norvégiába utazzon egy gyógyüdülőhelyre. 1949. december 5-én több gyermekkel együtt felültették egy repülőgépre, de az sajnos nem jutott el a skandináv országba. Az eltűnt gépet több ezer civil segített keresni és csak két nappal a baleset után fedezték fel a roncsokat. Nem volt hivatalos névsor, ezért a gyerekek azonosítása elég nehéz feladat volt. A roncsok átkutatása közben rábukkantak a 11 éves Isaacre, aki a katasztrófa után két napot töltött a roncsokban. A szerencsétlenség 27 gyermek, 4 fő személyzet és 3 felnőtt kísérő életét követelte.

Peter Link – a hároméves kisfiú egyetlen túlélője volt a katasztrófának

1946. szeptember 5-én egy Trans-Luxury utasszállító repülőgép New Yorkból San Franciscóba repülve éppen arra készült, hogy a nevadai Elkóban megálljon tankolni. Hajnali 2 óra 4 perckor a United Airlines egyik pilótája tüzet jelentett a repülőtértől nyugatra. Amikor a mentőegység megérkezett, a repülő darabjait már szétszóródva találta, némelyek több száz méterre voltak egymástól. Egy nőt élve húztak ki a roncsokból, de ő sajnos a kórházban életét vesztette. A balesetnek egyetlen túlélője volt, a hároméves Peter Link. A mentők a fiú sírását hallva a növényzetben találtak rá, így sikerült megmenteniük. A balesetben szülei és kishúga is odaveszett, majd a kisfiú a nagymamájához került.

Keston Wachenheim – az anya 10 hónapos fiával ugrott ki és zuhant nyolc emeletnyi magasságból

Az öngyilkosság önmagában is nagy tragédia, de vajon mi késztethet egy anyát arra, hogy ne csak saját, hanem gyermeke életének is véget vessen? 2013-ban Cynthia Wachenheim 10 hónapos fiával együtt ugrott a mélybe és zuhant le nyolc emeletnyi magasságból. Az anya belehalt sérüléseibe, de a csecsemő túlélte az esést. A lakásban találtak egy búcsúlevelet is, amelyben a nő azt üzente férjének, tudja, hogy milyen rossz döntést hozott, de aggódott fiuk fejlődése miatt.

Forrás: BBC news

Philippe Benseniot – egyenesen egy orvos karjaiba zuhant a kisfiú

A 18 hónapos Philippe párizsi otthonukban játszott egy kislánnyal, amikor kiesett a hatodik emeleti ablakból. A szerencsésnek mondható zuhanás közben nemcsak, hogy egy napellenző tompította az esését, de egy éppen arra gyalogoló orvos karjaiba esett bele. Az orvos nem talált rajta semmilyen sérülést, de a biztonság kedvéért egy közeli kórházba szállította, hogy megbizonyosodjon a csecsemő egészségi állapotáról.

Bahia Bakari – az óceánba zuhant, nem tudott úszni és mentőmellénye sem volt

Bahia Bakari még csak 14 éves volt, amikor túlélt egy repülőgép-szerencsétlenséget. A gép az óceánba zuhant, ám a kis Bahia nem tudott úszni, és mivel mentőmellénye sem volt, nagyjából 10 órán keresztül egy roncsba kapaszkodva próbált a felszínen maradni. A balesetben több mint 150 ember vesztette életét, Bahia volt az egyetlen túlélő.

Forrás: AFP/Anne-Christine Poujoulat

Kyston Stowell – aki túlélte a pusztító tornádót

2008-ban halálos tornádó pusztított Tennessee egyik városában. A katasztrófa után a mentőcsapat elkezdte feltakarítani a törmelékeket, majd a romok között rálelt az apró Kystonra. A csecsemő életben volt, de horzsolásai és összeesett tüdeje miatt kezelésre szorult. Kystont több mint 100 méterre találták meg édesanyjától, aki sajnálatos módon életét vesztette. A vihar öt déli államot is érintett, de Tennessee-ben okozta a legnagyobb károkat, itt több mint 200 ezer ember sérült meg.

Diew – a szökőár messzire sodorta édesanyjától

A Thaiföld nyugati partvonalát sújtó szökőár több mint 2000 ember életét követelte. Eleinte úgy tűnt, hogy a hároméves Diew sem éli túl a katasztrófát. Diew a szomszéd házban volt, amikor megérkeztek a hullámok, anyja azonnal érte rohant, bár a szökőár később szétválasztotta őket. Miközben az anya kétségbeesetten kereste fiát, megérkezett a második hullám is, de a gyermekét nem találta, így csak a legrosszabbra tudott gondolni. A szülők napokkal később azt a hírt kapták, hogy ráleltek a kicsire, ezért megkönnyebbültek, hogy legalább a teste megvan, de a legjobb hír csak ezután következett: a fiú élt. Összesen 3 napot töltött egyedül egy erdőben, ahol a mentőcsapat rálelt. Tele volt szúnyogcsípésekkel, de a legmegdöbbentőbb az, hogy mégis apró sérülésekkel megúszta.

Austin Hatch – két szerencsétlenséget is túlélt

Austin története még az eddigieknél is hátborzongatóbb, mivel neki nemcsak egy, hanem két repülőgép-szerencsétlenséget is sikerült túlélnie 16 éves kora előtt. Az első baleset 8 éves korában történt, amelyben elvesztette édesanyját, nővérét és öccsét is. Ennyi tragédia egy életre elég lenne, de 2011-ben újabb katasztrófa történt. A második balesetben elvesztette édesapját és súlyos sérülésekkel került kórházba, mesterséges kómában tartották 8 héten át, de sikeresen felépült.

Forrás: AFP/Damian Dovarganes

Juliane Koepcke – lezuhant, az esőerdőben találta magát

Juliane semmit sem szeretett volna jobban, mint szülei nyomdokaiba lépve zoológussá válni. Még csak 17 éves középiskolás diák volt, amikor édesanyjával repülőgép-szerencsétlenséget szenvedtek. A repülőgépbe belecsapott egy villám, így szinte a levegőben szétesett a gép. Juliane-t a beáramló levegő az ülésében tartotta, túlélésére az egyetlen magyarázat az, hogy ülése olyan irányba fordult, ami letompította a becsapódást. Törött kulcscsonttal, egy vágással a karján és egy bedagadt szemmel túlélte a zuhanást, édesanyjával ellentétben. Bár sikerült megmenekülnie, egy esőerdő mélyén találta magát és segítségre volt szüksége. Egy folyó mellett sétált kilenc napig, de képtelen volt aludni az elfertőződött rovarcsípései miatt. Végül talált egy csónakot, majd megvárta, amíg a tulajdonosa visszatér, így másnap egy 7 órás kenuút után helikopterrel szállították kórházba. Juliane később neves biológussá vált.

Forrás: AFP/Ernesto Benavides

Norman Ollestad Jr. – a síelés mentette meg az életét

Normant gyerekként édesapja gyakran vitte magával síelni a hátára kötözve. Már háromévesen megtanult siklani és négyévesen már a legnagyobb lejtőkről csúszott le. Míg a legtöbb Normannal egyidős gyerek építőkockákkal játszott, ő félelem nélkül siklott le a hegyoldalról. Bár a legtöbb szülő nem tenné ki ekkora veszélynek gyermekét, Norman életét mégis ez mentette meg. 11 éves volt, amikor repülőjük egy hegynek csapódott 8500 méter magasan, a balesetben édesapja és a pilóta is életét vesztette. Norman és apjának barátnője maradtak csak életben és próbáltak lemenni a hegyről, amíg a nő le nem zuhant egy szikláról. A fiú kénytelen volt folytatni az útját lefelé, még sílécet is készített magának faágakból, amivel biztonságosan lejutott a hegyről.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.