Add át magad a pécsi életérzésnek - Weisz Fanni elárulja, hogyan!

Pécs Weisz Fanni utazás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Akik itt élnek, azt mondják, ez az egyik legjobb hely Magyarországon, és amikor megérkezel, valahogy minden ismerősnek tűnik, még akkor is, ha most először jársz a Dunántúl legnagyobb városában. Pécs Város Arca, az elragadóan szép Weisz Fanni bevezeti a Life.hu olvasóit a „mediterrán ékszerdoboz" izgalmas kulisszatitkaiba. 

Egy stílusos város – minden értelemben

A Mecsek lábánál elterülő Pécs a kultúra, a történelem és a gasztronómia fellegvára. A 2000 éves múlttal rendelkező várost könnyen bejárhatod, a legfontosabb látnivalók gyalogosan is elérhetők, és ezek olyan légkörben egyesülnek, amely egyszerre hordozza magában a közép-európai és a mediterrán hangulatot.

Pécs főtere éjszaka és a mecset Forrás: www.szepkepek.hu

A hallássérült modell újra és újra rácsodálkozik szülővárosa szépségére, és az, hogy Pécs Város Arca lehet, nem csupán mérhetetlen büszkeséggel tölti el, de magabiztosságot is ad számára. Fanni a Life.hu-nak elmondta, nagyon örül annak, hogy Pécs ennyire nyitott és elfogadó város. „Akármerre nézek a városban, mindenütt látom a jó példákat: 2010-ben, az EKF évében akadálymentesítették a köztereket, a látás-, hallás- és mozgássérültek igényeit egyaránt figyelembe vették az új kulturális beruházásoknál, a Zsolnay Kulturális Negyednél és a Kodály Központnál egyaránt. A Pécsi Nemzeti Színházban látás- és hallássérültek számára is szerveztek speciális előadásokat. Fantasztikus érzés volt ott ülni a hallássérültek között és látni, mennyire élvezték a 'ránk szabott' előadást" – fűzte hozzá a 22 éves esélyegyenlőségi aktivista.

A Dzsungel könyve előadás a Pécsi Nemzeti Színházban jeltolmácsolással Forrás: MTI/Kálmándy Ferenc

A Life.hu extra tippje

Romantikus kiruccanást tervezel a pároddal, és ehhez keresed a tökéletes helyszínt? Pécs legújabb négycsillagos szállodája, a Corso Hotel különböző stílusú szobáival, színvonalas éttermével és nívós szolgáltatásaival biztosan felülmúlja minden várakozásodat.

Történelmi örökségek, kulturális csemegék

Pécs egyik legismertebb jelképe a török uralom alatt épült Gázi Kászim pasa dzsámija a Széchenyi tér legmagasabb pontján, aminek zöld színű kupolája már messziről látható. A közelmúltban megújult főtéren számos műemléket csodálhatsz meg, így például a Láng Adolf tervei alapján épült neobarokk városházát, az eozinmázas Zsolnay kutat és a szecessziós stílusú Nádor Szállót. Mielőtt folytatnád a kulturális barangolást, térj be egy mennyei macaronra a híres Mecsek cukrászdába, ha pedig ebédelni szeretnél, a történelmi belvárosban remek éttermekre bukkanhatsz. Az UNESCO kultúrtörténeti kincsek listáján szereplő IV. századi ókeresztény temető kihagyhatatlan látnivaló, a Cella Septichora Látogatóközpont síremlékei között igazi időutazás sétálgatni.

Pécs neobarokk városházája Forrás: www.panoramio.hu

Add át magad a pécsi életérzésnek!

A csendes visszavonulás helye a megszépített Kálvária-domb, a romantikus stílusú zsinagóga és a négytornyú székesegyház, Fanni egyik kedvenc épülete, amit mindig megmutat az idelátogatóknak. A gyönyörű modell szerint Pécs hangulata leírhatatlan, főleg tavasztól őszig, amíg meleg van és megtelik élettel. „ Mindig azt mondom a másutt élő barátaimnak, hogy ha jönnek, csak vesszenek el ezekben a hangulatokban; sétáljanak a belvárosban, üljenek ki egy kávéra valamelyik teraszra, és vegyék át a körülöttük ülők mosolyát. Utána sétáljanak fel a Mecsekre!" - tette még hozzá. Ha szeretnéd a legtöbbet kihozni a hétvégi kiruccanásból, feltétlenül látogass el a híres magyar festő, Csontváry Kosztka Tivadar életútját bemutató múzeumba és az újjáélesztett Zsolnay Kulturális Negyedbe.

Zsolnay Negyed Forrás: www.zsolnaynegyed.hu

„Itt órákon át el tudok veszni, minden egyes látogatásomnál újabb és újabb részletet fedezek fel, amit előtte sosem láttam. Csodálatos érzés, hogy ilyen is létezik az én városomban" – árulta el a Life.hu-nak a gyönyörű szépségkirálynő. Az európai hírű porcelánmanufaktúra öthektáros területe olyan látványosságokkal büszkélkedhet, mint a Planetárium, a Zsolnay család felújított mauzóleuma, dr. Gyugyi László műgyűjtő több száz kerámiából álló Zsolnay-gyűjteménye a Sikorski házban, de a kulináris élvezetekről sem kell lemondanod – kukkants be a Boltok utcájába!

Weisz Fanni tippje

A kulturális negyed egyik csúcspontja a kivételes adottságokkal bíró multifunkcionális komplexum. A Kodály Központ az orosz hegedűvirtuóz, Maxim Vengerov szerint egy „építészeti Stradivari", és sokszínű programkínálatában mindenki találhat kedvére valót.
Fanni a Zsolnay kútnál Forrás: Weisz Fanni

Nézz körbe fentről!

A magasból teljesen más perspektívából látható a város, és Fanni is nagyon szeret a Mecsekről letekinteni erre a színes meseországra, és elképzelni közben, mi történik „odalent". A romantikus hangulatú Havihegy mellett a bájos műsorvezető másik kedvence a Niké szobor, és ez az első olyan hely, ahová szívesen elviszi a vendégeit, mert innen nézve Pécs a legszebb arcát mutatja.

Az ikonikus pécsi Nádor Szálló Forrás: www.panoramio.hu

„A Tettye egy külön világ, és olyan hangulata van, amihez foghatót máshol még nem éreztem; egyszerre van jelen a történelem és a természet, lehet nagyokat kirándulni, piknikezni és élvezni az életet" – árulta el a Life.hu-nak Weisz Fanni, a Pécs Város Arca cím birtokosa, aki gyermekkora óta járja a Mecsek hegyeit-völgyeit, és soha nem tudja megunni, hiszen a gyönyörű természeti környezet a látnivalók kimeríthetetlen sokaságát kínálja. „A Mecseken keresztül gyakran túráztunk vagy bicikliztünk át Orfűre, ahol a végén egy jól megérdemelt tóugrással hűtöttük le magunkat" – összegezte élményeit a hallássérült modell.

Weisz Fanni tippje:

"Idén nyáron rendezik meg a XV. Europa Cantat nemzetközi kórusfesztivált, amikor a város megtelik énekszóval, a tereken 10 napon át kórusok énekelnek, és invitálnak minden idelátogatót a részvételre. Alig várom, már minden barátom naptárába előre beírattam, hogy július végén irány Pécs!"

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.