Enyhítsd a menstruációs fájdalmakat, és élvezd ezt az időszakot jógával!

Forrás: Thinkstock -
JógaKlikk menstruáció jóga
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A család lemondóan legyint a kirohanásaidra mondván, „szegény, már megint menstruál"? Túl sok a fény, nagy a hangzavar, mindenki idegesít, görcsöl a hasad és legszívesebben paplant húznál a fejedre? Ha ismerős a szitu, akkor ez a cikk neked szól.

A jógát eredetileg férfiaknak találták ki, manapság mégis jóval több nő jógázik. A női test ritmusa, felépítése eltérő a férfiakétól, ezért még ha a ciklusod észrevétlen is, mint a tavaszi fuvallat, érdemes a jógát kicsit másképp, nőkre szabva gyakorolni. A menzesz zavaró tünetei ugyanis hatásosan kezelhetők jógával. A megfelelően alkalmazott jógagyakorlatoktól nem csak a görcsök múlnak el, a méregtelenítés is fokozódik, és a ráncok is elsimulnak a homlokodon.

Forrás: Thinkstock

A pozítív gondolkodás az, amikor a figyelmedet tudatosan a jóra irányítod. Amire irányítod, az fog megerősödni. Ennek a néhány napnak is megvannak az előnyei: sokkal érzékenyebb vagy, fogékonyabb a spiritualitásra. Régóta halogatott problémáidra születhet megoldás, ha sikerül megteremteni a belső (és külső) csendet, ha felerősödött intuíciód, tudatosságod hívod segítségül és hagyod, hogy megtörténjen, aminek kell. A jóga nemcsak a tünetek enyhítésében segíthet tehát, hanem felerősíti a menzeszed pozitív hozadékát.

Melyek is a menstruáció nem kívánatos tünetei a vérzésen túl?

- Ingerlékenység
- Hasi görcsök
- Levertség
- Energiahiány

Forrás: Thinkstock

Jógával enyhíthetsz a kellemetlen tüneteken!

Lehet, hogy nem is a gyakorlás nehéz a menzesz alatt, hanem emberek közé menni. Van megoldás, jógázz otthon: e heti ingyenes JógaKlikk videónk fő fókusza a hasi terület elengedése, a has, az agy és az egész idegrendszer elcsendesítése és az alsó háti szakasz tehermentesítése. Kattints ide a videóért!

A jóga tapasztalati út, általános elv, hogy azt csináld, ami neked jó! Van azonban néhány tanácsunk:

Pózok, amelyeket nem ajánlott végezni a menzesz alatt:

Fordított testhelyzetek (gyertya, félgyertya, fejenállás stb.). A vér és az energia áramlása megfordul ezekben a pózokban, amely menstruációs zavart okozhat, valamint egyes vélemények szerint nő az endometriózis esélye.

Forrás: Thinkstock

Erős csavarások, erős hasmunkával járó gyakorlatok, intenzív, hasüreget igénybe vevő légzések, pl. tűzlégzés.

A gyakorlás legyen a tüzesítő, dinamikus helyett lassú, hűsítő, lazító, elmélyült.

Fontos tudni, hogy a menzesz az első naptól az utolsó napig tart - tehát a fenti pózok a teljes időszakban kerülendők.

Jógagyakorlatok, amelyeket kifejezetten ajánlunk:

- Előrehajlások alátámasztva, hosszan kitartva (pl. pascsimottanászana, jóga mudra)
- A csípőt lazító gyakorlatok (pl. pillangó-badhakónászana, galambpóz)
- Paraszimpatikus tónust fokozó, elcsendesítő gyakorlatok: (jógahíd-kandarászana és a fentiek is)
- Görcsök ellen, a has ellazítására (macskapóz – mardzsari, lefelé néző kutya póz – adho mukha svánászana, hasi légzés)
- Idegrendszert kiegyensúlyozó gyakorlatok (pl. váltott orrlyukas légzések)
- Relaxáció
- Meditáció

Összeségében légy magaddal sokkal kíméletesebb, mint máskor és adj teret az elmélyültebb gyakorlásnak. Meditálj. Ne nyüzsögj, ne akarj a középpontban lenni, inkább vonulj vissza, hiszen a menstruációs időszak éppen ezt szolgálja. Szeresd a menzeszed, ez nőiséged egyik bizonyítéka, és megélésének kiváló lehetősége.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.